Σελίδες

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Αγωνιστικό Ημερολόγιο: 1982-1983 Οι Εθνικιστές του ΕΝΕΚ τίμησαν τον Ίωνα Δραγούμη

ΕΝΕΚ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Κείμενα – Επιμέλεια : Ίων (Ιωάννης Σχοινάς)
3η Αυγούστου 1982:
ΤΟ ΕΝΕΚ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ

Το ΕΝΕΚ τίμησε για πρώτη φορά την μνήμη του Ίωνος Δραγούμη 62 χρόνια μετά την δολοφονία του (31 Ιουλίου 1920).
Η εκδήλωση ανετέθη από τον Πολιτική Διεύθυνση της Κεντρικής Διοικήσεως στις Τ.Ο. Αμπελοκήπων και Παγκρατίου. Τα μέλη του ΕΝΕΚ σημαιοστόλισαν την στήλη που βρίσκεται στην οδό Βασσιλίσης Σοφίας (έναντι Χίλτον) και επί περίπου δύο ώρες μοίρασαν προκηρύξεις στους διερχομένους από τον τόπο της εκτελέσεώς του.

Ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Τ.Ο. Παγκρατίου συν. Παναγιώτης Κωνσταντίνου, ενώ το στεφάνι κατέθεσε ο τότε συντονιστής Πολιτικής Δράσεως της Τ.Ο. Αμπελοκήπων συν. Ιωάννης Γιαννάκενας.
Έκτοτε αυτή η εκδήλωση μνήμης καθιερώθηκε και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.



συντονιστής Πολιτικής Δράσεως της Τ.Ο. Αμπελοκήπων του ΕΝΕΚ συν. Ιωάννης Γιαννάκενας καταθέτει στεφάνι στην λευκή στήλη



Η λευκή στήλη με τα στεφάνια Δεξιά διακρίνονται στα ταμπλό οι αφίσες του ΕΝΕΚ

κολλημένες και τα πανώ
• 2 Αυγούστου 1982:

Για δεύτερη συνεχή χρονιά
ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις Τ.Ο. Αμπελοκήπων και Παγκρατίου, ενώ παρέστησαν και μέλη άλλων Τ.Ο. του ΕΝΕΚ και αντιπροσωπεία της ΦΕΠ.
Τον Αύγουστο του 1982 το ΕΝΕΚ τίμησε για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια, την μνήμη του μεγάλου Εθνικιστή Ίωνος Δραγούμη στο σημείο όπου δολοφονήθηκε, επί της οδού Βασ. Σοφίας έναντι του ξενοδοχείου Χίλτον.
Η ίδια εκδήλωση επανελήφθη και την Τρίτη 2 Αυγούστου 1983 το βράδυ στο ίδιο σημείο, όπου υπάρχει η σχετική αναμνηστική στήλη, επί της οποίας κατετέθησαν στέφανοι ενώ την κοσμούσαν οι Ελληνικές σημαίες, με ομιλητή τον Συντονιστή Πολιτικής Δράσεως της Τ.Ο. Αμπελοκήπων συν. Θεόφιλο Σπυράκο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ο συν. Σπυράκος Θεόφιλος ενώ αναπτύσσει την ομιλία του.

«Ο Ίων Δραγούμης, γόνος μακεδονικής οικογενείας, εγεννήθη στην Αθήνα το 1878. Λαβών εξαιρετική ελληνική μόρφωση, άρχισε από την νεανική του ηλικία τους αγώνες υπέρ των εθνικών συμφερόντων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την Μακεδονία, τον τόπο καταγωγής του, η οποία τότε ευρίσκετο υπό τον σκληρό τουρκικό ζυγό και εδυναστεύετο συγχρόνως και από σλαβικές συμμορίες. Από την θέση του ως πρόξενος της Ελλάδος στον Μοναστήρι εβοήθησε τα μέγιστα τον Μακεδονικό αγώνα, ενισχύοντας με κάθε τρόπο τους Μακεδονομάχους.

»Ο Ίων Δραγούμης επολιτεύθη και εξελέγη βουλευτής της περιοχής Φλωρίνης, όχι για να ταυτισθή με το πολιτικό κατεστημένο, αλλά για να μπόρεση να εξυπηρέτηση και να προώθηση τα συμφέροντα της φυλής.
»Ο Ίων Δραγούμης παραλλήλως με την πολιτική του δράση ανέπτυξε μία, εξίσου σημαντική πνευματική δραστηριότητα. Δικαίως δε απεκλήθη ο προφήτης του νέου Ελληνισμού. Το έργο του εμπνευσμένο από βαθύ πατριωτισμό προσπαθεί να αφυπνίση την φυλή από τον λήθαργο, στον οποίο την έχουν ρίξει οι φαύλοι πολιτικάντηδες.

»Προσπαθεί να πείση τους Έλληνες ότι ο προορισμός τους δεν είναι να κατατρίβωνται με μικροπολιτικές διαμάχες, αλλά, όλοι μαζί, πρέπει να δη­μιουργήσουν μία νέα μεγάλη Ελλάδα και ένα νέο μεγάλο πολιτισμό.
«Δυστυχώς όμως ο σπουδαίος αυτός Έλλην, έπεσε θύμα του κυκλώνα της κομματικής αντιζηλίας. Δολοφονήθηκε σαν και σήμερα από πληρωμένους οπλοφόρους μιας κομματικής παρατάξεως που ζητούσε αίμα και εκδίκηση.
»Ο Ίων δολοφονήθηκε στα 42 του χρόνια, στην ακμή της ηλικίας του. Αν και έχουν περάσει 63 χρόνια οι ιδέες του είναι ζωντανές στο νού των Εθνικιστών, οι αγώνες του για την ψυχή, βαθειά χαραγμένες στην μνήμη μας...
Πάνω στην αναμνηστική στήλη στο σημείο της δολοφονίας του, είναι γραμμένη η συμβολική Νεκρική Ωδή του Κ. Παλαμά:


«Λευκή ας βαλθή όπου έπεσες Κολώνα
(πώς έπεσες γραφή να μή το λέη)
Λευκή με της πατρίδας την εικόνα
μόνο εκείνη ταιριάζει να σε κλαίη
βουβή μαρμαρωμένη να σε κλαίη»




Δεν υπάρχουν σχόλια: