Σελίδες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Βερολίνο: Ο Σαμαράς να κάνει το καθήκον του για τη χώρα του


«Η εθνική κυριαρχία είναι μία έννοια ελαστική στις μέρες μας» δηλώνει η καγκελαρία
Aνταπόκριση από Βερολίνο: Δάφνη Μαντζιαράκη
Τελεσίγραφο για την εκταμίευση της έκτης δόσης στέλνει το Βερολίνο. «Προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης είναι η υπογραφή Σαμαρά. Μόνο αν υπογράψουν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων που συμμετέχουν στη κυβέρνηση θα ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη που χάθηκε με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Ο Σαμαράς πρέπει να. κάνει το καθήκον του για τη χώρα του» διαμηνύει ανώτατη κυβερνητική πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «τα αιτία της κρίσης στη Ευρωζώνη είναι η εξάρτηση στο δανεισμό και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Με τις αγορές να “κυνηγάνε την Ευρωζώνη”, ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τα δύο αιτία της κρίσης.»
«Η Γερμανία ποτέ δεν απείλησε την Ελλάδα για έξοδο από την Ευρωζώνη, ήθελε όμως η Ελλάδα να δηλώσει τη θέληση της να είναι στην Ευρωζώνη με τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται. Η έξοδος της Ελλάδας από την
ζώνη του ευρώ, θα πήγαινε τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω και θα προκαλούσε ντόμινο που πιθανώς θα διέλυε την ευρωζώνη» υπογραμμίζει.
Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα με τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση αγοράς εργασίας. Αυτό θα δώσει απάντηση στην ανεργία και θα φέρει ανάπτυξη χωρίς κόστος και θα απελευθερώσει τις δυνάμεις της αγοράς.
Αναφερόμενος στη δύσκολη κατάσταση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η νέα γενιά η κυβερνητική πηγή του Βερολίνου είπε ότι «την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η Ελλάδα». Είπε επίσης ότι «η εθνική κυριαρχία είναι μία έννοια ελαστική στις μέρες μας».
Όπως πρόσθεσε, η συνθήκη της Λισαβόνας να αναθεωρηθεί μερικώς, γιατί αλλιώς η Ευρώπη θα είναι σαν ένα μουσείο που δεν μπορεί να κουνηθεί.
Γραπτές διαβεβαιώσεις από τα κόμματα που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση το αργότερο ώς την ερχόμενη Τρίτη, που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup ζήτησε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να είναι ως την επόμενη Τρίτη σε θέση να δώσουν το πράσινο φως για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου -ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ- στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup.
«Θέλουμε μια υπογραφή από αυτόν τον κύριο Σαμαρά…διαφορετικά οι Έλληνες δεν θα πάρουν χρήματα, σε καμία περίπτωση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κές ντα Γιάγκερ.
Στις πέντε θεσμικές και «πλήρεις» ενέργειες, με τις οποίες έχει δημοσίως δεσμευτεί ο Αντώνης Σαμαράς στην συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, εμμένει πάντως η Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από πλευράς Βρυξελλών.
Όπως δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης «δεν έχω να προσθέσω κάτι πάνω στο θέμα της υπογραφής που ζητείται από τον κ. Σαμαρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: