Σελίδες

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Μα ήταν ποτέ δυνατόν να πάρουν "στα σοβαρά" τον Γιωργάκη; Η σοβαρότητά του ξεκινά από και τελειώνει στα ελληνικά ΜΜΕ.


Γιατί ‘δεν πήγε’ ο Γιώργος στην Αίγυπτο

Γιατί ‘δεν πήγε’ ο Γιώργος στην Αίγυπτο
Θλιβερό το φαινόμενο ορισμένων δημοσιευμάτων και ραδιοτηλεοπτικών ρεπορτάζ το περασμένο διήμερο γράφει ο Μ. Δημητρίου στο «Αδέσμευτο».  Δέστε και τα κυριακάτικα φύλλα. «Μεγάλη πρωτοβουλία» και «ταξίδι ανακούφισης» για τη δημοκρατία στην Αίγυπτο από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Με απίθανες εικοτολογίες για μεγαλόπνοες πρωτοβουλίες.
Και από χθες, μετά το ναυάγιο του ταξιδιού, άλλοι εξωραϊσμοί με πρώτη τη ΝΕΤ αλλά και ιδιωτικά κανάλια.
Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη; Όχι απλώς αναβλήθηκε. Για πότε; Αγνωστο;
Μα δεν ήταν επείγουσα διεθνής αποστολή αυτό το ταξίδι, που γι’ αυτό το λόγο θα γινόταν την Κυριακή;
Μήπως υπήρχαν λόγοι ασφαλείας; Αυτό δεν ισχύει καθόλου για τις αεροπορικές συγκοινωνίες στο Κάιρο. Την ασφάλεια κτιρίων, πρεσβειών, ακριβών συνοικιών κ.λπ. έχει αναλάβει -και φυλάττει επιτυχώς- ο στρατός της Αιγύπτου.Υποτίθεται ότι όταν εξαγγέλθηκε το ταξίδι χθες είχαν εξασφαλιστεί όλα αυτά, αλλιώς η πανηγυρική εξαγγελία ήταν πράξη επιπόλαια.
Τελικά, για να σοβαρευτούμε, πόσο «προγραμματισμένο» ήταν το ταξίδι αυτό στο Κάιρο;
Με ποιους ακριβώς και για ποιο σκοπό;
Το ταξίδι, σύμφωνα με τις δικές μου πληροφορίες, ματαιώθηκε (και δεν αναβλήθηκε) γιατί ουδείς ηγετικός παράγοντας της Αιγύπτου θέλησε να δώσει ρόλο μεσολαβητού και σταθεροποιητήΟυδείς.
Το πλοίο για την Αίγυπτο εξώκειλε πριν ξεκινήσει. Η ΕΕ δεν έδωσε στον Γ. Παπανδρέου καμιά ειδική εξουσιοδότηση (μόνο ένα «τεχνικό σύμβουλο» να τον συνοδεύσει) εάν και ζήτησε.
Ο Χ. Μουμπάρακ δεν έδωσε ραντεβού στον Ελληνα πρωθυπουργό και οι ηγέτες του κόμματός του (μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) είναι παραιτημένοι πολλαπλά. Η νέα ηγεσία της κυβέρνησης θέλει -και φαίνεται να το επιτυγχάνει- να έχει άμεσες, αδιαμεσολάβητες συνομιλίες και συμφωνίες με την (διάσπαρτη) αντιπολίτευση.
Εδώ το ισχυρότερο κίνημα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» δεν ενθουσιάζεται να δεχθεί ως μεσολαβητή τον πρωθυπουργό της «φίλης Ελλάδος» (όπως πίστευαν και αφελείς Ελληνες πολιτικοί επί Νάσερ), φίλο του Ισραήλ, σύντροφο στη Σ.Δ. του κόμματος του Μουμπάρακ και έχοντας κάνει έως τώρα τις πιο χλιαρές δηλώσεις για τη δημοκρατία στην Αίγυπτο. Μετριοπαθέστερες και από αυτές των ΗΠΑ και Γαλλίας – Γερμανίας.
Δεν τον πήγαιναν και τελικά δεν πήγε στην Αίγυπτο ο Ελληνας πρωθυπουργός, αφαιρώντας από τη χώρα μας «ρόλο στις επιπτώσεις της κρίσης της Αιγύπτου σε γεωπολιτικό επίπεδο»(?) ή, λέει, να μεταφέρει επιτόπια εικόνα στους ηγέτες της Δύσης(?) που ήδη έχουν εκεί από δέκα παλαιούς ή νέους ειδικούς απεσταλμένους.
Γιατί το σύνδρομο της μικράς Ελλάδος του Μνημονίου να θρέφει τέτοιες τριτοκοσμικές φαντασιώσεις
politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: