Σελίδες

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Σκεπτικισμός και ευφάνταστα πρωτοσέλιδα στη Βρετανία για τις αποφάσεις Κάμερον


Λονδίνο: Οι βρετανικές εφημερίδες είναι γνωστές για την πρωτοτυπία, τα λογοπαίγνια και τους ευφάνταστους τίτλους που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τα γεγονότα. 

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση των κινήσεων του πρωθυπουργού Ντ.Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής, όταν ουσιαστικά αποφάσισε να διαφωνήσει με το γερμανο-γαλλικό σχέδιο για την Ευρωζώνη και την ΕΕ.

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο Τύπος είναι διχασμένος. Από τη μία υπάρχουν οι μεγάλες εφημερίδες που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις ...
εξελίξεις, ενώ από την άλλη ο «λαϊκός» Τύπος βλέπει έναν ήρωα που θωράκισε τη χώρα.

«Η ΕΕ αφήνει τη Βρετανία» είναι ο τίτλος της Independent, ενώ και οι Times δεν διαφωνούν ιδιαίτερα: «Η Βρετανία μένει μόνη».

Ο Guardian αναφέρει: «Έρμαιο το Ηνωμένο Βασίλειο με την πολιτική Κάμερον», ενώ ο Observer 

Πανηγυρίζει η Daily Express με τη φωτογραφία του Ντέιβιντ Κάμερον δίπλα από τη φράση: «Η ημέρα που έβαλε πρώτα τη Βρετανία».

Η λαϊκή Sun προχωρά ένα βήμα παραπέρα: ο Κάμερον στα ρούχα του Τσώρτσιλ κάνει... ανάποδα την ιστορική χειρονομία του τότε πρωθυπουργού με το σήμα της νίκης.

Μόνο που στην ανάποδη μορφή της, η χειρονομία για τους Βρετανούς είναι εξαιρετικά άσεμνη. Από κοντά και το λογοπαίγνιο: «Up Eurs».

Τέλος, η Express επισημαίνει: «Η Βρετανία κοντά στην έξοδο από την ΕΕ». Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: