Σελίδες

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Και τουρκικό μποϋκοτάζ σε γαλλικά προϊόντα


Ο Εγκεμέν Μπαγίς καλεί τους Τούρκους σε έκφραση αντίδρασης-Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της Τουρκίας με τη Γαλλία

Με καμάρι αντιμετωπίζει τον φωτογραφικό φακό ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς.


Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της Τουρκίας με τη Γαλλία, με την Άγκυρα να προειδοποιεί ανοικτά το Παρίσι ακόμα και με οικονομικές επιπτώσεις, εάν ψηφιστεί, από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Κυβέρνηση του Παρισιού και με το οποίο αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων.

Την πιθανότητα ο τουρκικός λαός να μποϋκοτάρει τα γαλλικά προϊόντα έθιξε ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς. «Ο τουρκικός λαός είναι συναισθηματικός, εκφράζει τις αντιδράσεις του. Έχουμε δει και στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να επέμβει, επιλέγοντας...
το σούπερ μάρκετ από το οποίο θα ψωνίσει, ποιο γιαούρτι θα αγοράσει, ακόμα και με ποιο αεροσκάφος θα ταξιδέψει» ήταν η αναφορά του.

Με το ίδιο προκλητικό ύφος συνέχισε: «Σε αυτή τη χώρα, οι άνθρωποι έχουν ήδη χύσει το κρασί στους δρόμους, έχουν κάψει τα σακάκια και τις γραβάτες τους. Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν μόνοι τους τις αποφάσεις τους.» Ερωτηθείς σχετικά με τα προϊόντα που θα μπορούσε να μποϋκοτάρει ο λαός, ο Τούρκος Υπουργός ήταν αρκετά σαφής: «Τα καλλυντικά, τα αρώματα, τα ρούχα… Οι συμπατριώτες μου είναι αρκετά έξυπνοι για να διακρίνουν μεταξύ των εισαγόμενων προϊόντων και αυτών που κατασκευάζονται στη χώρα.»

Πάντως, η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι η απόφαση να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Αρμενίων συνιστά επίθεση κατά της Τουρκίας, όπως είναι η θέση της Άγκυρας. «Η κυβέρνηση υποστηρίζει την ιδέα ότι οι γενοκτονίες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη φιλοσοφία αυτού του κειμένου και δεν βλέπει μια επίθεση εναντίον της Τουρκίας» δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές.

Και εξήγησε ότι η γαλλική κυβέρνηση «βλέπει μόνο την επαναβεβαίωση μιας καθολικής αρχής που είναι ότι κάθε χώρα θα πρέπει να δει την ιστορία της, πρέπει να έχει το θάρρος να δει την ιστορία της με αντικειμενικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: