Σελίδες

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Tην απαλλαγή του Γκέερττ Βίλντερς ζήτησε ο εισαγγελέας

 

Να απαλλαγεί ο ηγέτης του Ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας, Geert Wilders, από τις κατηγορίες για υποκίνηση μίσους και δυσφήμισης των μουσουλμάνων σε κύρια άρθρα εφημερίδων και στην ταινία του «Fitna» του 2008, δήλωσε ο εισαγγελέας.
Ο 47χρονος Wilders, είναι σε δίκη επειδή αποκάλεσε το Κοράνι «φασιστικό» και το συνέκρινε με το βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ «Mein Kampf» («Ο Αγών μου») σε μια ολλανδική εφημερίδα το 2007. Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε η ταινία του «Fitna», στην οποία καλεί τους μουσουλμάνους να βγάλουν έξω τους στίχους "που κηρύττουν το μίσος» από το βιβλίο τους.
«Ένας πολιτικός σε δημόσια συζήτηση θα πρέπει να έχει τον χώρο να κάνει προτάσεις», ακόμη και αν κάνει διακρίσεις, είπε ο Εισαγγελέας Paul Velleman στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ. Αν και ορισμένες θέσεις του Wilders περιέχουν "έναν ορισμένο βαθμό σκληρότητας," αυτό δεν οδηγεί σε "περιττή υπερβολή."
Η δίκη συμπίπτει με την έναρξη της νέας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος και της Χριστιανικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, το οποίο βασίζεται στο Κόμμα Ελευθερίας του Wilders να περάσει τη νομοθεσία. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει την μπούρκα, κάτι που είναι ένα από τα θέματα για το κόμμα του Wilders, το οποίο υπερδιπλασίασε τους αντιπροσώπους του στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Ιουνίου.
Οι εισαγγελείς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Βίλντερς, θα πρέπει να τον απαλλάξουν από τις κατηγορίες ότι δυσφήμισε τους μουσουλμάνους γιατί "η κριτική του έχει ως στόχο το Ισλάμ και όχι τους μουσουλμάνους."
Οι εισαγγελείς το 2008 αποφάσισαν σχετικά με τις κατηγορίες κατά του Wilders, ότι τα σχόλιά του αποτελούν τμήμα της δημόσιας συζήτησης και ότι η ελευθερία του λόγου πρέπει να υπερισχύσει. Το Εφετείο του Άμστερνταμ πέρυσι απέρριψε την απόφαση, αναγκάζοντας τους εισαγγελείς να ξανακλητεύσουν τον Wilders.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που οι εισαγγελείς έφτασαν, για δεύτερη φορά, στο συμπέρασμα ότι δεν υπέπεσα σε αξιόποινες πράξεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βίλντερς μετά την ακροαματική διαδικασία. «Δεν κάνω διακρίσεις, δεν σπέρνω το μίσος, δεν δυσφημώ κάποιες ομάδες, το μόνο πράγμα που κάνω και θα συνεχίσω να κάνω είναι να λέω την αλήθεια».
Οι δικαστές έχουν προγραμματίσει να αποφανθούν στις 5 Νοεμβρίου. Ο Wilders, ο οποίος βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία, είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης ενός χρόνου ή με πρόστιμο που μέχρι και 7.600 ευρώ.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: