Σελίδες

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η αλήθεια του γκέτο. Έκρυψαν την πραγματικότητα και αυτή μας έπνιξε.

Έκρυψαν την αλήθεια του γκέτο και αυτή μας έπνιξε
11/01/2011
Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη
Μια αλήθεια που την κρύβαμε καλά και για πολλά χρόνια έχει βρεθεί ξαφνικά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ο λόγος, για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και τον ανεξέλεγκτο αριθμό ξένων που έχουν κατακλύσει την χώρα, έχουν κάνει αφόρητη τη ζωή της Πάτρας και έχουν καταλάβει το κέντρο της Αθήνας. 

Η τρομερή αυτή πραγματικότητα κρύφτηκε καλά μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τότε που το κέντρο της πρωτεύουσας μετατράπηκε σε Καράτσι και ο όγκος των ξένων που συνέρρευσαν στην Πλατεία του Συντάγματος και στους γύρω δρόμους, τρόμαξε και τους πλέον δύσπιστους για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ριζικά. 

Θα είχε και αυτό κρυφτεί – άλλωστε στις τηλεοράσεις είδαμε  εικόνες από τις πρωτοχρονιές όλου του κόσμου εκτός από την… δική μας – αλλά αυτό που είδαμε και περιγράψαμε ήταν σαφές ότι δεν μπορούσε να παραμείνει κι’ άλλο κάτω από το χαλί. 

Αμέσως, άρχισαν οι εξαγγελίες: Φράχτης και θερμικές κάμερες στον Έβρο, ανεξάρτητες αρχές, στρατόπεδα για υποδοχή μεταναστών. Και οι δεσμεύσεις: Στη χώρα θα παραμείνουν μόνο οι νόμιμοι. 

Σωστά όλα αυτά, αλλά το πρόβλημα έχει πλέον υπερβολικά διογκωθεί και θα χρειασθεί πολύ περισσότερος χρόνος για να επιλυθεί, από ότι θα συνέβαινε αν δεν επικρατούσε ο απόλυτος στρουθοκαμηλισμός και η εγκληματική ολιγωρία. 

Αυτή τη στιγμή, σε χώρες όπως η Αλγερία και η Τυνησία γίνονται αιματηρές ταραχές λόγω έλλειψης ή ακρίβειας των τροφίμων. Από την έκθεση της Frontex πληροφορηθήκαμε – εμείς, διότι οι αρμόδιοι όφειλαν να το γνωρίζουν – πως οι Αλγερινοί φθάνουν στην Κωνσταντινούπολη με το αεροπλάνο και από εκεί προωθούνται, μέσω Έβρου, στην Ελλάδα. 

Το θέμα της επισιτιστικής κρίσης είναι επίσης γνωστό από το 2008, καθώς αυτή ξέσπασε σχεδόν παράλληλα με την οικονομική κρίση. Άρα, ήταν βέβαιο ότι οι άνθρωποι που πεινούν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη θα αναζητούσαν αλλού την τύχη τους – είναι άλλωστε γνωστή και η «περίεργη γεωγραφία» της Ελλάδας για να θυμηθούμε τον κ. Νταβούτογλου. 

Έκτοτε επίσης ήταν γνωστό πως η Τουρκία συστηματικά διοχέτευε λαθρομετανάστες στην Ελλάδα – γι’ αυτό και επί Νέας Δημοκρατίας ζητήθηκε και ελήφθη η συνδρομή της Frontex (που επί ΠΑΣΟΚ βρέθηκε και στον Έβρο). 

Πληροφορούμεθα τώρα από την ΕΛ.ΑΣ ότι η Αθήνα μπορεί να απαλλαγεί από το πρόβλημα μέσα σε 48 ώρες. Το θέμα είναι, λένε, τι θα κάνουν όλους αυτούς τους λαθρομετανάστες που θα έχουν συλλάβει. 

Επ’ αυτού, λύση δεν υπάρχει. Τώρα δημιουργείται η επιτροπή δια της οποίας θα εξετάζονται με ταχύτητα τα αιτήματα ασύλου, τώρα ετοιμάζονται τα στρατόπεδα, τώρα αναζητούνται λύσεις για το εντός των τειχών πρόβλημα. 

Τίθεται επομένως το ερώτημα: Από τον Οκτώβριο του 2009, που ανέλαβαν το αρμόδιο υπουργείο οι επιτυχημένοι, μέχρι σήμερα, δεκαπέντε μήνες μετά, τι ακριβώς έκαναν; 

Διότι καλές είναι οι έφοδοι στις γιάφκες, αλλά ας έριχναν και μια ματιά στο γκέτο στο οποίο μας έχουν υποχρεώσει να ζούμε. 


Ελευθερη Ζωνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: