Σελίδες

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ο νέος εξευτελισμός της Ελλάδας και μαθήματα για την Κύπρο


Αντιστάσεις, Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΘΕΛΕΤΕ να κατανοήσετε το σημερινό σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα; Επιστρέψτε στους οθωμανικούς χρόνους, στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και στη μετεπαναστατική εποχή. Τα πολιτικά τζάκια, για τα οποία κάνει λόγο και ο ξένος Τύπος, δεν είναι σημερινά. Υπήρχαν κατά την τουρκοκρατία, έκαναν κουμάντο κατά την Επανάσταση και συνέχισαν την εθνικά φθοροποιό δράση τους στους μετέπειτα χρόνους.
Οι Καραμανλήδες και οι Παπανδρέηδες είναι η συνέχεια ενός διεφθαρμένου πολιτικο-κομματικού κατεστημένου, που κυβερνά την Ελλάδα εναλλάξ από το 1960, με ενδιάμεσα διάφορα άλλα ονόματα πολιτικών, προερχόμενων από τα κόμματά τους. Αυτά τα «τζάκια», συνεργούσης και της νοοτροπίας του Έλληνα να κατακλέβει το κράτος, επειδή το μισεί διότι τον δυναστεύει, να ρημάζει τον εθνικό πλούτο και να σπαταλά τους κρατικούς πόρους, οι διαχρονικές ασωτίες, οι απερίσκεπτες πολιτικές, οι ατάσθαλες διαχειρίσεις και η πέραν οικονομικών ορίων διαβίωση, οδήγησαν στο σημερινό κατάντημα της Ελλάδας. Η οικονομική κρίση απλώς συνέβαλε στην ανάδειξη του χάους.
Προχθές τι έγινε στις Βρυξέλλες; Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη -μεταξύ αυτών και η Κύπρος- απαίτησαν όπως οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Ν. Δημοκρατίας, Παπανδρέου και Σαμαράς, δεσμευτούν γραπτώς ότι η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στις 26-27 Οκτωβρίου για το δεύτερο...
πακέτο στήριξης της Ελλάδας, θα εφαρμοστεί. Μόνο υπό αυτήν την προϋπόθεση, είπαν οι εταίροι, θα εκταμιευτεί η 6η δόση του δανείου. Η συμφωνία περιλαμβάνει, εκτός από το «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους, και τη δανειοδότηση της Ελλάδας με 100 εκ. ευρώ και την εφαρμογή, για μια τουλάχιστον 10ετία, σκληρών μέτρων λιτότητας, υπό την αυστηρή επιτήρηση της τρόικας (των δανειστών). Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας. Γιατί; Επειδή δεν της έχουν εμπιστοσύνη ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα και θα συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της.
Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και ο επίτροπος Όλι Ρεν έφεραν το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που εφαρμόζουν τα προγράμματα των Βρυξελλών «χωρίς προβλήματα», σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η Γερμανία και η Αυστρία απαίτησαν επίμονα γραπτή δέσμευση Παπανδρέου-Σαμαρά. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε προϊδεάσει για την απαίτηση του Βερολίνου. «Η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί το σχέδιο βοήθειας», είπε, «όποια και αν είναι τα εσωτερικά της προβλήματα». Πριν από την έναρξη των εργασιών των «17», ο Β. Σόιμπλε, κατά τρόπον απόλυτο και ενδεικτικό ποιος ελέγχει την ευρωζώνη, κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να δεσμευτούν για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους. Είπε με έμφαση: «Πρέπει να το κάνουν και θα το κάνουν». Μεταξύ των αποδεκτών της προειδοποίησης Σόιμπλε είναι και η Κύπρος.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Κ. Καζαμίας έκανε δηλώσεις στο Τρίτο του ΡΙΚ. Ορθά ρωτήθηκε πόσο ανησυχητικά είναι τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα. Αντί ευθείας απάντησης, αν δηλαδή πρέπει να μας απασχολήσουν και εμάς, υπέβαλε ότι δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε, επαυξάνοντας σχετικές δηλώσεις του Κυβ. Εκπροσώπου. Ουδείς διαφωνεί ότι οι κινδυνολογίες είναι αχρείαστες. Όμως, η εντύπωση του απλού πολίτη είναι ότι η Κυβέρνηση αρνείται να διδαχθεί από τα παθήματα της Ελλάδας. Το απέδειξε κατά την τριετή απραξία και ατολμία της να πάρει μέτρα, ακόμα και τώρα που ήρθαν νέες υποβαθμίσεις της οικονομίας και των τραπεζών. Η οικονομία μας είναι ένα βήμα πριν από το επίπεδο «σκουπίδια». Αν αυτό όπως και τα δεινά της Ελλάδας τίποτε δεν διδάσκουν, τότε ας αναμένουμε χειρότερη μοίρα…Sigma Live

Δεν υπάρχουν σχόλια: