Σελίδες

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Η φτώχεια σπαράζει τους Ελληνες που συρρέουν κατά χιλιάδες στα συσσίτια

Μέσα σε ένα χρόνο έφτασαν στις 10.000 τα συσσίτια μόνο των Αθηνών. Η φτώχεια βαθαίνει μέρα με τη μέρα. Τα συσσίτια σε άπορους των Αθηνών μέσω    της "Αποστολή" διαπλασιά στηκαν από 5000 σε 10.000 μέσα σ΄ ένα χρόνο! Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήρθε σε επαφή με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη και ζήτησε τη συνδρομή του Πενταγώνου στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο κ.Μπεγλίτης ανταποκρίθηκε άμεσα και ήδη εξετάζεται η παραχώρηση στρατοπέδου στο Μενίδι ώστε η "Αλληλεγγύη" να μπορεί να αποθηκεύει τρόφιμα και επιπλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παραχωρούν ποσότητες τροφίμων για τα συσίτια της Εκκλησίας. Μάλιστα, πέρα από τα συσσίτια ετοιμάζεται και τράπεζα τροφίμων, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη είτε λίγο πριν τα Χριστούγεννα είτε μετά.
Ο κατάλογος των ανθρώπων που ζητούν να ενταχθούν στα συσίτια όλο και μεγαλώνει και μόλις προχθές προέκυψε ανάγκη για ακόμη 300 μερίδες φαγητού ημερησίως. Χαρακτηριστικά όπως μας αποκάλυψε στο NewsIt, ο κ. Δήμτσας Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ "Αποστολή" τα συσσίτια άρχισαν το Πάσχα του 2008 με 1.200 μερίδες και τώρα έχουν φτάσει τις 10.000 και πλέον ζητάνε περισσότερο.
Σύμφωνα με τον κ. Δήμτσα μόλις σήμερα ήρθε για συσσίτιο ένας Έλληνας 50 ετών αρκετά ευπαρουσίαστος ο οποίος ζήτησε στέγη, καθώς είχε απολυθεί απο την εργασία του και δεν είχε πλέον λεφτά για να πληρώσει το ενοίκιό του. Τέτοιες ιστορίες που συγκλονίζουν είναι καθημερινό φαινόμενο, αν και όπως εξηγεί ο κ. Δήμτσας οι Έλληνες δεν έρχονται στο κέντρο για συσσίτιο, αλλά προτιμούν τις ενορίες τους, καθώς ντρέπονται.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας γυναίκας που όπως αποκαλύπτει το NewsIt πηγαίνει κάθε μέρα στο συσσίτιο, παίρνει τις μερίδες φαγητού, επιστρέφει στο σπίτι πριν γυρίσουν τα τρία της παιδιά από το σχολείο, τοποθετεί τις μερίδες στην κατσαρόλα και τις σερβίρει στα παιδιά της σαν να τα είχε μαγειρέψει. Και αυτό για να μην καταλάβουν τα παιδιά της ότι είναι τόσο φτωχοί που δεν έχουν ούτε καν να φάνε.
Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου οι πολίτες που έχουν ανάγκη από τα συσσίτια ρέουν κατά χιλιάδες και αυξάνονται μέρα με τη μέρα, κάτι που επιβεβαιώνει και ο διευθυντής Οικονομικών του Ταμείου, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η αναλογία πλέον των Ελλήνων είναι ίδια με των μεταναστών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αρχιμανδρίτη Μάξιμου Παπαγιάννη, εφημέριου του Ναού του Αγίου Παντελεήμονα,ο οποίος δηλώνει ότι τον Σεπτέμβριο προσέφεραν 110 μερίδες καθημερινά, ενώ το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν σε 180, ενώ και εκείνος σημείωσε ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες προσέρχονται στα συσσίτια.
Μόνο στο Δήμο Συκεών αυξήθηκαν κατά 65% μέσα σε ένα χρόνο οι άπορες οικογένειες .Πέρσι, οι οικογένειες που ζήτησαν τη βοήθεια του Δήμου για να κάνουν Πάσχα, ήταν 250. Φέτος... έφτασαν τις 400!  Ο Αντιδήμαρχος κ. Απατσίδης χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση τραγική, λέγοντας ότι δεν είναι πλέον λίγες οι οικογένειες που έχουν δύο ανέργους.
sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: