Σελίδες

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ανάβει σήμερα η φλόγα στην Αφροδίτη! Σημαντική ημέρα για την Κύπρο και τις έρευνες για φυσικό αέριο

Ανάβει σήμερα η φλόγα στην Αφροδίτη!Η πρώτη δοκιμαστική παραγωγή φυσικού αερίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στο τεμάχιο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.
Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Ελληνας, πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο τεστ, το οποίο θα μας επιτρέψει να μετρήσουμε με αρκετή ακρίβεια την πίεση και την ποιότητα του κοιτάσματος. Η διαδικασία της δοκιμαστικής παραγωγής, είναι και γνωστή ως «άναμμα της φλόγας».
Συγκεκριμένα, θα τρυπηθούν κάποια σημεία του κοιτάσματος, επιτρέποντας στο φυσικό αέριο να βγει στην επιφάνεια. Ο κ. Ελληνας δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως για λόγους ασφαλείας, θα ανάψει η φλόγα στην πλατφόρμα, προκειμένου να ελεγχθεί το αέριο που θα βγει στην επιφάνεια και να μην αιωρείται στην ατμόσφαιρα, αφού κάτι τέτοιο θεωρείται ότι είναι επικίνδυνο.
Σύμφωνα με τον κ. Ελληνα, μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Ο κ. Ελληνας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερη επιβεβαιωτική

γεώτρηση, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ανάλυση των μετρήσεων, η οποία βασίζεται σε διεθνείς πρακτικές και στην ανάλυση των πιθανοτήτων, ώστε τόσο η εξαγωγή όσο και η εκμετάλλευση να θεωρούνται βιώσιμες.
Εάν τελικά χρειαστεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση θα οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Όπως δήλωσε ο κ. Έλληνας στον ΑΝΤ1: «Η πλατφόρμα θα φύγει από την Αφροδίτη στο τέλος αυτής της διαδικασίας και πρέπει να ξανακλείσουμε την πλατφόρμα, να ξαναρθεί, να πάρουμε νέες αδειοδοτήσεις για να γίνει δεύτερη επιβεβαιωτική. Για αυτό θα υπάρξει μία καθυστέρηση ίσως και έξι μήνες, ίσως και περισσότερο.»
Στις 22 Αυγούστου η Delek Drilling και η Avner Oil, εταίροι της Noble στο τεμάχιο 12, ανακοίνωσαν ότι εγκρίθηκε η απόφαση για την δοκιμή παραγωγής γεώτρησης.
Το κόστος της δοκιμής παραγωγής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 64 εκατομμύρια δολάρια. Οι δοκιμές παραγωγής αναμένεται να διαρκέσουν ένα μήνα.
Η Noble εκτιμά ότι οι ρυθμοί παραγωγής κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα φτάσουν τα 60 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως.
Τη δοκιμή θα διεξάγει η πλατφόρμα ENSCO 5006, που βρίσκεται στο τεμάχιο 12 για σκοπούς για ερευνητικής γεώτρησης η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: