Σελίδες

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Δεν καταλαβαίνει γιατί τιμωρείται

Ο κ. Παπανδρέου δεν καταλαβαίνει γιατί τιμωρείται






  Γράφει η
  Σοφία Βούλτεψη
Ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός έδωσε την χθεσινή διακαναλική συνέντευξη παρέμεινε μέχρι τέλους  αδιευκρίνιστος. Οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί τους είχε καλέσει εκτάκτως στο Μαξίμου και ο ίδιος προσπαθούσε κάτι να πει, αλλά και δεν το έλεγε.

Είπε ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά δεν μας είπε σε σχέση με τι. Σε σχέση με το χρέος; Σε σχέση με το ενδεχόμενο αδυναμίας να πληρώσουμε τελικά τους δανειστές μας;  Σε σχέση με την αδυναμία μας να βγούμε στις αγορές; Σε σχέση με την αδυναμία της χώρας να συγκεντρώσει έσοδα;  ‘Η μήπως τελικά σε σχέση με τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές και αποκλειστικά σε σχέση με αυτές;

Ο κ. Παπανδρέου μας είπε ότι δεν θέλει να πάει σε εκλογές, αλλά μπορεί και να μην τις αποφύγει αν ο ελληνικός λαός δεν επιτρέψει στην κυβέρνηση να προωθήσει τις αλλαγές που υποτίθεται ότι έχει δρομολογήσει.

Προφανώς, κατά την γνώμη του, ο λαός θα στείλει μήνυμα ότι δεν στηρίζει τις «αλλαγές» με την ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές.  Αν δηλαδή ο λαός δεν τρέξει να υπερψηφίσει τους υποψηφίους με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος δεν θα μπορεί πλέον να κυβερνήσει!

Ο κ. Παπανδρέου έκανε ένα μεγάλο λάθος. Μέσα στον πανικό που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, αποφάσισε να εξαρτήσει – έστω και αν δεν το είπε ξεκάθαρα – το μέλλον της κυβέρνησής του από το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών.

Έπεισε;  Υπάρχει έστω και ένας που να πείστηκε ότι δεν πρέπει να ψηφίσει τον τάδε ή τον δείνα μη υποστηριζόμενο  από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο, επειδή αν το κάνει θα έλθει το τέλος του κόσμου;

Μάλλον όχι. Έχει κανένα νόημα να συνεχίζει να ρίχνει τα βάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση; Κερδίζει τίποτε από αυτό; Σίγουρα όχι. Αυτοί που τον ακούνε, λένε πως γι’ αυτό καταψήφισαν τους άλλους και γι’ αυτό ψήφισαν τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Επειδή έλεγε πως είχε ανώδυνες λύσεις. Τις οποίες, όμως, προφανώς δεν είχε.

Ο κ. Παπανδρέου δεν θέλει να καταλάβει ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως ο κόσμος θέλει να τον τιμωρήσει για την ανακολουθία του.  Επειδή προεκλογικά, αλλά ακόμη και μετεκλογικά για μεγάλο διάστημα, έλεγε πως δεν θα πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί. Αλλά οι μισθωτοί πλήρωσαν την κρίση.

Επειδή επαναλάμβανε «όχι άλλα βάρη στους αδυνάμους» και τελικά την πλήρωσαν οι αδύναμοι.

Επειδή έλεγε ότι θα διαπραγματευτεί με τους ξένους για ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας και τελικά δέχθηκε για την χώρα του την μέθοδο του ηλεκτροσόκ.

Και τελικά, υπάρχει πλέον ένα σοβαρό ζήτημα: Όλοι μας έχουμε επικεντρωθεί στο αν θα ληφθούν νέα μέτρα και αυτό μοιάζει λίγο με την καλύβα του χότζα. Επιβλήθηκαν τόσα πολλά μέτρα, που η καλύβα δεν χωράει άλλα. Δημιουργείται έτσι η αίσθηση ότι τελικά πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που δεν θα υποστούμε περισσότερα από όσα έχουμε ήδη υποστεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: