Σελίδες

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Πώς Ελλάδα και Κύπρος να γίνουν προπύργια σταθερότητας

του Σάββα Ιακωβίδη


Να το θέσουμε ωμά, δηλαδή ρεαλιστικά και ορθολογιστικά: Οι δυσκολίες των άλλων να γίνουν μοναδικές ευκαιρίες για τον ευρύτερο Ελληνισμό. Αρκεί οι ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου να αποφασίσουν να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά, να ενώσουν κι άλλες δυνάμεις και να εκδιπλώσουν δυναμικά τις δυνατότητες και τις ικανότητες των πιο λαμπρών ελληνικών μυαλών. Τέτοια λαμπρά και φωτισμένα μυαλά υπάρχουν και διαπρέπουν εις την αλλοδαπήν. Μόνο που δεν έχουμε και λαμπρούς ηγέτες, ικανούς να προβλέψουν, να σχεδιάσουν και να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες.
Προχθές, στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να παραμείνουν σταθερές μέσα στην Ευρώπη. Αλλιώς, η κρίση της Μέσης Ανατολής -που συνδαυλίζεται τώρα και από την τουρκική- θα μεταδοθεί παντού και κανείς, είπε, δεν είναι σίγουρος ότι θα γλιτώσει. Επειδή η Ελλάδα και η Κύπρος ανήκουν στην ΕΕ, είπε, μπορεί να γίνουν «προπύργια σταθερότητας σε μια περιοχή
ταραγμένη. Δεν πρέπει να αφεθούν να γίνουν οι ''Κερκόπορτες'', που θα αφήσουν την αστάθεια να περάσει και μέσα στην Ευρώπη. Να επενδύσουμε ουσιαστικά στη σταθερότητα της Ελλάδας και της Κύπρου». 
Οι υποδείξεις και παραινέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι καίριες και ορθές, υπό ορισμένες προϋποθέσεις που σήμερα είτε δεν υπάρχουν είτε Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν, εκ των πραγμάτων, να τις εφεύρουν και να τις υλοποιήσουν το ταχύτερον. Πρώτα απ’ όλα, για να γίνουν «προπύργια σταθερότητας», η Ελλάδα και η Κύπρος καλούνται να ξεπεράσουν γρήγορα την οικονομική κρίση και τις φοβερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Μια υγιής οικονομία είναι προϋπόθεση άσκησης αποτελεσματικής πολιτικής.
Και οι δύο πυλώνες επενεργούν και στηρίζουν μια ισχυρή άμυνα. Οικονομία, πολιτική και άμυνα είναι τα πανίσχυρα θεμέλια επί των οποίων στηρίζεται η ασφάλεια, η ευημερία και η προκοπή ενός τόπου. Και οι τρεις αυτοί πυλώνες πάσχουν σοβαρά και υποφέρουν διαχρονικά, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η συνεχιζόμενη συριακή κρίση, τα τρομακτικά παιγνίδια και συμφέροντα που διαπλέκονται στην περιοχή και, τώρα, η τουρκική κρίση όντως αναδεικνύουν την Ελλάδα και την Κύπρο ως τις μόνες δημοκρατικές χώρες, σε μια περιοχή δεσποτών, τυράννων και αλαζόνων κυβερνητών.
Η Ελλάδα και η Κύπρος, για να γίνουν προπύργια σταθερότητας σε μια περιοχή επικίνδυνης αστάθειας και εξελίξεων, οφείλουν πρώτα οι ίδιες να συσπάσουν τους μυώνες τους με ενότητα, ομοψυχία, σκληρή δουλειά και αξιοποίηση όλων των ζείδωρων και λαμπρών μυαλών του Ελληνισμού. Να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τα οικονομικά και άλλα προβλήματα, να παραγνωρίσουν το πολιτικό και κομματικό κόστος, και να έχουν μία μόνη έγνοια:
Πώς ο Ελληνισμός, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, θα ξαναστηθεί δυνατός, δυναμικός και με υπερηφάνεια στα πόδια του. Να αναδημιουργηθεί από τις στάχτες των λαθών και των εγκλημάτων ηγετών του. Να επιφέρει κάθαρση στον δημόσιο βίο. Και να αποδείξει πως μπορεί, επειδή θέλει να επιτύχει για να επιβιώσει εθνικά και βιολογικά.
Η παρούσα κρίση, παρά τα δεινά που έχει επισωρεύσει, είναι μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για ανασύνταξη και αναδιοργάνωση της Ελλάδας και της Κύπρου σε όλους τους τομείς. Έχουν και οι δύο ένα πανίσχυρο χαρτί: Την ενέργεια και τη γεωπολιτική αναβάθμισή τους. Τώρα απαιτείται σοφία, σοβαρότητα, σχεδιασμός, συντονισμός και αξιοποίηση όλων των θετικών στοιχείων ώστε, διά της οικονομίας και της ενέργειας, Ελλάδα και Κύπρος να αναδημιουργηθούν και, ναι, επιτέλους να γίνουν σεβαστές έναντι φίλων και εχθρών. Και να αναδειχθούν σε προπύργια σταθερότητας, αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: