Σελίδες

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Μεγαλώνει η λίστα των εταιρειών που "καταρρέουν"

 
 Share
<b>Κρίση:</b> Μεγαλώνει η λίστα των εταιρειών που «καταρρέουν»

 
Το σκληρό πρόσωπο της κρίσης βλέπουν ολοένα και περισσότερες εγχώριες εταιρείες, οι οποίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και «λυγίζουν» υπό το βάρος των υπέρογκων χρεών τους.
Η έλλειψη ρευστότητας, το κλείσιμο της στρόφιγγας σε φθηνό τραπεζικό δανεισμό και η δραματική κάμψη των εσόδων, τις αναγκάζει είτε να ζητήσουν την ένταξή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα για να προστατευτούν από τους πιστωτές τους, -σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν-, είτε να καταφύγουν στις τράπεζες-δανειστές για να αναλάβουν αυτές τον έλεγχο τους, μετοχοποιώντας τα χρέη.
Στον πλήρη έλεγχο των τραπεζών πέρασε σύμφωνα με πληροφορίες...
πρόσφατα η Cardico, η οποία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις από τον Μάρτιο του 2010 με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του συνόλου του δανεισμού της ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ με στόχο το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της και την απρόσκοπτη χρηματοδότησή της. Βάσει της συμφωνίας, οι τράπεζες μετατρέπονται σε μετόχους κεφαλαιοποιώντας τα τραπεζικά χρέη της εταιρείας και πλέον θα ελέγχουν ποσοστό που θα πλησιάζει το 52% της εταιρείας ενώ η οικογένεια Καρδασιλάρη, η οποία διοικούσε μέχρι σήμερα θα κατέχει το 29-30% της εισηγμένης. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την χρηματοδότηση της εταιρείας με κεφάλαια ύψους 8 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως στις τράπεζες έχουν περάσει ήδη εταιρείες όπως η Μαίλλης, η ΑΕΓΕΚ, και η Altec.
Προστασία από πιστωτές
Η προσφυγή στο άρθρο 99 είναι η άλλη όψη του νομίσματος και εσχάτως η πιο «δημοφιλής». Πριν από μερικές ημέρες, το δικαστήριο άναψε το πράσινο φως για την ένταξή στο άρθρο 99 και την έναρξη της διαδικασίας συνδιαλλαγής με τους πιστωτές, στην πτηνοτροφική εταιρεία Αφοί Λειβαδίτης. Η εταιρεία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είχε ζητήσει την υπαγωγή της σε αυτό, από τον περασμένο Φεβρουάριο καθώς δεν μπορούσε πλέον να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες ανέρχονται σε 5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρεία έχει καταφέρει να αποπληρώσει μέχρι σήμερα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και ευελπιστεί να τα καταφέρει καθώς βρίσκεται σε «καλό δρόμο».
Σε συνδιαλλαγή
Να σημειωθεί πως η πλειονότητα των επιχειρήσεις του κλάδου των πουλερικών είναι σε πολύ δύσκολη θέση, έχοντας συσσωρεύσει τεράστιες ζημιές από την κατακόρυφη αύξηση των πρώτων υλών. Επιχειρηματίες του χώρου που μίλησαν πρόσφατα στην «Η», έκαναν λόγο για κύμα «λουκέτων» το επόμενο διάστημα εάν δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά. Υπενθυμίζεται πως την προστασία του άρθρου 99 ζήτησαν μεταξύ άλλων, η εταιρεία που διαχειρίζεται το ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν», η Ridenco Commercial, που αντιπροσώπευε χρόνια την Nautica και τα Timberland στην Ελλάδα καθώς και Αττι-Κατ, τα Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ, η «Εδραση - Χ. Ψαλλίδας, «Περιοδικός Τύπος», «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες», «Αφοί Μεσοχωρίτη», Ektasis Development και «Εντεχνος Α.Ε.»
peripatris

Δεν υπάρχουν σχόλια: