Σελίδες

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Οι Γάλλοι δεν "φοβήθηκαν" τις απειλές της Άγκυρας. Είπαν "ναι" στο νομοσχέδιο για την Γενοκτονία των Αρμενίων


 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ 
    Το Παρίσι παρά τις απειλές τις Άγκυρας, ενέκρινε  το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με αποτέλεσμα να ξεκινά ο «ψυχρός πόλεμος» στις σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας.
  Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τις τροποποιήσεις όλες που προβλέπουν ξεκάθαρες ποινές όλους όσου υποστηρίζουν πως δεν έχει γίνει η γενοκτονία των Αρμενίων.
  Πάντως η πρώτη διπλωματική κίνηση που αναμένεται να κάνει η Άγκυρα είναι η ανάκληση του πρέσβη της στο Παρίσι, Ταχσίν Μπουρτζούογλου. Λόγω διπλωματικής παράδοσης αναμένεται να πράξει το ίδιο και η Γαλλία με τον πρέσβη της στην Άγκυρα.
  Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τετάρτης τόνισε πως σε περίπτωση που γίνει δεκτό το νομοσχέδιο, όπως κι έγινε, θα ανακοινώσει το πρώτο βήμα κυρώσεων κατά της Γαλλίας. Ο τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει πως ενδέχεται να ακολουθήσει  και δεύτερη και τρίτη  φάση  κυρώσεων ανάλογα με τη στάση της Γαλλίας τις επόμενες εβδομάδες.
   Η Άγκυρα θα περιμένει τη στάση που θα ακολουθήσει ο Νικολά Σαρκοζί καθώς το νομοσχέδιο για την Αρμενική γενοκτονία πρέπει να εγκριθεί από την Άνω Βουλή και να υπογραφεί από τον Γαλλο πρόεδρο. Σε περίπτωση που και ο Σαρκοζί δώσει την έγκριση του οι γαλλο-τουρκικές σχέσεις ενδέχεται να φτάσουν στο επίπεδο των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων που βρίσκονται στο ναδίρ.

 OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια: