Σελίδες

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η απογραφή στην Αλβανία. Συναγερμός για το Ελληνικό στοιχείο.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απογραφή του πλυθησμού στην Αλβανία. Ρυθμίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες



Η πρόκληση της Ελληνικής Μειονότητας
Στην τελευταία του σύσκεψη το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας, καθόρισε τις λεπτομέρειες για την απογραφή του πληθυσμού που θ’ αρχίσει την ερχόμενη άνοιξη, μαζί με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η περίοδος της νέας απογραφής θα διαρκέσει έξι μήνες και  θ’ ασχοληθούν με  αυτή γύρω στα  7000 άτομα. Οι αμοιβές των υπαλλήλων ανέρχονται στα  90 εκατομμύρια νέα λεκ (περίπου 750.000 Ευρώ), ενώ το κόστος της όλης διαδικασίας θα κοστίσει 15 εκατομμύρια ευρώ. Πέντε εκατομμύρια θα καλυφθούν από το αλβανικό κράτος, ενώ τα υπόλοιπα από διάφορους οργανισμούς όπως
το IPA με 8 εκατομμύρια, το UHFRA με 1 εκατομμύριο καθώς και από το UHDP και την υπηρεσία των Σουηδικών Στατιστικών με 1 εκατομμύριο.
Η απογραφή θα διεξαχθεί κατοικία την κατοικία όπου ο κάθε πολίτης θα συμπληρώσει το δικό του ερωτηματολόγιο.
Η νέα απογραφή του πληθυσμού  και των κατοικιών, θα σαφηνίσει τον ακριβή αριθμό των πολιτών,  οικογενειών, οικονομικών μονάδων και κατοικιών, ώστε να δοθεί μια σαφή ρεαλιστική δημογραφική, οικονομική και κοινωνική εικόνα της χώρας.

Η εθνική και θρησκευτική καταγωγή
Τελικά το ερωτηματολόγιο θα περιλαμβάνει τις ερωτήσεις της εθνικής καταγωγής και των θρησκευτικών πεποιθήσεων, με τη διαφορά από το αρχικό ότι οι απαντήσεις θα είναι προαιρετικές. Συγκεκριμένα, στην ένατη ερώτηση ο πολίτης ερωτάται σε ποια εθνική ομάδα ανήκει. Εάν δε θέλει ν’ απαντήσει, έχει ένα κουτάκι που γράφει ότι δεν επιθυμεί να εκδηλώσει την εθνικότητά του. Το ίδιο ισχύει και το θρήσκευμα. Στην αρχή υπάρχει η ερώτηση αν πιστεύουν ή όχι. Αν πιστεύουν τότε μπορούν (αν επιθυμούν) να σημειώσουν και στο άλλο κουτάκι αν ανήκουν σε κάποια θρησκευτική οντότητα.
Οι μόνιμοι επικριτές της απογραφής που προέρχονται κυρίως από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, τονίζουν πως ακόμα κι έτσι αυτές οι ερωτήσεις είναι επικίνδυνες. "Βάσει του Συντάγματος το κράτος είναι ανεξίθρησκο και δεν μπορεί ν’ αναμειχτεί με τα θρησκευτικά και να υποχρεώνει τους πολίτες να δηλώσουν την πίστη τους", τονίζει ο Pellumb Xhufi, ενώ ο άλλος «εθνοπατέρας»   Sabri Godo, τονίζει πως "όλοι αυτοί που παίρνουν συντάξεις από την Ελλάδα έχουν αλλάξει τα ονόματά τους και η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί τα «αυξημένα» νούμερα για να διατυμπανίσει ότι στην Αλβανία υπάρχει μια μειονότητα μεγαλύτερη από αυτή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα".
Η δική μας εκτίμηση είναι ότι το ποσοστό αυτών που δε θα απαντήσει στην ερώτηση του θρησκεύματος θα είναι πολύ μεγάλο (σίγουρα διψήφιο), ενώ σημαντικό το ποσοστό θα είναι και αυτών που δε θα απαντήσουν στο ερώτημα της εθνικότητας, δίνοντας το δικαίωμα στον καθένα να ερμηνεύει τα αποτελέσματα κατά το δοκούν.

Οργανωτική δομή
Η Κεντρική Επιτροπή Απογραφής θα είναι ο κεντρικός συντονιστής. Το Υπουργικό Συμβούλιο, με πρόταση της Επιτροπής Απογραφής, εγκρίνει τις επιτροπές απογραφής για κάθε μία από τις 12 περιφέρειες της χώρας. Αυτές θα συλλέξουν το προσωπικό που θ’ ασχοληθεί με την απογραφή, θα τους εκπαιδεύσει  και θα λαμβάνει όλα τα μέτρα  για την έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση των καταγραφών.

Η πρόκληση
Η αντίστροφη μέτρηση της απογραφής άρχισε και αν εξαιρέσουμε τη γενικόλογη τοποθέτηση του Ντούλε στην Αλβανική Βουλή πριν από δύο εβδομάδες, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της μειονότητας παραμένουν ακόμα παθητικοί με τον προβληματισμό στο κατά πόσο θα βγούμε «κερδισμένοι» ή «ζημιωμένοι» από αυτή την απογραφή να παραπλανιέται. Τόσο στο αρχικό ερωτηματολόγιο όσο και στο τροποποιημένο - που φαίνεται να είναι το τελικό - δεν ακούσαμε καμία δημόσια τοποθέτηση. Έστω ένα σχολιασμό για το ερωτηματολόγιο, μας αρέσει ή δε μας αρέσει!
Κατά την άποψη μας το ερωτηματολόγιο δεν είναι κακό, υπάρχουν όμως κάποια σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία και πιστεύουμε πως προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν πιέσεις.
1) Η συμμετοχή δικών μας ανθρώπων  στις διάφορες επιτροπές.
2) Να έχει τη δυνατότητα κάποιος να δηλώνει και τα υπόλοιπα μέλη της ίδιας οικογένειας και
3) Η συμμετοχή ξένων παρατηρητών σε όλα τα επίπεδα  , κυρίως στην περιοχή της μειονότητας, για τη διασφάλιση της εγκυρότητας της καταγραφής
από το βορειοηπειρώτης
Σχόλιο Οδυσσέα: Το θέμα είναι σοβαρό και χρειάζεται παρακολούθηση απ' όλους μας. Έχω την εντύπωση ότι τα δύο ιστολόγια που γνωρίζω εγώ (το βορειοηπειρώτης και το north epirus, our hemeland) παρακολουθούν το θέμα από κοντά, έχουν προτάσεις αλλά χρειάζονται και την δική μας στήριξη. Ας τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε.






Δεν υπάρχουν σχόλια: