Σελίδες

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκία, η βάρβαρη δολοφόνος....


Posted: 23 Feb 2011 09:24 AM PST
Γενί Σαφάκ 17-2-2011, αρθρογράφος Αλή Μπαϊράμογλου


Ποιές δολοφονίες, ποιοι δικοί μας νεκροί…
Ο Ρομπέρ Κοπτάς είναι διευθυντής έκδοσης στην εφημερίδα Άγος… Είναι ο τρίτος καπετάνιος μετά τον Χραντ Ντινκ και τον Ετιέν Ματσουπιάν αυτής της μικρής αλλά σημαντικής εφημερίδας.

Ο Κοπτάς είναι ο πιο λαμπρός, ο πιο έξυπνος και ψύχραιμος διανοούμενος της γενιάς του.
Τα άρθρα του Ρομπέρ στην εφημερίδα Άγος κατα καιρούς πραγματικά ¨χτυπάνε φλέβα¨. Ένα από αυτά τα άρθρα του είναι αυτό που δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα
Πρώτα ας διαβάσουμε τμήματα από το άρθρο του :
¨ Κατά τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις απανωτές επετείους δολοφονίας δημοσιογράφων, θέλω να εστιάσω σε μια ιστορική αλήθεια που συχνά στην Τουρκία παραβλέπεται. Σχετικά με τον αριθμό των δολοφονηθέντων δημοσιογράφων , οι επαγγελματικές οργανώσεις δίνουν διαφορετικά στοιχεία. Η Ένωση Δημοσιογράφων Τουρκίας αρχίζει από τον Χασάν Φεχμί (1909) και τελειώνει με τον Ισμαίλ Τζιχάν Χαγιρσεβενλέρ (2009) δίνοντας νούμερο 62 δημοσιογράφων, ενώ η Ένωση Σύγχρονων Δημοσιογράφων αρχίζει από τον Τεφίκ Νεβζάτ (1905) και τελειώνει επίσης με τον Χαγιρσεβενλέρ, δίνει μια λίστα 67 ατόμων.
Και οι δύο αυτές οργανώσεις μνημονεύοντας...
αυτά τα ονόματα κατά την 6η Απριλίου που είναι η μέρα των δολοφονηθέντων δημοσιογράφων, προσπαθούνε να τραβήξουν την προσοχή της κοινωνίας στην βία που εφαρμόζεται πάνω στους δημοσιογράφους. Σε αυτές τις λίστες δεν υπάρχει το όνομα άλλου Αρμένιου δημοσιογράφου πλην του Χραντ Ντινκ.
Ο Μπουλέντ Τελάν, δημοσιογράφος και ο ίδιος, εντόπισε πέρσι τα ονόματα 22 Αρμενίων δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν το 1915, ετοίμασε ένα φάκελο, και τον παρουσίασε κατά τον ¨Διαγωνισμό Έρευνας Δολοφονηθέντων Δημοσιογράφων¨.
Ο φάκελος αυτός με την επικεφαλίδα ¨Λογοκρισία στο αίμα¨ περιείχε εκτός από τους 22 Αρμένιους δημοσιογράφους και τα ονόματα άλλων 10 μη Αρμένιων δημοσιογράφων. Η εργασία αυτή του Τελάν που υποστήριζε πως θα έπρεπε στην λίστα αυτή να προστεθούνε και αυτοί οι δημοσιογράφοι, κρίθηκε από την κριτική επιτροπή ως ¨άξια προσοχής¨. Όμως η Ένωση που βρήκε αυτήν την προσπάθεια άξια προσοχής , δεν την έλαβε υπόψιν της.
Ο πρόεδρος της Ένωσης , την περασμένη εβδομάδα κατά την τελετή μνήμης στον τάφο του Αμπντί Ιπεκτσί, έκανε λόγο για 63 δολοφονηθέντες δημοσιογράφους.
Αν προσέξουμε τους Αρμένιους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν κατά το 1915 βλέπουμε τα πλέον σημαντικά ονόματα.
Ονόματα όπως των Ρουπέρ Ζαρταριάν, Γιερβάντ Σιρμακεσαλιάν, Ντιράν Κελεκιάν, Κρικόρ Ζοχράμπ, Αρντασές Χαρουτουνιάν, Τανιέλ Βαρουχάν, Ρουπέν Σεβάγκ, Ντικράν Τσογουριάν, Κεγάμ Παρσεγιάν, Ιωάννης Χαρουτουνιάν, Μελκόν Γκουρτζιάν ήταν εκδότες εφημερίδων, αρθρογράφοι, και διευθυντές έκδοση. Ονόματα που έδωσαν τα πιο σημαντικά έργα της Αρμενικής φιλολογίας και ποίησης.
Στην λίστα των δολοφονηθέντων δημοσιογράφων υπάρχουν πολλά ακόμη ονόματα που μπορούνε να προστεθούνε…¨
Ο Κοπτάς γράφει ένα ένα αυτά τα ονόματα και συνεχίζει γράφοντας :
¨Τα παραπάνω ονόματα είναι τα ονόματα των 88 Αρμενίων δημοσιογράφων κα αρθρογράφων που δολοφονήθηκαν το 1915…Μπορεί στην Τουρκία του σήμερα οι οργανώσεις των δημοσιογράφων να μην ενδιαφέρονται για όλα τα επίπεδα της καταστροφής του 1915. Δεν αποτελεί όμως αναγκαιότητα στην συνείδηση τους και δεοντολογικά απαραίτητο, όλους αυτούς που κέρδιζαν τη ζωή με την πένα τους, και έδιναν τους αγώνες τους με τα γραπτά τους, να τους μνημονεύουν ανάμεσα στους δολοφονηθέντες δημοσιογράφους ; ¨
Υπάρχει κάτι μήπως να απαντήσουμε σε αυτές τις γραμμές ;

toyrkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: