Σελίδες

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Τελικά θα μάθουμε τι πραγματικά γίνεται στην Λιβύη;


 Ψεύδη και αλήθειες για Λιβύη



Φεβρουάριος 23, 2011. 18:36- Israel

המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה Στρατιωτικές πηγές πληροφοριών


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχαν να τοποθετήσουν μια στρατιωτική δύναμη ενάντια του Καντάφι και αυτό γίνεται πρόδηλο από την παύση των διαδηλώσεων εναντίον του ηγέτη της Λιβύης στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στο νότιο-δυτικό τμήμα της Λιβύης.
Απέτυχαν, ακόμη, να ξεκινήσουν μια πολιτική διαδικασία που θα περιόριζε την εξουσία του, τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται από την σημερινή κατάσταση της 23ης Φεβρουαρίου 2011 η οποία δηλώνει σταθεροποίηση του καθεστώτος Καντάφι.
Δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ή ειδήσεις σχετικά με διαδηλώσεις ή άλλες εξεγέρσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Χαλουμπεϊμε. Οι αποστασίες έχουν πολύ μικρό αντίκρισμα.
Ωστόσο, οι επιβάτες που εγκατέλειψαν την Λιβύη την Τετάρτη και μέσα στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης αλλά και στις συνοριακές διαβάσεις της Λιβύης με την Αίγυπτο και την Τυνησία, ανέφεραν μια παρατεταμένη ηρεμία... στις πόλεις από τις οποίες πέρασαν πηγαίνοντας προς τα σύνορα αλλά ανέφεραν και τα πολυάριθμα εμπόδια των στρατιωτικών και των δυνάμεων ασφαλείας του Χαλουμπεϊμε.
Ένα άλλο ενδεικτικό σημείο είναι οι αναφορές ότι οι στρατιώτες στα στρατιωτικά οχήματα δεν έφεραν όπλα.
Επιπρόσθετα οι επιβάτες που φθάνουν από την Τρίπολη στο Λονδίνο, στην Βόλτα της Μάλτας, και το Παρίσι, ανέφεραν ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά.
Πολλοί μάλιστα που διέσχισαν τα σύνορα,  ερχόμενοι από την Τρίπολη δήλωσαν ότι δεν άκουσαν σε όλη την εβδομάδα πολλούς πυροβολισμούς, αλλά ούτε ποτέ είδαν να βομβαρδίζουν αεροπλάνα ή ελικόπτερα ή να εκτοξεύονται βαριά πολυβόλα στα πλήθη των διαδηλωτών.
Μάλιστα, οι λιβυκές πηγές ανέφεραν ότι το βράδυ της Τρίτης εκλήθησαν οι διπλωμάτες οι οποίοι υπηρετούν στην Τρίπολη να ερευνήσουν όλες τις τοποθεσίες για τις οποίες έχουν δημοσιευθεί ότι βομβαρδίστηκαν από την Λιβυκή Πολεμική Αεροπορία, οπότε θα διαπιστώσουν, ιδίοις όμμασι, ότι δεν υπήρξαν τέτοιες βόμβες.
Οι πηγές μας (σ.σ. στρατιωτικές ισραηλινές πηγές) ανέφεραν πως πριν από τις απειλές του Καντάφι , ό, τι θα κυνηγήσει του αντιπάλους του χωρίς έλεος,  στις πόλεις κυκλοφορούσαν ένοπλες δυνάμεις αποθαρρύνοντας όσους επιδίωκαν να διαμαρτυρηθούν.
Ένα άλλο στοιχείο υπερβολής είναι ότι τάχα  μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις λιποτάκτησαν. Η αλήθεια είναι ότι μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν την παρουσία τους στους δρόμους των πόλεων επιδεικνύοντας την αφοσίωσή τους στον Καντάφι.
Οι στρατιωτικές πηγές μας επιβεβαιώνουν ότι στην Ουάσιγκτον  ο γερουσιαστής,  Τζον Κάρεϊ, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων κάλεσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Λιβύη.
Οι θέσεις του γερουσιαστή Carey συχνά εκπροσωπούν μια λαθεμένη άποψη του Ομπάμα και των αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, δήλωσαν off the Record ότι δεδομένου των ισχυρών οικονομικών δεσμών μεταξύ της Λιβύης και με τουλάχιστον τρεις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Γαλλία, θα απαιτηθούν χρόνια για έναν ευρύτερο σχεδιασμό της λειτουργίας αυτών των κυρώσεων, ενώ η κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Το γεγονός ότι η Δυτική Ευρώπη είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που προέρχεται από την Λιβύη, με το ενδεχόμενο των κυρώσεων, αναφύεται ο φόβος για ακριβό πετρέλαιο κάτι το οποίο είναι ασύμφορο για όλους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν επίσης την ιδέα που τέθηκε την Τετάρτη ότι η Λιβύη πρέπει να επιβάλλει την πλήρη απαγόρευση των πτήσεων στον εναέριο χώρο της, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι επιθέσεις με λιβυκά αεροσκάφη κατά των διαδηλωτών.
 Ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, ωστόσο, διατύπωσε, ανώνυμα, την άποψη ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία για τέτοιες απαγορεύσεις. Και αν επέμενε σε αυτό η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να  τοποθετήσει στις λιβυκές ακτές τουλάχιστον ένα αεροπλανοφόρο. Αλλά τέτοια στρατιωτικά προγράμματα προς το παρόν όπως δηλώθηκε δεν υπάρχουν.
Στρατιωτικές μας πηγές αναφέρουν, επίσης,  ότι στην Λιβύη επικρατεί ηρεμία και η κατάσταση στην Τρίπολη έχει σταθεροποιηθεί.
---


echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: