Σελίδες

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Πάμε για τη συμφωνία του αιώνα;



H βρετανική British Petroleum (BP) με ανακοίνωσή της που δημοσίευσε η επίσης βρετανική εφημερίδα GUARDIAN, πιστοποίησε πως αποσύρεται από το διαγωνισμό σχετικά με τις γεωτρήσεις του ορυκτού πλούτου της Αρκτικής. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας η ανακοίνωση είναι λιτή και χωρίς διευκρινίσεις: «Δεν θα συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό» τόνισε απλά ο εκπρόσωπος της εταιρίας.
Ιδιαίτερη ωστόσο έμφαση δίνεται πως μόλις χθες κάποιοι “μαυροντυμένοι” όπως τους χαρακτήριζει τo δημοσίευμα έκαναν επιδρομή στα γραφεία της βρετανικής BP με έδρα τη Μόσχα. Μετά την απόφαση αποχώρησης της βρετανικής BP, ηγετικό ρόλο αναλαμβάνει ο αμερικανικός πετρελαϊκός γίγαντας Exxon Mobil που ήδη κατέληξε σε συμφωνία με τη ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρία Rosneft. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσική Rosneft θα πάρει μέρος στις επιχειρήσεις της Exxon Mobil στον Κόλπο του Μεξικού αλλά...
και στο Τέξας. Παράλληλα οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε κοινές επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες.
Από τη πλευρά του ο Ρώσος Πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε με έμφαση: «Νέοι ορίζοντες ανοίγουν»!
Τι συμβαίνει όμως στην ευρύτερη περιοχή και ποια τα συμφέροντα κρατών και πολυεθνικών στην Αρκτική;
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το BBC πρόσφατα, το ¼ του παγκόσμιου αποθέματος κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, βρίσκεται κάτω από τον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό.
Η Ρωσία, ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, διεκδικούν μέρη των εδαφών της Αρκτικής.
Το 2004, η Ρωσία έστειλε αποστολή με επικεφαλής τον Artur Chilingarov και τοποθέτησε σημαία της φτιαγμένη από τιτάνιο, στο βυθό του Βόρειου Πόλου. Η Ρωσία με αυτή τη συμβολική κίνηση, έστειλε τότε μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες, πως είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει μέχρις εσχάτων τα συμφέροντα της.
Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε πως το 2012 η Μόσχα σκοπεύει να ζητήσει την επέκταση των ορίων της υφαλοκρηπίδας της στην Αρκτική, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ. Η Σύμβαση προβλέπει πως κράτη μέλη του ΟΗΕ μπορούν να ζητήσουν την επέκταση των ορίων της υφαλοκρηπίδας εφόσον υποβάλλουν γεωλογικά δεδομένα που ουσιαστικά πιστοποιούν πως η περιοχή αποτελεί φυσική προέκταση της ξηράς τους.
Η Ρωσία το 2001, είχε ξανά ζητήσει κάτι σχετικό που ωστόσο απορρίφθηκε τότε από τον ΟΗΕ γιατί τα στοιχεία που παρέθεσε δεν κρίθηκαν επαρκή.
Οι ΗΠΑ από τη πλευρά τους δεν υπέγραψαν ποτέ τη συγκεκριμένη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας. Πέρσι οι ΗΠΑ έστειλαν προειδοποιητικά δύο πυρηνικά υποβρύχια για περιπολία 150 μίλια έξω από την Αλάσκα.
Η ύπαρξη άφθονου ορυκτού πλούτου στην Αρκτική και το γεγονός πως οι ενδιαφερόμενες μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ & Ρωσία) έδειξαν αποφασιστικότητα στη διεκδίκηση μεριδίων όσον αφορά τα κοιτάσματα της περιοχής, ανέδειξε όπως όλα δείχνουν τη λύση συνδιαχείρησης μεταξύ της Αμερικανικής και της Ρωσικής εταιρίας με ότι συνεπάγεται αυτό γενικότερα για την ειρήνη στη περιοχή καθώς και ενδεχόμενες νέες μεταξύ τους μελλοντικές συμφωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: