Σελίδες

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιοι μας κυβερνούσαν αλήθεια….

Δρ. Ντίνος Αυγουστή*, a.avgoustis@hotmail.com


Την ίδια ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας, κόντρα στα ντόπια και ξένα συμφέροντα, προσπαθούν παλεύοντας κυριολεκτικά με νύχια και δόντια να κρατηθούν όρθιοι, νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε Ελλάδα και Κύπρο. Η μπόχα του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τζοχατζόπουλου (που έγινε υπουργός Άμυνας χωρίς να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία και για τρεις ψήφους δεν έγινε πρωθυπουργός!) σκέπασε τα πάντα φθάνοντας μέχρι την Μεγαλόνησο και σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις φαίνεται να εμπλέκει (για την ώρα) στα βρόμικα πλοκάμια της τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ. Ντίνο Μιχαηλίδη, γνωστό και ως «κατσιαρίστρα» (παρατσούκλι που κουβαλά από τα μαθητικά του χρόνια - κατσιαρίζω στην κυπριακή ντοπιολαλιά σημαίνει κάνω θόρυβο).

Τον Ντίνο Μιχαηλίδη ενέπλεξε στην υπόθεση ο εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, ξάδελφος του πρώην υπουργού, Νικόλας Ζήγρας. Ο Ζήγρας υπέδειξε ως βασικό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου στη διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών τον Ντίνο Μιχαηλίδη. Σε σχετική ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα, ο Νίκος Ζήγρας δήλωσε πως «θα μπορούσα να χαρακτηρίσω εγκληματική οργάνωση τους Fouad Al Zayat, Καμπούρογλου, Μιχαηλίδη και Τσοχατζόπουλο. Όλους τους υπόλοιπους μας χρησιμοποιούσε ο Τσοχατζόπουλος για να επιτύχει το σκοπό του. Νομίζω ότι όλοι παραπλανήθηκαν». Σε άλλο σημείο, ο Ζήγρας τόνισε ότι «το 1998 ο Τσοχατζόπουλος μου είπε ότι ο Μιχαηλίδης θα φέρει κάτι για εκείνον. Πήγα στο Χίλτον στην Αθήνα και αυτό το κάτι ήταν μια βαλίτσα με 80 εκατομμύρια δραχμές. Η βαλίτσα ήταν ασήκωτη.

Της υπόθεσης επιλήφθηκαν τα κυπριακά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αφού οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν την έκδοση του για να δικασθεί στην Ελλάδα. Ο κ. Μιχαηλίδης αμέσως μετά

την πρωτόδικη απόφαση για έκδοση κατέθεσε έφεση και έκανε ότι συνήθως κάνουν όσοι θέλουν να αποφύγουν τα κάτεργα των φυλακών: Βρήκε δηλαδή προσωρινά Καταφύγιο στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας!!! Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση του απέρριψε τους επτά λόγους έφεσης που καταχώρησαν οι δικηγόροι του πρώην Υπουργού και επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για έκδοση του στην Ελλάδα, βάσει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, για να δικαστεί ως κατηγορούμενος στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, όπως επίσης και ο γιος του Μιχάλης που είναι συγκατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση, σε λογαριασμό του οποίου βρέθηκε κατάθεση το 2001 ύψους περίπου 10 εκατ. ελβετικών φράγκων προερχόμενα από τον Fouad Al Zayat, ήδη καταζητούμενο για την υπόθεση των ΤΟR M1.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης υπήρξε ένας από τους ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες της Κύπρου. Η παρουσία του στα δημόσια πράγματα ήταν καταλυτική και θορυβώδης, ελέγχοντας για πάρα πολλά χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών. Τον είχε εμπιστευθεί τόσο ο Σπύρος Κυπριανού όσο και ο Γλαύκος Κληρίδης, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν για τον περίεργο τρόπο με τον οποίο πλούτισε. Μάλιστα είχε κατηγορηθεί για αθέμιτο πλουτισμό από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Κυπριακής Βουλής, αλλά η έρευνα που έγινε τον «ξέπλυνε», αναγκάζοντας το σημερινό κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος υπηρετούσε και επί κυβέρνησης Κληρίδη στην ίδια θέση, να παραιτηθεί εκφράζοντας τη δυσφορία του για τη συγκάλυψη. Επί υπουργίας του όλη η οικογένεια Zayat απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα και ο παντοδύναμος υπουργός χρησιμοποιούσε το ιδιωτικό υπερπολυτελές αεροσκάφος Boeing 737 του Λιβανέζου φίλου του για ταξίδια στην Ευρώπη, χωρίς ποτέ κανένας να του ζητήσει τον λόγο για όλες τις επιλήψιμες και απαράδεκτες ενέργειες του… αφού ως γνωστό στην Κύπρο επικρατούσε η λογική της σιωπής και του βολέματος…. για δεκαετίες ολόκληρες ο Ντίνος Μιχαηλίδης βρισκόταν μονίμως στο απυρόβλητο (δεν είναι ο μόνος δυστυχώς), ακόμα και όταν είχαν αποκαλυφθεί οι ύποπτες φιλικές του σχέσεις με τον Λιβανέζο έμπορο όπλων Fouad Al Zayat.

Με αποτέλεσμα για χρόνια πολλά ο Ντίνος Μιχαηλίδης και οι όμοιοι του να βολεύονται πίσω από το κυπριακό πολιτικό κατεστημένο, το οποίο τους προστάτευε. Νοιώθοντας άτρωτος, συνέχιζε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή. Στις τελευταίες εκλογές μάλιστα στήριξε την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη για την προεδρία της Δημοκρατίας αφήνοντας κατά μέρος την παλιά κόντρα που είχε με τον Χρήστο Στυλιανίδη, το πιο στενό ίσως συνεργάτη του σημερινού Προέδρου…. Στα 76 του χρόνια ο Ντίνος Μιχαηλίδης αντί να χαίρει της εκτίμησης του κόσμου, βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης αντιμετωπίζοντας το πιο βαρύ κατηγορητήριο. Με τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους της βιοπάλης να αναμένουν να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη, όχι βεβαίως για λόγους εκδίκησης, αλλά για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα….


*Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: