Σελίδες

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Κύπριοι ανησυχούν για διγλωσσία Βενιζέλου. «Δεν μας τα λέει καλά ο Βενιζέλος...»

του Κωστάκη Αντωνίου

Δεν θα έχει εμπλοκή η Ελλάδα, δηλώνει.
Το Κυπριακό θα το λύσουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, τονίζει ο Γκιουλ και βγάζει την Τουρκία έξω από τη διαδικασία
«Καμία αναφορά σε τετραμερή διάσκεψη, ή άλλη εμπλοκή της Ελλάδας, δεν έγινε στη συνάντηση που είχα με τον κ. Νταβούτογλου», υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του στην Αθήνα. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από την ελληνική Κυβέρνηση να αποδεχθεί συνάντηση -σε επίπεδο που θα καθοριστεί- με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνάντηση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας, με την τουρκική κυβέρνηση. Δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά σε τετραμερή διάσκεψη, ή σε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή της Ελλάδας», είπε.
Η δήλωση του κ. Βενιζέλου δημιουργεί νέα σύγχυση και ερωτηματικά, καθώς ενώ από τη μια πλευρά ο κ. Βενιζέλος διαψεύδει ότι υπάρχει εμπλοκή της Ελλάδας, την ίδια στιγμή δηλώνει ότι η Αθήνα θα διαβουλεύεται με τον Τουρκοκύπριο συνομιλητή.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στο Σύνταγμα της Κυπριακής

Δημοκρατίας (;), το οποίο προβλέπει την ύπαρξη δύο κοινοτήτων, και στο γεγονός ότι ορισμός διαπραγματευτών έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αγνόησε τις τοποθετήσεις της κυπριακής Κυβέρνησης, ότι η Τουρκία εμπλέκεται στις συνομιλίες για το Κυπριακό, και δήλωσε ότι «αυτοί που πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα, είναι οι Έλληνες και οι Τούρκοι της Κύπρου, που πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις χωρίς "εάν" και "αλλά"». Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, είναι πλήρως και ειλικρινά δεσμευμένη στην εξεύρεση μιας δίκαιης διαπραγματευτικής διευθέτησης». Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προτρέψει τους Ελληνοκυπρίους «να ανταποδώσουν τη δέσμευση, εμπλεκόμενοι καλόπιστα σε διαπραγματεύσεις, που θα είναι προσανατολισμένες στο να φέρουν απτά αποτελέσματα και με χρονοδιάγραμμα».

Άλλα μηνύματα ο Αναστασιάδης
Αντίθετα μηνύματα έστειλε, μετά τη συνάντησή του με τον Μπαν Κι Μουν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για την επιτακτική ανάγκη όπως πριν από την έναρξη των συνομιλιών προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να δημιουργηθούν βάσιμες ελπίδες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Τον ενημέρωσε, επίσης, ότι η ενεργός συμμετοχή της Ε.Ε. δεν θα είναι μόνο προς όφελος της διαδικασίας, αλλά θα ενισχύσει σημαντικά και τις προσπάθειες επίτευξης μιας σωστής λύσης.

Επανέλαβε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς τις προσπάθειες επίτευξης συνολικής λύσης, αλλά την ίδια στιγμή θα βοηθήσει καθοριστικά έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να πιστέψουν ξανά στις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι έχει πει ξεκάθαρα στον Γενικό Γραμματέα ότι δεν μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να συμμετάσχει σε ένα διάλογο χάριν του διαλόγου, αλλά να υπάρξουν οι προϋποθέσεις εκείνες, που θα δημιουργούν την απαραίτητη ελπίδα ότι, επιτέλους, η νέα αρχή θα είναι και μια πορεία που θα έχει τέλος.
Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κράτησε 20 λεπτά.

Συνομιλία με Ομπάμα
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνομίλησε με τον Πρόεδρο Ομπάμα στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προς τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε ευαρέσκεια για τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, για την επανέναρξη ενός καλά προετοιμασμένου και ουσιαστικού διαλόγου, που να οδηγήσει σε μια συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Επίσης εξέφρασε ευχαριστίες και προς την Κύπρο για τη συμβολή και τον ρόλο της στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στο περιθώριο της δεξίωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος του είπε ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Κύπρο.

Χθες, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση και με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση της Μόσχας προς την Κύπρο, τόσο στο πολιτικό ζήτημα όσο και στο θέμα της οικονομίας.

Τρεις άξονες
Παράλληλα με τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη, τις δικές του επαφές πραγματοποιεί στη Νέα Υόρκη και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ελιάσον, και του εξήγησε ότι γίνονται παράλληλα προσπάθειες για ενίσχυση των διαπραγματεύσεων με τα εξής τρία σημαντικά στοιχεία:

1. Την απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ του διαπραγματευτή και της Τουρκίας.
2. Την προώθηση της πρότασης για την Αμμόχωστο και,
3. Την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της Ε.Ε. στις συνομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: