Σελίδες

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Περιοδία στην Γαλλία του εκλεγμένου Δημάρχου της Κατεχόμενης Αμμοχώστου για ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων


Γαλλία: Περιοδεία, του εκλεγμένου Δημάρχου, της κατεχόμενης Αμμοχώστου, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο την ευιασθητοποίηση για την αιχμάλωτη πόλη



Γαλλία: Περιοδεία, του εκλεγμένου Δημάρχου, της κατεχόμενης Αμμοχώστου, σε ευρωπαϊκές  πρωτεύουσες, με στόχο την ευιασθητοποίηση για την αιχμάλωτη πόλη
Την ευαισθητοποίηση των Γάλλων και των Ευρωπαίων γενικότερα γύρω από το θέμα της Αμμοχώστου, επιχειρεί με περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο εκλεγμένος δήμαρχος της κυπριακής πόλης, Αλέξης Γαλανός.
    Με μια έκθεση φωτογραφίας στη Γαλλική Γερουσία και ένα μικρής διάρκειας φιλμ, που πλαισίωσε σχετική συζήτηση - τηλεοπτική αναμέτρηση, ο κ. Γαλανός προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει κοινό και πολιτικούς.
    Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε πως επιχειρείται να ξαναμπεί στον χάρτη η πόλη φάντασμα, που είναι σήμερα η Αμμόχωστος. «Είμαστε στο Παρίσι για να προβάλουμε το πρόβλημα της Αμμοχώστου, την οποία κρατούν με τον πιο απαίσιο τρόπο τα τουρκικά στρατεύματα, ερμητικά κλειστή, απαγορεύοντας στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τα τελευταία 36 χρόνια η Αμμόχωστος έχει καταστραφεί. Καταστράφηκαν τα πάντα και θα αποτελέσει πολεοδομικό θαύμα το πώς θα ξανακτισθεί, όταν την πάρουμε πίσω. Είναι ένα έγκλημα, το οποίο γίνεται εναντίον μιας ευρωπαϊκής πόλης», είπε ο κ. Γαλανός.
    Απαντώντας σε ερώτηση πού στηρίζει την πεποίθησή για επιστροφή της πόλης στους Κυπρίους, ο δήμαρχος Αμμοχώστου απάντησε: «Εγώ πιστεύω ότι θα την πάρουμε. Δεν μπορεί να μην τη δώσει η Τουρκία. Αν θέλει να προχωρήσει στη Ευρώπη, δεν μπορεί παρά να παραδώσει την Αμμόχωστο. Εξαρτάται, βέβαια, και από τους Ευρωπαίους, κατά πόσο έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά εξαρτάται και από εμάς πόσο αποφασιστικοί θα είμαστε. Ο άνθρωπος, που θέλει κάτι και πιστεύει σε κάτι, στο τέλος πετυχαίνει."
    Ο κ. Γαλανός εξήγησε ότι αμέσως μετά την εκλογή του, πριν από τριάμιση χρόνια, συγκέντρωσε 30.000 υπογραφές των πρώην κατοίκων της Αμμοχώστου, που δηλώνουν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην πόλη τους.
    «Παρουσιάσαμε τα δύο μεγάλα βιβλία με τις υπογραφές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ΟΗΕ. Έχουμε βγάλει έξω από τα στενά όρια την Αμμόχωστο, την βάλαμε στον χάρτη, γιατί είναι κάτι που πονά την Τουρκία, η οποία δεν έχει δικαιολογία να την κρατά και να κρατά μακριά τους κατοίκους της πόλης. Είναι μια Αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας, αλλά και ένα δυνατό στρατηγικό χαρτί δικό μας, γιατί ο κόσμος μάς καταλαβαίνει. Είναι κάτι που συγκινεί, δεν βρήκαμε ποτέ κανέναν που να μην συμφωνήσει μαζί μας ότι αυτό που γίνεται είναι έγκλημα».
    Για τον κ. Γαλανό, η Ευρώπη είναι ο κύριος μοχλός πιέσεων προς την Τουρκία, γιατί δεν μπορεί « να προχωρά προς την Ευρώπη και ταυτόχρονα να καταστρέφει, να καταπατά και να παραβιάζει εδάφη των Ευρωπαίων κατοίκων της Κύπρου και της Αμμοχώστου».
    Σχετικά με το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος και στην παρατήρηση ότι με την κοντά διψήφιο ανάπτυξή της η Τουρκία δεν δείχνει « να καίγεται » και τόσο για την Ευρώπη,
    ο κ. Γαλανός απάντησε :
    «Πρόκειται για μια τακτική της Τουρκίας η οποία συνεχίζει στην ουσία να έχει τεράστια εσωτερικά προβλήματα όπως το κουρδικό. Ο Ερντογάν κέρδισε ένα δημοψήφισμα. Ίσως δίκαια το κέρδισε, διότι όλοι ήθελαν να μειωθεί η δύναμη του στρατού. Δεν μπορώ παρά να τοποθετηθώ θετικά. Εκείνο όμως που πολύ φοβούμαι για τον Ερντογάν είναι "το σύνδρομο της ύβρεως". Η πολύ απότομη δύναμη στον κόσμο που ζούμε, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, φέρνει και τα αντίθετα ».
    Σχετικά με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Γαλανός υποστηρίζει ότι «το βασικό λάθος βρίσκεται στην τακτική που ακολουθήθηκε και δεν απαιτήθηκε πρώτα απ’ όλα η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Εγώ λέω ότι κακώς μπήκαμε σε συνομιλίες και κακώς ζητήσαμε επιδιαιτησία. Αν με ρωτάτε για ένα ιστορικό λάθος, είναι ένα και ίσως έχει παίξει ρόλο η όλη ιστορία του σχεδίου Ανάν. Αντί να θέσουμε ως όρο απαράβατο, να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στην Ευρώπη, αρχίσαμε τα περίεργα για να μας ανοίξουν τα λιμάνια -ωσάν το κυπριακό να ήταν θέμα εμπορικό- ή να μας αναγνωρίσει -σαν να χρειαζόταν να αναγνωρίσει ο θύτης το θύμα του- στην Ευρώπη. Δηλαδή, στο τέλος η Τουρκία με αυτούς τους χειρισμούς, δεν είναι μέρος του προβλήματος και φέρεται σαν να μην είναι και μέρος της λύσης».
    Στην προσπάθειά για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των Ευρωπαίων ο κ. Γαλανός έχει ήδη επισκεφθεί ορισμένες πρωτεύουσες, όπως τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, τη Μαδρίτη, τη Στοχκόλμη, το Βερολίνο και τη Μόσχα.
    Μετά το Παρίσι θα μεταβεί στο Λονδίνο, στο τέλος του Νοεμβρίου στην Αθήνα και στις αρχές του νέου έτους στη Βουδαπέστη. Η εντατικοποίηση της προσπάθειάς του με τις περιοδείες αυτές, οφείλεται στο ότι κατά τη γνώμη του «έχει παραμεληθεί τελευταία από τον ελληνισμό, ο τομέας της διαφώτισης, τομέας στον οποίο αλωνίζει η Τουρκία, πετυχαίνοντας να κάνει το μαύρο άσπρο».
    Σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβολίσει μια ελεύθερη Αμμόχωστος, ο κ. Γαλανός σημειώνει: «Φαντασθείτε μια ελεύθερη πόλη των 50.000 κατοίκων και ένα μεγάλο λιμάνι. Φαντασθείτε μια γέφυρα ειρήνης φιλίας και συνεργασίας, Ελλήνων και Τούρκων.
    Θα είναι μια επαρχία χωρίς τουρκικά στρατεύματα, μια επαρχία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η απαρχή μιας επιχειρηματικής κοσμογονίας στην περιοχή».
e-typos   

Δεν υπάρχουν σχόλια: