Σελίδες

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Β. Κορέα- Νέοι "διατροφικοί" εκβιασμοί

Βόρεια Κορέα – Νέοι «διατροφικοί» εκβιασμοί



Των Alan Cowell και Mark McDonald
The New York Times

Καθώς οι παρατηρητές από το Πεκίνο ως και την Ουάσιγκτον επιχειρούν να προσδώσουν μορφή στην αινιγματική δυναμική της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας, ερμηνεύοντας ταυτόχρονα τις προθέσεις της, ένα μέρος του δυσεπίλυτου γρίφου είναι αρκούντως ξεκάθαρο. Τα 25 εκατομμύρια των κατοίκων της αποκλεισμένης χώρας δεν μπορούν να θρέψουν εαυτούς και αντιμετωπίζουν οξείες ελλείψεις σε τρόφιμα, όπως άλλωστε ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε, και στην ουσία ενδεχόμενα ίσως και να ενεθάρρυνε το καθεστώς της Πιόγκ Γιαγκ να προβεί σε ενέργειες όπως ο βομβαρδισμός την Τρίτη ενός κατοικημένου Νοτιοκορεατικού νησιού ή ακόμη και στην αποκάλυψη κατά το Σαββατοκυρίακο που ερμηνεύεται ως μία νέα και φιλόδοξη προσπάθεια για επανεργοποίηση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

Μόλις τον Οκτώβριο η Νότια Κορέα επανάρχισε την αποστολή βοήθειας σε ρύζι και στιγμιαία νουτλς για πρώτη φορά από το 2008, ως μέρος του πακέτου των $8.5 εκατομμυρίων δολαρίων, πράξη που εκτός από την συμβολική σημασία που της αποδίδεται σε σχέση πάντα με τις τραγικές ελλείψεις τροφίμων, αντιμετωπίστηκε και ως το αποτέλεσμα της διπλωματικής προσέγγισης εκ μέρους του βορρά ως απάντηση στην δυσμενή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει.

«Ενδεχομένως να αποτελεί την απαρχή ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο κρατών» είχε τότε δηλώσει ο Τσόι Τζιν-γουκ, ειδικός σε Βορειοκορεατικά ζητήματα στο Κορεατικό Ινστιτούτο για την Εθνική Επανένωση με έδρα την Σεούλ. Για να προσθέσει ωστόσο την περασμένη Τετάρτη ότι «ο λαός βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση και θέλει τρόφιμα άμεσα και όχι τον επόμενο χρόνο. Τα τρόφιμα είναι το νούμερο ένα ζήτημα», τόνισε ο κ. Τσόι.

Προσέγγιση αλά-Μαφία
Άλλοι ωστόσο υιοθετούν πιο σκληρούς όρους.
Ο Τιμ Πίτερς, επικεφαλής της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Κορεατικά Χέρια Βοήθειας που εργάζεται με βορειοκορεάτες αποστάτες, εκτίμησε ότι «το επεισόδιο με τον βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού συνιστά μία μαφιόζικη πράξη εκβιασμού εκ μέρους του καθεστώτος του Κιμ ιλ Γιουγκ. Η συμπεριφορά αυτή απέδωσε και στο παρελθόν. Πρόκειται για την προσέγγιση ταΐστε μας ή θα σας πυροβολήσουμε. Και με τον χειμώνα προ των πυλών το καθεστώς επιχειρεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα ούτως ώστε να αποτρέψει ενδεχόμενες αντιδράσεις εκ μέρους των λιμοκτονούντων.»

Λίγες μόλις ημέρες πριν από τον βομβαρδισμό του νησιού, κοινή έκθεση από δύο οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, επισήμανε πως παρά την σχετικά ικανοποιητική συγκομιδή του φθινοπώρου, η Βόρεια Κορέα παραμένει σε δεινή κατάσταση, ειδικά όσον αφορά την σίτιση ειδικά των μικρών παιδιών, των εγκύων και των ηλικιωμένων.

Στην έκθεση τονίζεται ακόμη ότι περίπου πέντε εκατομμύρια Βορειοκορεάτες, το ένα πέμπτο του πληθυσμού, θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα. Το ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη επιβεβαιώνεται και από το ότι η Βόρεια Κορέα χρειάζεται άμεσα περίπου μισό εκατομμύριο τόνους σε τρόφιμα, με τα κυβερνητικά κουπόνια να είναι την ίδια στιγμή ανεπαρκή.
Τα κουπόνια, που διανέμονται μέσω του Δημόσιου Συστήματος Διανομής, επισημαίνεται στην έκθεση, «θα ικανοποιήσουν περίπου τις μισές καθημερινές διατροφικές ανάγκες» γεγονός που ωθεί τους κατοίκους να καταφεύγουν στην εξασφάλιση των αγαθών από την μαύρη αγορά ή από τα ιδιόκτητα χωράφια και κήπους που διαθέτουν.

Δυσοίωνες οι προοπτικές
Από πλευράς της η Τζόις Λούμα, επικεφαλής της Ομάδας Ανάλυσης Ασφάλειας του Παγκοσμίου Προγράμματος Τροφίμων και συμπρόεδρος της αποστολής που επισκέφθηκε την Βόρεια Κορέα τον Σεπτέμβριο, τόνισε ότι «και η παραμικρή όξυνση της κρίσης θα έχει τραγικές συνέπειες στο μέλλον και θα καταστήσει δύσκολο τον χειρισμό της κατάστασης που θα διαμορφωθεί.»

Στην έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ακόμη ότι από σήμερα και μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 η Βόρεια Κορέα θα χρειαστεί να εισαγάγει περίπου 867.000 τόνους τροφίμων. Η κυβέρνηση προγραμματίζει να αγοράσει περίπου 325.000 τόνους, ποσότητα που υπολείπεται κατά πολύ της απαιτούμενης. Προς αντιμετώπιση της κατάστασης οι δύο οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών εισηγήθηκαν την αποστολή διεθνούς επισιτιστικής βοήθειας 305.000 τόνων τροφίμων, ώστε να διανεμηθούν στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Όσον αφορά τον γεωργικό τομέα της Βόρειας Κορέας, τον οποίον η έκθεση χαρακτηρίζει ως «τον κύριο συντελεστή στο εθνικό εισόδημα», δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από τις καταστροφικές πλημμύρες με αποτέλεσμα το 2010 να εμφανίζει αύξηση μόνο 3 τοις εκατό στην παραγωγή βασικών ειδών διατροφής σε σύγκριση με το 2009. Οι κύριες καλλιέργειες είναι το ακατέργαστο ρύζι, ακολουθούμενο από τον αραβόσιτο, τις πατάτες, το σιτάρι, το κριθάρι και την σόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: