Σελίδες

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΟΧΙ από τον "Τσάρο" στις παροχές, ΝΑΙ από τον Γιώργο στα διλήμματα

Αν και η κυβέρνηση αμφιταλαντεύτηκε, τελικά, Γ. Παπανδρέου, Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακων-σταντίνου συμφώνησαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης της οικονομικής πολιτικής. Ο «τσάρος» της οικονομίας είπε «όχι τώρα» στην πρόταση για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν πως «ότι γίνει θα γίνει ταυτόχρονα για επιχειρήσεις και μισθωτούς».
Πέραν των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, που αφορούν σε κονδύλια που ήδη υπήρχαν και είχαν υπολογιστεί, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι επιφυλακτικοί και σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Θυμίζουν ότι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, που κόστιζε 1 δισ. ευρώ, πάρθηκε πίσω καθότι ο προϋπολογισμός του 2010 δεν μπορούσε να αντέξει το κόστος.
Επιπλέον, εκτιμούν πως «ότι δοθεί σε προεκλογική περίοδο θα χαθεί» και προκρίνουν «η όποια κίνηση να ενταχθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011». «Μακριά από εμάς η λογική του πακέτου», προσθέτουν, λαμβάνοντας αποστάσεις από δημοσιεύματα που δημιουργούν προσδοκίες. Οι όποιες ανακοινώσεις γίνουν, λοιπόν, θα αφορούν σε προγράμματα για προστασία θέσεων απασχόλησης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μεταφορά πόρων από προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας, τα οποία είχαν μείνει χωρίς αιτήσεις εξαιτίας της ύφεσης που πλήττει την οικονομία.
ΔΕΚΟΤο σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ενισχύσει το κοινωνικό της πρόσωπο παράλληλα με τις μεγάλες αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Οι όποιες θετικές ειδήσεις, όμως, θα βασίζονται σε ένα παλιό και δοκιμασμένο σχήμα: «Κόβουμε από τα ρετιρέ και δίνουμε στα ισόγεια»! Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία πως «οι αλλαγές θα προχωρήσουν».
Μετά τον ΟΣΕ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ, με τον οργανισμό των λεωφορείων στην Αθήνα να χρήζει άμεσης παρέμβασης. Επιπλέον, στην Πλατεία Συντάγματος αναζητούν τρόπους να παρακάμψουν τα «όχι» της Τ. Μπιρμπίλη στα αυθαίρετα και την πετρελαιοκίνηση. Στον προϋπολογισμό του 2011 έχουν εγγραφεί 500 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία νομιμοποίησης των πρώτων, την ώρα που «καρκινοβατεί» η υπόθεση των ημιυπαιθρίων.
Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 προς τα επάνω, όμως, τρώει το «μαξιλάρι» που είχε προβλέψει η κυβέρνηση, η οποία θέλει πάση θυσία να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Γ. Παπακωνσταντίνου απέναντι σε όσους επιμένουν στη λογική των παροχών. «Αν δώσουμε 5 σε λίγους και πάρουμε 50 από τους πολλούς ποιο λέτε να είναι το πολιτικό αποτέλεσμα;» ρωτούν οι συνεργάτες του.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή της εικόνας που θα της μεταφέρει ο υπουργός Οικονομικών από το EcoFin που θα γίνει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ο Γ. Παπανδρέου περιμένει και το τι θα αποδώσουν οι περίφημες πλέον ξένες επενδύσεις και αναμένει το ξεμπλοκάρισμα των δημοσίων έργων από τον Δ. Ρέππα.
Το ξεκαθάρισμα της οικονομικής πολιτικής και των αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού έγινε την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου με τους κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ι. Ραγκούση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε εάν υπάρχει η δυνατότητα να επισπευσθεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων κατά προτεραιότητα όταν βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση και επίσης το κατά πόσον είναι δυνατόν να επισπευσθεί η μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων.
Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε αναλυτικά τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά, τα προβλήματα που θα παρουσιασθούν από τη νέα αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους για το 2009.
ΜνημόνιοΜετά από διεξοδική συζήτηση αποφασίσθηκε ότι πάνω απ’ όλα είναι η πιστή τήρηση του Μνημονίου, καθώς κάθε παραβίασή του θα έστελνε αρνητικά μηνύματα στις αγορές και την τρόικα. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι τώρα που η επίπονη προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση αποδίδει καρπούς δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση ή πισωγυρίσματα.
Δει δε χρημάτων, αυτό που μένει στο Μέγαρο Μαξίμου στην πορεία προς τις κάλπες είναι τα διλήμματα: «Αναμόρφωση της Ελλάδας ή χρεοκοπία;». Ο «βασικός σχολιασμός» δίνει τη «γραμμή»:
  • Από τη μία υπάρχει μία κυβέρνηση και ένα Κίνημα που παλεύουν για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας και των πολιτών της.
  • Από την άλλη υπάρχει η Ν.Δ. που πρεσβεύει την επιστροφή στο καταστροφικό παρελθόν. Επιστροφή σε όλα εκείνα που μας κατέστρεψαν ως χώρα, που μας οδήγησαν στο χείλος της χρεοκοπίας.
  • Ειδικότερα, ο «Καλλικράτης» έχει ανάγκη από δημάρχους, περιφερειάρχες και στελέχη που πιστεύουν σε αυτόν και είναι ικανά για να υπηρετήσουν αυτή τη μεγάλη θεσμική επανάσταση για τον πολίτη και την ανάπτυξη.
    «Στις εκλογές του Νοεμβρίου, πάμε μπροστά, όχι πίσω», είναι η επωδός των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου.
     
«Μαξιλάρι»Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 προς τα επάνω, όμως, τρώει το «μαξιλάρι» που είχε προβλέψει η κυβέρνηση, η οποία θέλει πάση θυσία να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων.
ΜέτραΠέραν των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, που αφορούν σε κονδύλια που ήδη υπήρχαν στο περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι επιφυλακτικοί για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων
ΗΜΕΡΙΣΙΑΟΝLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια: