Σελίδες

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Κεραυνοί του μητροπολίτη Πειραιώς

«Η σύμπλευση, συμπόρευση και συστράτευση των δύο κομμάτων εξουσίας αποδεικνύουν πασιδήλως ότι αποτελούν διατάκτας και υπεργολάβους έξωθεν σχεδιασμού που με μεθοδικότητα επιβάλλεται δια να πληγή η Ελλάδα»
Τραβούν στα άκρα την κόντρα με το υπουργείο Παιδείας οι ιεράρχες εμμένοντας στη θέση ότι πρέπει να έχουν λόγο στην κατάρτιση των σχολικών βιβλίων, ενώ η ανακοίνωση της Ιεραρχίας, σε πρωτοφανή τόνο, κάνει λόγο για απόπειρες αποχριστιανοποίησης της Παιδείας και επισήμως πλέον -βγαίνοντας εκτός της γραμμής ήπιων προσεγγίσεων Ιερώνυμου- ασκεί κριτική στην Κάρτα Πολίτη την οποία για την εκκλησία πλέον, αποτελεί προσβολή στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή. Η κόντρα δεν φαίνεται να λαμβάνει σύντομα τέλος, καθώς ενώ από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι τα βιβλία εκδίδονται από το υπουργείο Παιδείας με την αποκλειστική ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η εκκλησία έστειλε την απάντησή της με γραπτή ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «βάσει καταστατικού χάρτη της εκκλησίας, έχουμε λόγο στα εκπαιδευτικά εγχειρίδια».
Άλλωστε, τη διευκρίνιση αυτή έκανε την Πέμπτη και ο εκπρόσωπος της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ενώ έντονες είναι οι πιέσεις ακραίων κύκλων μέσω ιστοσελίδων, για άμεση παρέμβαση της εκκλησίας, προκειμένου να μην διδάσκονται στα σχολεία, ιδέες που θεωρούν ότι οδηγούν στην απομάκρυνση από την εκκλησία.
Η κοινότητα των Ιεραρχών προχωρά ένα βήμα παραπέρα, θυμίζοντας την επικοινωνιακή πολιτική Χριστόδουλου, και ζητά διάλογο μέσω επιτροπών με την πολιτεία, ενώ δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε απευθείας προσέγγιση του λαού και για μία σειρά άλλων ζητημάτων, κυρίως με άξονα τα εθνικά θέματα, που αποτελούν προσφιλές θέμα ορισμένων Μητροπολιτών, όπως ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης. ''Θα ανοίξουμε ένα διάλογο για ζητήματα που ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους αλλοιώσεων και αλλοτριώσεων της πίστεως και της εθνικής και κοινωνικής μας ζωής, όπως η κάρτα του πολίτη, θέματα που αφορούν την διδασκαλία των Θρησκευτικών, της Ιστορίας και της Γλώσσης στα Σχολεία, το μεταναστευτικό και άλλα, προκειμένου να ενημερώσει το λαό του Θεού'' αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σκληρός ήταν και ο σχολιασμός επί του θέματος του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος αφού κατέκρινε πολιτικές όπως το ΑΜΚΑ και τους γάμους ομοφυλόφιλων, ζήτησε έμμεσα την απαγκίστρωση από την γραμμή Ιερώνυμου, στον οποίο αποδίδουν υποχωρητική στάση, λόγω προσωπικών σχέσεων με πρόσωπα που απαρτίζουν το πολιτικό προσωπικό. Καταλογίζουν δε στα δύο κόμματα οργανωμένη εργολαβία από ξένα κέντρα, που απεργάζονται την διάλυση του έθνους, δηλαδή αντιπατριωτική συνωμοσία.
Αποδίδουν δε ευθέως στην πολιτική ηγεσία, επιχείρηση περιθωριοποίησης της θρησκευτικής παιδείας:
''Παρούσης της πολιτικής ηγεσίας διαδίδεται μετ’ επιτάσεως ότι θα επιχειρηθεί η αντισυνταγματική περιθωριοποίηση της θρησκευτικής παιδείας της δευτεροβαθμίου εκπαιδεύσεως με την πλήρη υποβάθμιση του ομολογιακού μαθήματος των Θρησκευτικών ως κατ’ επιλογήν μαθήματος της τελευταίας βαθμίδας, ως και ότι θα επεκταθεί το σύμφωνον συμβιώσεως και εις τα λεγόμενα ομόφυλα ζευγάρια δια να θεσμοθετηθεί ούτω η αήθης ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας, ως και ότι θα υλοποιηθεί η, δια της καταργήσεως του ως προαιρετικού ισχύοντος εις την ποινική και πολιτική δικονομία θρησκευτικού όρκου, εκμηδένιση της θρησκευτικής ορκοδοσίας των κρατικών λειτουργών ώστε να απομειωθεί πλήρως η ιερή σχέσις πίστεως και πατρίδος εις τας συνειδήσεις των Ελλήνων».
Και συνέχισε: «Η σύμπλευση, συμπόρευση και συστράτευση των δύο κομμάτων εξουσίας αποδεικνύουν πασιδήλως ότι αποτελούν διατάκτας και υπεργολάβους έξωθεν σχεδιασμού που με μεθοδικότητα επιβάλλεται δια να πληγή η Ελλάδα».
Το θέμα διαλόγου πολιτείας εκκλησία αναμένεται να συζητηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας, οι μητροπολίτες αποφάσισαν η επιτροπή της Εκκλησίας να κάνει έρευνα για τα θέματα Παιδείας και στη συνέχεια να συντάξει πόρισμα, το οποίο θα σταλεί στην Ιερά Σύνοδο.
Στη συνεδρίαση της ιεραρχίας έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε βιβλίο Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο υπάρχει απόσπασμα από έργο συγγραφέα, ο οποίος αναφέρεται αρνητικά στον "παπά και τον χωροφύλακα".
Το περιστατικό πυροδότησε την αντίδραση σύσσωμης της εκκλησιαστικής κοινότητας, με τις δηλώσεις Ιεραρχών να πέφτουν βροχή, ενώ άμεση ήταν και η παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας.
από το ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: