Στη Ρουμανία στρέφονται Έλληνες επενδυτές
της Άννης Καρολίδου
Σε χέρια Ελλήνων επενδυτών έχουν περάσει αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ στηΡουμανία, συνολικής ισχύος άνω των 100 ΜW, ενώ επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών στην Ελλάδα, εντός του 2012 πρόκειται να υλοποιήσει επένδυση ύψους περίπου 9 εκατ.ευρώ, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στα νότια της χώρας.
Ο κλάδος της ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών, είναι ένας από...
τους τρεις κλάδους που εστιάζεται αυτή την περίοδο των ενδιαφέρον Ελλήνων επιχειρηματιών, που είτε ήδη δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, είτε για πρώτη φορά ανοίγονται στη συγκεκριμένη αγορά.Σε χέρια Ελλήνων επενδυτών έχουν περάσει αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ στηΡουμανία, συνολικής ισχύος άνω των 100 ΜW, ενώ επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών στην Ελλάδα, εντός του 2012 πρόκειται να υλοποιήσει επένδυση ύψους περίπου 9 εκατ.ευρώ, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στα νότια της χώρας.
Ο κλάδος της ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών, είναι ένας από...
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του, ελληνικών συμφερόντων, επιχειρηματικού ομίλου MORE Group, Ηλία Παπαγεωργιάδη,τρεις είναι οι τομείς της ρουμανικής οικονομίας που προσελκύουν ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια: τα δίκτυα λιανικής, ο κλάδος της ενέργειας, ο κλάδος του real estate και των αστικών αναπτύξεων με το ενδιαφέρον να επεκτείνεται στην αγορά παραδουνάβιων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης, αλλά και δασικών εκτάσεων.
Το ενδιαφέρον για τον κλάδο των ακινήτων αποδεικνύεται και από την αγορά 70 διαμερισμάτων στο Emerald Residences του Βουκουρεστίου, από την ελληνική μεν, κοσμοπολίτικη δε, Zeus Capital Partners LP, της εταιρείας που επενδύει σε real estate projects στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, αυτή την περίοδο, περισσότερες από 17 μεγάλες ελληνικές εταιρείες του retail θέλουν να αναπτυχθούν με καταστήματα λιανικής στη Ρουμανία.
Ειδικότερα, για το χώρο των ΑΠΕ ο κ. Παπαγεωργιάδης, που με την MORE Green Energy διαμεσολαβεί για τις μεταβιβάσεις αδειοδοτημένων projects (άνω των 80 MW στα φωτοβολταϊκά, 1.000 MW στα αιολικά και 60 MW σε υδροηλεκτρικά και έργα βιομάζας), εξηγεί πως η Ρουμανία προσελκύει επενδύσεις, γιατί αφ’ ενός η τιμή πώλησης της ενέργειας διαμορφώνεται ορθολογικά και, αφ’ ετέρου υπάρχουν οι εγγυήσεις που εξασφαλίζονται από τα πράσινα πιστοποιητικά.
Η χώρα, που υποστηρίζει τη δημιουργία έργων ΑΠΕ μεγάλης ισχύος, προσελκύει και σοβαρούς επενδυτές, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το κόστος αξιοποίησης ενός τέτοιου project, κόστος πολύ μεγάλο σε σύγκριση με το κόστος έκδοσης άδειας , που καλύπτεται εύκολα από ρουμανικές εταιρείες ή ακόμη και από ιδιώτες. VORIA.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου