Σελίδες

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Το... απόλυτο μήνυμα της Συνόδου Κορυφής προς την Ελλάδα


Ποια ήταν η μία και μοναδική εντολή που δόθηκε στην Ελλάδα από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Picture 0 for Το... απόλυτο μήνυμα της Συνόδου Κορυφής προς την Ελλάδα
Η εντολή που δόθηκε στην Ελλάδα από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής ήταν μια, μοναδική και απόλυτη: «Ολοκληρώστε με κάθε τίμημα, επιτυχώς, το PSI, που βρίσκεται σε εξέλιξη». Η επωδός ήταν «δεν θα σας ξαναδοθεί άλλη ευκαιρία», αλλά αυτή συνήθως ψιθυριζόταν μετά από κάθε προτρεπτικό χτύπημα στην πλάτη του κ. Λουκά Παπαδήμου. Η ελληνική αποστολή, λοιπόν, θα γυρίσει στην έδρα της, σε λίγες ώρες, γνωρίζοντας ότι μοναδικός στόχος της είναι να στεφθεί με επιτυχία το εν εξελίξει «κούρεμα» του χρέους κατά 50%.
Οι Γερμανοί, με τον τρόπο τους, φρόντισαν να το καταστήσουν ξεκάθαρο ότι «αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία για...
να διασωθούν οι Ελληνες» και μάλλον έτσι είναι. Επίσης φρόντισαν να κόψουν την όρεξη από τους Πορτογάλους, κυρίως, που φάνηκε ότι θα επιθυμούσαν να γίνει κάτι ανάλογο και με την περίπτωση του δικού τους, διαχειρίσημου, ακόμα, χρέους, σημειώνοντας: «Η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική. Τέτοιο PSI δεν θα γίνει για κανένα κράτος στο μέλλον». Στην περίπτωση της Ιταλίας και να ήθελαν, ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να το κάνουν. Εκεί τα μεγέθη είναι τεράστια και δεν θα τα άντεχε κανείς.
Συνεπώς, το συμπέρασμα από τις τελευταίες 48 ώρες συνεχών διαβουλεύσεων για τη χώρα μας ήταν σαφές: Η υπόθεση "δημοσιονομική ένωση" είναι ένα ζήτημα που αφορά άλλους, για την ακρίβεια τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ. Για εμάς, σε αυτή τη φάση, προέχει, με απόλυτη και μοναδική προτεραιότητα, το κεφάλαιο haircut.
Αν ο στόχος της συμμετοχής στο 90% επιτευχθεί, τότε για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, η Ελλάδα θα μπορεί να ατενίζει με κάποια αισιοδοξία το μέλλον της. Το μήνυμα ήταν σαφές. Για την ακρίβεια, σαφέστερο δεν θα μπορούσε να γίνει, όπως παραδέχονταν χθες βράδυ και μέλη της ελληνικής αποστολής. VORIA.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: