Σελίδες

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Δυστυχώς, το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που επεξεργάζεται η ΕΕ δεν συνιστά στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά διαιώνιση της ίδιας λανθασμένης τακτικής του συνεχούς δανεισμού.


Γιατί το σχέδιο της Ε.Ε δεν είναι βιώσιμο

Πριν από λίγες μέρες, το βρετανικό think tank “Open Europe” δημοσίευσε μια  μελέτη που φανερώνει τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού σχεδίου:
- Το σχέδιο εξακολουθεί να κινείται στην ίδια αδιέξοδη λογική πως η κρίση χρέους θα λυθεί με ακόμη περισσότερο χρέος, μιας και προϋποθέτει και άλλο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
-Το σχέδιο είναι ανεπαρκές. Σύμφωνα με τους πιο έγκυρους αναλυτές, για να είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους πρέπει να πέσει σε επίπεδα κάτω του 100%. Δηλαδή πρέπει να γίνει διαγραφή τουλάχιστον του 37% του όλου χρέους. Με το ευρωπαϊκό σχέδιο, πρόκειται να διαγραφεί μόνο το 2,4% με 4,2%, οπότε στο τέλος το χρέος θα είναι και πάλι στο πολύ υψηλό επίπεδο του 145% με 148%.
- Από τη στιγμή που η επαναγορά των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές θα γίνει σε εθελοντική βάση, τι μας εγγυάται πως θα συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο;
- To σχέδιο δημιουργεί σημαντικό ηθικό κίνδυνο (moral hazard) . Ενώ σε μια κανονική αναδιάρθρωση , το κόστος αναλαμβάνουν κυρίως οι δανειστές, στην αναδιάρθρωση αλά… ευρωπαϊκά το κόστος θα αναλάβουν για άλλη μια φορά, κατά την προσφιλή τακτική της Ε.Ε., οι φορολογούμενοι. Τα νέα δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο καθώς και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του πρόσφατου δανείου των 110 δις , σημαίνει πως η ΕΕ εγγυάται την απρόσκοπτη εισροή φτηνού χρήματος σε μια χώρα που τα έκανε “θάλασσα” με τα οικονομικά της. Γίνεται έτσι σαφής η θέση της ΕΕ πως δεν πρόκειται να αφήσει καμιά χώρα-μέλος της να πτωχεύσει. Αυτό όμως σημαίνει πως ένα σημαντικό κίνητρο για τα κράτη-μέλη να ασκήσουν υπεύθυνη οικονομική πολιτική (δηλαδή ο φόβος της χρεοκοπίας) παύει να υπάρχει.
Δυστυχώς, το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που επεξεργάζεται η ΕΕ δεν συνιστά στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά διαιώνιση της ίδιας λανθασμένης τακτικής του συνεχούς δανεισμού που ακολουθείται τους τελευταίους μήνες και δεν μας έχει οδηγήσει πουθενά . Όμως με αυτό τον τρόπο, το μόνο που καταφέρνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να επιτείνουν τα αδιέξοδα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας και να μεταθέτουν το χρόνο εξόδου από την κρίση στο όλο και πιο μακρινό μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: