Σελίδες

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Στην Τουρκία η κριτική διά του Τύπου αντιμετωπίζεται με μηνύσεις. Στην χώρα μας με αγωγές.


Posted: 27 Feb 2011 09:03 AM PST
Εφ. Ταράφ 23-2-2011

Απάντηση στον εισαγγελέα για τον πρωθυπουργό
Ο διευθυντής έκδοσης και αρθρογράφος της εφημερίδας Ταράφ Αχμέτ Αλτάν, κατέθεσε στην εισαγγελία του Καντίκιοι σχετικά με τις τρεις διαφορετικές έρευνες που διεξάγονται για τα άρθρα του ¨Ο πρωθυπουργός και οι τζάμπα μαγκιές¨, ¨Δίκη¨ και ¨Τι είδους στρατός είναι αυτός ;¨. Δύο από τις έρευνες αυτές διεξάγονται μετά από μηνύσεις του πρωθυπουργού Ερντογάν και η άλλη μετά από μήνυση του Γενικού Επιτελείου.

Ο Αλτάν ήρθε στο δικαστικό μέγαρο του Καντίκιοι μαζί με τους δικηγόρους  Γελντά Μπιλάλ και Βεϊσέλ Οκ, και εκεί έδωσε κατάθεση στον αρχιεισαγγελέα Αχμέτ Φαίκ Καπλουχάν, αρνούμενος τις κατηγορίες.
Είπε δυσάρεστα πράματα
Ο Αχμέτ Αλτάν σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται σχετικά με το άρθρο ¨Ο πρωθυπουργός και οι τζάμπα μαγκιές¨ είπε...
τα εξής :
¨Δεν είχα πρόθεση να προσβάλω τον πρωθυπουργό. Το θέμα ανάμεσα σε εμάς και τον πρωθυπουργό ξεκίνησε όταν ο ίδιος χαρακτήρισε τέρας ασχήμιας ένα άγαλμα και ζήτησε την κατεδάφιση του. Ακόμα και αν ένας πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να κριτικάρει τόσο σκληρά ένα έργο τέχνης μπροστά στην κοινωνία, πουθενά στον κόσμο ένας πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να το κατεδαφίζει.
Στο θέμα της αισθητικής δεν είναι σταθερός
Ο Αλτάν είπε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι σταθερός και έντιμος. Ανέφερε : ¨Εάν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τις αισθητικές αξίες που κόλλησε το μυαλό του και θέλει να βάλει να κατεδαφίσουν το άγαλμα, τότε πρέπει να κριτικάρει όλα τα κτίρια και τα αγάλματα της χώρας. ¨Όμως εμείς δεν τον έχουμε ακούσει να κριτικάρει κάποιο τζαμί σαν μη κατάλληλο με την λάμψη της θρησκείας, ούτε ακούσαμε να λέει να κατεδαφιστεί κάποιο άγαλμα του Ατατούρκ επειδή είναι άσχημο. Άρα ο πρωθυπουργός στο θέμα της αισθητικής δεν έχει σταθερότητα.
 Τα πραξικοπήματα δεν σημαίνουν τίποτε για τον στρατό ;
Ο διευθυντής σύνταξης της Ταράφ κατέθεσε και για την άλλη έρευνα που άρχισε μετά από μήνυση που υπέβαλε το Γενικό Επιτελείο σχετικά με το άρθρο του ¨Τι είδους στρατός είναι αυτός¨. Ανέφερε τα εξής : Δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο σημείο του άρθρου μου υπέβαλλαν μήνυση ο τουρκικός στρατός και το Γενικό Επιτελείο. Η 27η Μαίου, η 12η Μαρτίου, η 12η Σεπτεμβρίου, η 28 Φεβρουαρίου και η 27η Απριλίου δεν σημαίνουν τίποτε για αυτόν που έγραψε την καταγγελία ; Και ενώ είναι γνωστά αυτά που έγιναν σε αυτές τις ημερομηνίες, με ποιο δικαίωμα και με ποιό θράσος κινείται για να στείλει στο δικαστήριο και στη φυλακή έναν αρθρογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: