Σελίδες

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η « Ημέρα της Γυναίκας».




ΟΠΩΣ η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, έτσι και η ιστορία της Ημέρας της Γυναίκας ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας τόνιζε τότε στη διακήρυξή της: «Σηκωθείτε, δουλευτάδες της Αμερικής, αφήστε κάτω τα εργαλεία σας την 1η του Μάη 1886, σταματήστε τη δουλειά σας, κλείστε τα εργοστάσια, τις φάμπρικες και τα ορυχεία. Για μια μέρα το χρόνο. Μια μέρα επανάστασης, όχι ανάπαυσης!». 
Έτσι, η 1η Μαΐου 1886 εξελίχθηκε σ’ ένα μαζικό απεργιακό κίνημα σε μεγάλες και μικρές πόλεις της χώρας. Μόνο στο Σικάγο, όπου έγιναν επεισόδια και θεωρείται η πόλη που καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Εργατών, συμμετείχαν 90.000 διαδηλωτές σε συγκεντρώσεις και πορείες. 
Είκοσι εννέα χρόνια πιο πριν, στις 8 Μαρτίου 1857, εργαζόμενες γυναίκες, ντυμένες στα άσπρα, έκαναν απεργία στη Νέα Υόρκη με αίτημα την ίση αμοιβή. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα, αλλά άνοιξε ο δρόμος για ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών. Το 1910, καθιερώθηκε στην Κοπεγχάγη η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας. 
Πριν λίγες μέρες, για μια ακόμη χρονιά, συγκεντρώθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών γυναίκες απ’ όλες σχεδόν τις χώρες, στο πλαίσιο της 55ης Συνόδου του Συμβουλίου της Επιτροπής για το καθεστώς των γυναικών. Μια από τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης διοργανώθηκε από την Ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ και τη Σοσιαλιστική Διεθνή Γυναικών, με θέμα: «Πρόσβαση στην εκπαίδευση: Επενδύοντας σε κορίτσια και νέες γυναίκες - Ο θεμελιώδης ρόλος της επιστήμης και της τεχνολογίας». 
Κύρια ομιλήτρια ήταν η Μαρία Τερέζα Φερνάντεζ Ντε λα Βέγκα, τέως πρώτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία στο νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» που θα πρέπει να εφαρμοστεί βασισμένο στην ισότητα των φύλων, υπογραμμίζοντας: «Αν υπάρχει έστω και μόνο μία προϋπόθεση που είναι απόλυτα απαραίτητη για την πρόοδό μας, αυτή είναι η μόρφωση και η μόρφωση είναι το παν». 
Αυτή, λοιπόν, είναι η μεγάλη αλήθεια. Λύτρωση των εργατών, των γυναικών και γενικά των λαών είναι η μόρφωση. Και όπως ανέφερε ο Ξενοφών: «Είναι προτιμότερο να ζητάς να αποκτήσεις θησαυρούς σοφίας, παρά από χρυσό και άργυρο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: