Σελίδες

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Η αδιαφορία της πολιτείας για την εξωτερική πολιτική

Picture 0 for Η αδιαφορία της πολιτείας για την εξωτερική πολιτική

του «Μακεδόνα»

Είναι περίεργο, που το υπουργείο εξωτερικών ενώ έπρεπε να είναι το κύριο υπουργείο -και σήμερα, μαζί με το Οικονομικών- φαίνεται πως σ’ αυτό, όπως και στο υπουργείο Εθνικής άμυνας, η επιλογή των προσώπων που τα επανδρώνουν γίνεται με κομματικά ή άλλα κριτήρια, δυσχεραίνοντας την εκπλήρωση της αποστολής τους.
Κατά τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν τα εξής, που δείχνουν κακή λειτουργία, τουλάχιστον.
Ο Τύπος, στις 4 Σεπτεμβρίου ε.έ. δημοσιεύει της εξής δήλωση: «Αρχαιολογικός χώρος η νησίδα Στρογγυλή, κοντά στο Καστελόριζο. Είναι το ανατολικότερο ελληνικό έδαφος. Η νησίδα Στρογγυλή, που βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο, από χθες έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου».
Κανείς από τους μεγαλοσχήμονες πολιτικούς και δημοσιογράφους δεν γνωρίζει πως ένας αρχαιολογικός χώρος είναι ουσιαστικώς διεθνές έδαφος, ως πολιτιστικό μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα; Άρα, δεν μπορεί να έχει οικονομική, ή άλλου είδους δραστηριότητα.
Αυτό σημαίνει, πως το ακατοίκητο ουσιαστικώς, αλλά τυπικώς κατοικημένο από μικρό τμήμα του ελληνικού στρατού, γίνεται και στην ουσία ακατοίκητο, επειδή η στρατιωτική παρουσία δεν επιτρέπεται εκεί. Αλλά, δεν μπορεί να έχει και ΑΟΖ, όπως θα επικαλεσθεί η Τουρκία, και εξ αυτού του τρόπου δεν θα ενώνονται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
Είναι περίεργη η λήψη αυτής της απόφασης, χωρίς να προσμετρηθούν οι εθνικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Κάποιος δεν πρέπει να δώσει εξηγήσεις; Πέρασε ένας μήνας, κι αφού δημιουργήθηκε θόρυβος στα social media μεταξύ αυτών που αντελήφθησαν τις παρενέργειες, εχθές ο υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν υπέγραψε την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ευτυχώς, αλλά τα ερωτηματικά μένουν.
Άλλο θέμα, με πρωταγωνιστή τον κ. Απ. Κακλαμάνη, έμπειρο πολιτικό, που με την μακρόχρονη πορεία του στα πολιτικά πράγματα είναι απορίας άξιον πώς υπέπεσε σ’ αυτήν την γκάφα. Ο κ. Απ. Κακλαμάνης αποδέχτηκε πρόταση που τού έγινε για να παραστεί αντιπροσωπεία από την ελληνική Βουλή σε συνέδριο στο μη αναγνωρισμένο «πλάσμα κράτους» Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Όμως, αυτό αποτελεί περίπτωση ανάλογη με το "ψευδοκράτος" στην Κύπρο, καθώς βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά διεκδικείται από τους Αρμένιους, έχοντας αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητο. Μάλιστα, είχαν οριστεί οι βουλευτές της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Ταμήλος και από την ΔΗΜΑΡ η κα. Κατερίνα Μάρκου, που ούτε αυτοί αντελήφθησαν τι θα συνέβαινε.
Μα, δεν πέρασε πολύς καιρός, που με ευκαιρία τις υπογραφές για τον αγωγό ΤΑΡ, κάναμε λόγο για σχέσεις φιλίας με το Αζερμπαϊτζάν. Και θα αναγνωρίζαμε de facto ότι μια περιοχή, που θεωρεί ότι ανήκει στην δική του επικράτεια, αποτελεί άλλο κράτος; Δεν σκεφθήκαμε καν, ότι παρόμοιες ενέργειες αλλοδαπών πολιτικών που επισκέπτονται τα Κατεχόμενα, τις καταδικάζουμε και δίνουμε την αφορμή να αναγνωρισθεί και το «τουρκικό κράτος της Βόρειας Κύπρου» ως υπάρχον;
Ευτυχώς κι εδώ, έστω την τελευταία στιγμή το ΥΠΕΞ δεν έδωσε την άδεια. Ποιος όμως εγκέφαλος κατάρτισε Επιτροπή Φιλίας Ελλάδας-Ναγκόρνο Καραμπάχ και πώς οι άλλοι εγκέφαλοι που συμμετέχουν, δεν γνωρίζουν ότι τέτοιο κράτος δεν έχει αναγνωρισθεί από τον ΟΗΕ;
Πάμε στην Θράκη, όπου καταδικάσθηκαν οι τουρκόφρονες εφημερίδες "Μιλλέτ" και "Γκιουντέμ", για τις συκοφαντίες κατά της δασκάλας κας Χαράς Νικοπούλου. Καταδίκη και στο Εφετείο και πλήρης δικαίωση της κας Νικοπούλου. Η ελληνική πολιτεία όμως, καταδίωξε την Ελληνίδα (κατ’ ουσία) δασκάλα, και αντί να την προστατέψει από τις τουρκικές δολοπλοκίες, την μετέθεσε από το Μέγα Δέρειο, όπου εκπληρούσε εθνική αποστολή, και αμέσως «μπήκε» στο χωριό των Πομάκων το τουρκικό Προξενείο και το κατέστησε σε δυο χρόνια τουρκοχώρι.
Κι ένα τελευταίο, για το οποίο κάνω απλή μνεία, επειδή είχε δημοσιεύσει εκτενές κείμενο εχθές η Voria,gr. Την έκκληση της Πανηπειρωτιής Συνομοσπονδίας, που καταγγέλλουν ότι «με τρόπο βίαιο, προδήλως παράνομο και προκλητικό και κατά πάσα περίπτωση, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, εμφανίζονται ως δήθεν απόγονοι τσιφλικάδων, στερούμενοι παντός τίτλου ιδιοκτησίας και προβαίνουν σε προπηλακισμούς και εκδίωξη κατοίκων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από τα σπίτια τους και τα κτήματά τους και πάντα ταύτα σε προφανή συμπαιγνία με Αλβανικούς παράγοντες». Η ελληνική πολιτεία δεν έκανε τίποτε για προστασία των Ελλήνων της Αλβανίας.
Όλα αυτά, σε λίγο διάστημα. Κάτι δεν πρέπει να γίνει με το ΥΠΕΞ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: