Σελίδες

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

"Tα αποτελέσματα μιας Eλληνικής τραγωδίας"


Μετά την έκθεση του ΔΝΤ που επιβεβαίωσε τον λανθασμένο χειρισμό της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, άλλος ένας διακεκριμένος οικονομολόγος έρχεται για να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε.
  Ο Μπάρι Εΐκενγκριν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και πρώην σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal τονίζει πως η Τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση άργησαν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους.
  Οπως υποστηρίζει ο Αμερικανός οικονολόγος ήταν ήδη σαφές από το πρώτο μισό του 2010, όταν η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ότι το δημόσιο χρέος της ήταν μη βιώσιμο και έπρεπε να αναδιαρθρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Εάν η Ελλάδα είχε προβεί άμεσα σε κούρεμα κατά τα 2/3, θα μπορούσε να αποφύγει την επαπειλούμενη συντριβή της υπό το βάρος του χρέους.
  Παράλληλα, θα μπορούσε να είχε αξιοποιήσει ένα μέρος από τα κέρδη των επιτοκίων για
την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Ως αποτέλεσμα, τονίζεται, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε μειώσει τους φόρους, αντί να τους αυξήσει, να προωθήσει τις επενδύσεις και να επανεκκινήσει την οικονομία της εντός περίπου ενός έτους.
  Επίσης, συνεχίζει ο Εϊκενγκριν δεδομένης της αντίθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να κινηθεί ομόφωνα και να ανακοινώσει την απόφασή της για αναδιάρθρωση ως 'τετελεσμένο γεγονός'. Όμως, «αντί να συνεργαστεί με τους κοινωνικούς της εταίρους, η ελληνική κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες της τρόϊκας, διέλυσε το συλλογικό διαπραγματευτικό σύστημα της χώρας, αφήνοντας τους εργαζόμενους χωρίς αντιπροσώπευση».
 Ως αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση, εξαιτίας της ελλιπούς κοινωνικής συναίνεσης, απέτυχε να εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις, στάθηκε ανίκανη να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών της και η τρόϊκα απαίτησε σκληρά μέτρα λιτότητας, ως αντίτιμο για την οικονομική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: