Σελίδες

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ιστορική συμφωνία Κίνας - Ιαπωνίας για εμπορικές συναλλαγές χωρίς δολάριο



Η Κίνα και η Ιαπωνία προέβησαν σε μια σημαντική κίνηση που αναμένεται να αλλάξει τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Η συμφωνία Πεκίνου-Τόκιο θα αφορά την διεξαγωγή του εμπορίου στα νομίσματά τους και όχι μέσω του δολαρίου.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε την Δευτέρα στο Πεκίνο, εντελώς αιφνιδιαστικά σύμφωνα με την Deutsche Welle, κατά τη συνάντηση του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο, με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα. Με τη συμφωνία αυτή το γουάν αναβαθμίζεται σε αποθεματικό νόμισμα, είδηση η οποία δεν είναι και τόσο ευχάριστη για τις ΗΠΑ..
Οι δυο πρωθυπουργοί πρόκειται να υπογράψουν κοινή συναλλαγματική συμφωνία, η... οποία θα επιτρέπει την άμεση μετατροπή των νομισμάτων των δυο χωρών χωρίς αυτό να γίνεται μέσω του δολαρίου.
Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θα μειώσουν το κόστος από την αγορά δολαρίων. Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της δεύτερης και τρίτης στον κόσμο οικονομίας, και συγκεκριμένα το 60% σύμφωνα με τη Wall Street Journal, γίνονται με βάση το δολάριο.
Οι εξελίξεις στο Πεκίνο προκαλούν την ανησυχία της Ουάσιγκτον, γιατί η συναλλαγματική συμμαχία Πεκίνου - Τόκιο αποτελεί πλήγμα για το δολάριο.Λόγω της παγκόσμιας κρίσης, τόσο το δολάριο, όσο και το ευρώ, έχουν χάσει τμήμα της αξιοπιστίας τους, που όπως φαίνεται θα καρπωθεί το γουάν.
Οι παγκόσμιες χρηματαγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ακόμη στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως μάλιστα σε σχέση με τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρωζώνη.
«Αν δει κανείς τον τεράστιο όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας, τότε η συμφωνία αυτή είναι η σημαντικότερη απ' οποιαδήποτε έχει συνάψει η Κίνα με άλλη χώρα», δήλωσε ο οικονομολόγος Ρεν Ξιαφάνγκ σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας και ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε στα 340 δισ. δολάρια το 2010. Με την κίνηση αυτή οι δύο χώρες επιδιώκουν την προώθηση των διμερών εμπορικών τους συναλλαγών στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, δηλαδή στο γεν και το γουάν, και όχι μέσω του δολαρίου όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Με αυτό τον τρόπο η Κίνα προσεγγίζει τον στόχο της που είναι η αναβάθμιση του γουάν σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, όπως το δολάριο.

(iefimerida) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: