Σελίδες

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Ομπάμα αποκήρυξε το δόγμα της «αμερικανικής αυτοκρατορίας»

Picture 0 for Ο Ομπάμα αποκήρυξε το δόγμα της «αμερικανικής αυτοκρατορίας»
Ενώπιον την ηγετών του κόσμου, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποίησε μία ομιλία που δεν αποκλείεται να δίνει το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από εδώ και στο εξής, με αφορμή την περίπτωση της Συρίας.
Ο Ομπάμα είπε ότι η χώρα του είναι μια υπερδύναμη έτοιμη να αντιμετωπίσει τα χημικά των εχθρών, αποκηρύσσωντας ωστόσο το δόγμα της "αμερικανικής αυτοκρατορίας" που θέλει να εμπλέκεται σε ατέλειωτες στρατιωτικές επεμβάσεις.
Η ιδέα μιας αμερικανικής αυτοκρατορίας είναι ίσως μια χρήσιμη προπαγάνδα αλλά δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Όπως είπε, «οι ΗΠΑ έμαθαν την ταπεινότητα μέσα από μεγάλες δυσκολίες σε ό,τι αφορά

την ικανότητά μας να καθορίζουμε την πορεία των γεγονότων σε άλλες χώρες».
«Η πρόσφατη συζήτηση που έγινε στις ΗΠΑ για το θέμα της Συρίας απέδειξε ξεκάθαρα ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο δεν είναι μια Αμερική που σπεύδει να ανακατευθεί στις υποθέσεις άλλων χωρών ή στα προβλήματα μιας περιοχής σαν να ήταν δική της. Ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι ότι οι ΗΠΑ, μετά από μια δεκαετία πολέμου -ανήσυχες για τα προβλήματα στο δικό τους έδαφος, έχοντας πλήρη συνείδηση της εχθρότητας που προκάλεσε η πιθανότητα επέμβασής τους σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο- μπορεί να αποδεσμευθούν, αφήνοντας ένα κενό ηγεσίας που καμία άλλη χώρα δεν δείχνει διατεθειμένη να αναπληρώσει», σημείωσε.
«Δεν υπάρχει "μεγάλο παιχνίδι" για να κερδίσει κανείς, ούτε η Αμερική έχει κανένα συμφέρον στη Συρία, πέρα από την ευημερία του λαού της, τη σταθερότητα των γειτόνων της, την κατάργηση των χημικών όπλων, και την διασφάλιση ότι η χώρα δεν θα γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες», κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: