Σελίδες

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΌΠΟΥ Η ΛΕΞΗ, ΈΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ



Εφ. Ταράφ 6-3-2011
Οι Αλεβίτες ζήτησαν ισότιμο σύνταγμα
Οι Αλεβίτες μετά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα οργάνωσαν συλλαλητήριο και στην Σμύρνη, ζητώντας δημοκρατικό-ισότιμο σύνταγμα με ισότιμη ιθαγένεια.
Στο συλλαλητήριο όπου παρά τη βροχή συγκεντρώθηκαν πάνω από 50 χιλιάδες άτομα, μιλώντας ο Αλή Μπαλκίζ-πρόεδρος της ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Πιρ Σουλτάν Αμπντούλ δήλωσε : ¨Η χώρα μας πάει προς το κακό. Φοβόμαστε πως έρχεται ένας Χίτλερ, ένας Μουσολίνι. Αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε¨.
Τα αιτήματα των Αλεβιτών
Μετά από έκκληση δημοκρατικών μαζικών οργανώσεων οργανώθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία Γκιούντογντού. Στο συλλαλητήριο μετείχαν οι καλλιτέχνες Αρίφ Σαγ, Φερχάτ Τουντς, Ντερτλί Ντιβανί καθώς και ντόπιοι ποιητές. Μιλώντας ο Αλή Μπαλκίζ είπε πως «Οδεύουμε προς την εξουσία του ενός με την σάλτσα της θρησκείας. Για αυτό οι εκλογές της 12ης Ιουνίου είναι σημαντικές.» Τα αιτήματα των μετεχόντων στο συλλαλητήριο ήταν τα εξής : Να καταργηθεί η Διεύθυνση Θρησκειών, να καταργηθούνε τα θρησκευτικά ως υποχρεωτικό μάθημα, να νομιμοποιηθούνε τα Τζεμεβί, το ξενοδοχείο Μαντιμάκ να γίνει μουσείο, να σταματήσει η πολιτική κατασκευής τζαμιών στα χωριά των Αλεβιτών, να ανοίξει ξανά ο φάκελος των σφαγών που έγιναν στο Κοτσγιρί, στο Τσόρουμ, στο Μάρας, στην Σεβάστεια, και στο Γκάζι και να δικαστούνε οι δολοφόνοι. Να ετοιμαστεί ένα πλειοψηφικό, δημοκρατικό και ισότιμο για όλους Σύνταγμα. Να σταματήσει το φακέλωμα των Αλεβιτών, καθώς και ο εξοβελισμός τους από τον στρατό και την αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: