Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η εμπορία ανθρώπων.

Picture 0 for Η εμπορία ανθρώπων
γράφει ο «Μακεδών»

Είμαστε πράγματι περίεργος λαός. Συμβαίνουν «πράματα και θάματα» δίπλα μας, τα προσπερνάμε και μόλις συμβεί ένα γεγονός που θα γίνει θέμα στα δελτία ειδήσεων, τότε αποφασίζουμε να «συγκινηθούμε».
Πανελλαδική -και παγκόσμια- η συγκίνηση με την υπόθεση της μικρής «Μαρίας», μετά την παρατήρηση της εισαγγελέως ότι ένα ξανθό παιδάκι σε οικισμό αθιγγάνων δεν μπορούσε να είχε βιολογικούς γονείς σκουρόχρωμους (η ειρωνεία της υπόθεσης είναι, ότι πράγματι το κοριτσάκι έχει σκουρόχρωμους γονείς στην Βουλγαρία!)
Μια απλή ερώτηση. Η μικρή «Μαρία» κυκλοφορούσε στους δρόμους της Λαμίας, χόρευε σε κέντρα διασκέδασης, δεν ήταν κάπου αποκλεισμένη. Αυτό που είδε η εισαγγελέας και την παραξένεψε, το έβλεπαν επί τέσσερα χρόνια χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως όμως οι «αρμόδιοι», αστυνομικοί, ίσως και δικαστικοί, υπάλληλοι των υπηρεσιών πρόνοιας, πολίτες που δηλώνουν «ευαίσθητοι». Δίπλα του ήταν και κάποιος σκουρόχρωμος. Κανείς δεν παραξενεύθηκε;
Είναι προφανές πως όλοι καταλαβαίνουμε, αλλά είτε αδιαφορούμε -αφού δεν είναι δικό μας το πρόβλημα- είτε δεν θέλουμε «να μπλέξουμε». Αλλά αν εμείς είμαστε βυθισμένοι στα προβλήματά μας, οι «αρμόδιοι» που αμείβονται για να είναι ευαίσθητοι σε τέτοιες

περιπτώσεις, αφήνουν την ευαισθησία στο γραφείο με την λήξη του οκταώρου;
Αλήθεια, κανείς «αρμόδιος» δεν έχει προσέξει πως κάθονται στο πεζοδρόμιο αθιγγανίδες, επαγγελματίες επαίτες, με ένα μωρό στην αγκαλιά, το οποίο επί ώρες παραμένει ακίνητο και ήσυχο, πράγμα ασυνήθιστο για ένα φυσιολογικό παιδί, το οποίο ήδη έχει συμπληρώσει το βράδυ τις ώρες ύπνου του; Ζωντανό είναι, αλλά υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες, ότι για να παραμείνει ήσυχο είναι ναρκωμένο.
Σε παλαιές εποχές, όταν δεν είχαν γίνει αντιληπτές οι επιπτώσεις στην υγεία από κάποιες ενέργειες γονέων, σύμφωνα με μαρτυρίες των ιδίων όταν μετακινούνταν οι κτηνοτρόφοι σε μεγάλες αποστάσεις και προκειμένου να είναι ήσυχα τα παιδιά, είχαν προσέξει πως τα ζώα είχαν τάση για ύπνο όταν έτρωγαν παπαρούνες. Έδιναν και στα παιδιά από αυτό το «θαυματουργό» φυτό, και τα παιδιά για ώρες δεν τους ενοχλούσαν. Αλλού, μού διηγήθηκαν, πως τα έδιναν μια μεγάλη φέτα ψωμί, βουτηγμένο σε κρασί, που έφερε τα ίδια αποτελέσματα.
Σήμερα όμως κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως αγνοεί τις δυσμενείς επιπτώσεις από τέτοιες ενέργειες. Και όμως οι επαγγελματίες του είδους τις χρησιμοποιούν, με τους αρμοδίους να αδιαφορούν παρά τα δημοσιεύματά μας.
Επανερχόμενοι στην πώληση των βρεφών, θα ασχοληθούμε και με το εμπόριο γυναικών, μόνον αν συμβεί κάποιο περιστατικό που τα ΜΜΕ θα το «τραβήξουν» μέχρι εκεί που τα νούμερα τηλεθέασης θα είναι ικανοποιητικά, και μετά θα ξεχαστεί κι αυτό. Η υπόθεση της μικρής «Μαρίας» ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, διότι η άλλη υπόθεση της Χρυσής Αυγής είχε «ξεχειλώσει».
Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα του trafficking, οι 800.000 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, δυστυχώς, κι εδώ πρωτοπορεί. Είναι πανεύκολη η είσοδος στην χώρα μας ανατολικοευρωπαίων γυναικών -έστω και ως σταθμός μετεπιβίβασης για τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες- αφού η «προοδευτικότητα» αποτρέπει τον έλεγχο των εισερχομένων.
Πέρσι, διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στο νομοσχέδιο, που κατάρτισε η Ελλάδα, για την εμπορία ανθρώπων, όπως διαπίστωσε η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ''Human Rights Watch'', η οποία με ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες, ζήτησε να συμπεριληφθούν διατάξεις στο νομοσχέδιο ώστε να προστατεύονται περισσότερο τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την τιμωρία κρατικών υπαλλήλων, οι οποίοι συνεργούν σε πρακτικές σωματεμπορίας.
Κι εδώ είναι το πρόβλημα στην χώρα μας. Ότι δεν τιμωρούνται επαρκώς όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Η Human Rights Watch επισήμανε, ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει ρητές ποινές για τη συνεργασία και άλλη παράνομη ανάμιξη διεφθαρμένων αστυνομικών, τελωνειακών και άλλων κρατικών υπαλλήλων στην εμπορία ανθρώπων και διευκρινίζει, ότι οι παλαιότερες έρευνές της στην Ελλάδα αποκάλυψαν στοιχεία ανάμιξης και αστυνομικών στην εμπορία ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: