Σελίδες

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Επί θύραις η πιο σημαντική δομική μεταρρύθμιση!


Μεγάλης σημασίας είναι οι αλλαγές που προωθούνται στο τρόπο εκλογής των δημάρχων και μάλιστα από την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, αυτή του Μαΐου του 2014, σύμφωνα με το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Η εφημερίδα αναφέρει, ότι πέραν του ότι πλέον θα απαιτείται ποσοστό 42% για την εκλογή δημάρχου, θα υπάρχουν δύο μόνο ψηφοδέλτια, ένα για τους δημάρχους και ένα για τους δημοτικούς συμβούλους. Στόχος είναι ο απογαλακτισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον στενό εναγκαλισμό των κομμάτων.

Με απλά λόγια, εάν κάποιος επιθυμεί να επιβραβεύσει την κοινωνική παρουσία ενός υποψηφίου από τον συνδυασμό του άλλου κόμματος – δημάρχου από αυτόν που θα ψηφίσει, θα είναι ελεύθερος να το πράξει… οι ψηφοφόροι ΔΕΝ είναι πρόβατα! Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Άρα, εάν κάποιος επιθυμεί να διεισδύσει στο εκλογικό ακροατήριο του αντιπάλου του, προφανώς θα πρέπει να αποφύγει τις γνωστές τεχνητές εντάσεις που πολώνουν το κλίμα

και διχάζουν τον κόσμο, ενώ τα κόμματα θα έχουν κίνητρο να αναζητούν τους καλύτερους για τους συνδυασμούς τους, όχι τα αποκαλούμενα ως… «κομματόσκυλα». Οι όποιες ερμηνείες της κυβερνητικής πρωτοβουλίας υπό το πρίσμα της ανόδου της Χρυσής Αυγής και της καθόδου του Ηλία Κασιδιάρη στον Δήμο Αθηναίων, μας αφήνει παγερά αδιάφορους, αφού τη συγκεκριμένη αλλαγή την υποστηρίζουμε χρόνια.
Αφού πρώτα δώσουμε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και δηλώσουμε ότι τη θεωρούμε από τις σημαντικότερες δομικές αλλαγές στο πλαίσιο του πολιτικού μας συστήματος, να προτείνουμε ευθέως στην κυβέρνηση να δείξει τη γενναιότητα να εισαγάγει το μέτρο και στις εθνικές εκλογές, αν και αναγνωρίζουμε ότι σε αυτή την περίπτωση τα πράματα είναι πιο πολύπλοκα. Γιατί να μην μπορεί ο ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει έναν σοβαρό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και το ανάποδο; Πόσο θα επηρεάσει τη διακηρυκτική πολιτική των κομμάτων; Δεν θα συμβάλει στον εξορθολογισμό της πολιτικής ρητορικής;
Όλα γίνονται όμως και την εποχή όπου τα κηρύγματα πολιτικού μίσους περισσεύουν από πολλούς κομματικούς φορείς και ακόμα περισσότερους υποψηφίους, με σκοπό τη συσπείρωση της κομματικής πελατείας, οι πολίτες που βάζουν πάνω από όλα το καλό της χώρας και όχι το κάθε είδους ξεκαθάρισμα πολιτικών, ιδεολογικών ή άλλων λογαριασμών, θα αποκτήσουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους για να επιβραβεύουν τη μετριοπάθεια, τη σοβαρότητα και την κοινή λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: