Σελίδες

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αναγνώριση των Γενοκτονίων κατά των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων ζητούν Αυστραλοί πολιτικοί

Επιμ. Δρ. Βασιλείου Θ. Μεϊχανετσίδη

25 Νοεμβρίου 2011 – Σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη, επτά Ομοσπονδιακά Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αυστραλίας επιβεβαίωσαν δημόσια ενώπιον της Βουλής την ιστορική πραγματικότητα της Αρμενικής, Ασσυριακής και Ελληνικής Γενοκτονίας και κάλεσαν την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Χώρας τους να αναγνωρίσει το έγκλημα αυτό κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τύπου, που εξέδωσε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αυστραλίας.

Οι βουλευτές Craig Kelly, Malcolm Turnbull, Michael Danby και Joel Fitzgibbon – νέοι υποστηρικτές αυτού του θεμελιώδους για την ανθρωπότητα ζητήματος – προσέθεσαν τη στήριξή τους στους συναδέλφους τους John Alexander, Joe Hockey και Paul Fletcher, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο την οφειλόμενη τιμή στα θύματα της Πρώτης Γενοκτονίας του 20ου αιώνα.

Οι κοινοβουλευτικές τοποθετήσεις συνέπεσαν με την επίσκεψη στην Καμπέρρα εκπροσώπων από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αυστραλίας (Armenian ... National Committee of Australia, ANCA), το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο (Australian Hellenic Council, AHCA) και την Παγκόσμια Ασσυριακή Συμμαχία της Αυστραλίας (Assyrian Universal Alliance of Australia, AUAA) με σκοπό την προώθηση της υπόθεσης αναγνώρισης της γενοκτονίας. Η επίσκεψη έλαβε χώρα στα πλαίσια της Εβδομάδας Προώθησης 2011 (Advocacy Week 2011), που διοργάνωσε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αυστραλίας με σκοπό να προωθήσει την αναγνώριση από το Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση της Αυστραλίας των Γενοκτονιών που διέπραξε η οθωμανική Τουρκία.

Στην πρώτη κοινοβουλευτική του τοποθέτηση επί του ζητήματος, ο βουλευτής Craig Kelly αναφέρθηκε λεπτομερώς στις γενοκτονικές πολιτικές (genocidal policies) της οθωμανικής αυτοκρατορίας ενάντια στον Αρμενικό, Ασσυριακό και Ελληνικό πληθυσμό της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Αρμενική Γενοκτονία και οι σχετικές με αυτήν Ασσυριακή και Ελληνική Γενοκτονία ήταν αποτέλεσμα μιας προσχεδιασμένης και συστηματικής εκστρατείας εναντίον των Χριστιανικών μειονοτήτων της οθωμανικής αυτοκρατορίας μεταξύ του 1914 και του 1923… Πέραν των θανάτων, οι Χριστιανικές μειονότητες της οθωμανικής αυτοκρατορίας είδαν τις περιουσίες τους να κατάσχονται χωρίς αποζημιώσεις. Επιχειρήσεις και αγροκτήματα χάθηκαν, σχολεία, εκκλησίες, νοσοκομεία και μοναστήρια έγιναν περιουσία της οθωμανικής αυτοκρατορίας». Στη συνέχεια, ο βουλευτής Kelly υπογράμμισε τη σημασία για την Αυστραλία να αναγνωρίσει το έγκλημα αυτό κατά της ανθρωπότητας, δηλώνοντας σχετικά: «Είναι πλέον καιρός για το Κοινοβούλιο μας να ενώσει τη φωνή του με άλλα κοινοβούλια ανά τον κόσμο και να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες αυτές, ως τέτοιες».

Ο βουλευτής Malcolm Turnbull, τοποθετούμενος επίσης για πρώτη φορά επί του ζητήματος, αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων στην Αίθουσα της Δημόσιας Πινακοθήκης της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε: «[οι Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι εκπρόσωποι] έχουν συγκεντρωθεί εδώ, όπως ακριβώς και εμείς, για να εκφράσουμε τη θλίψη μας για ένα από τα μεγάλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όχι μονάχα ένα έγκλημα εναντίον των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων, αλλά ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας – δηλαδή την εξουδετέρωση, εκτέλεση, και δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων ανθρώπων δίχως άλλο λόγο πέραν του ό,τι ήταν διαφορετικοί. Ο τύπος αυτός εγκλήματος, ο τύπος αυτός γενοκτονικού εγκλήματος (genocidal crime) δυστυχώς δεν είναι μοναδικός στην ιστορία».

Με τη σειρά του ο βουλευτής John Alexander επιβεβαίωσε τη στήριξη του για την αναγνώριση της Αρμενικής, Ασσυριακής και Ελληνικής Γενοκτονίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις 21 Νοεμβρίου. Αναφερόμενος στη Συνθήκη του Ο.Η.Ε. για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, ο κ. Alexander τόνισε: «Από τις αναφορές αυτόπτων μαρτύρων, δηλαδή Αυστραλών και Νέο-Ζηλανδών στρατιωτών (ANZAC), καθώς επίσης και επιζώντων (survivors), δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σφαγή 1.5 περίπου εκατομμυρίου Αρμενίου, ενός εκατομμυρίου Ελλήνων και 750.000 Ασσυρίων ανταποκρίνεται στον σχετικό προσδιορισμό». Στη συνέχεια ο κ. Alexander κάλεσε την Αυστραλιανή Κυβέρνηση να ακολουθήσει το κύμα διεθνούς αναγνώρισης της Αρμενικής, Ασσυριακής και Ελληνικής Γενοκτονίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλώ την Κυβέρνηση να ακολουθήσει τα βήματα τόσων και τόσων χωρών και να αναγνωρίσει επισήμως τις γενοκτονίες αυτές. Οι ενέργειες των Μελών αυτού του Κοινοβουλίου θα βοηθήσουν να εδραιωθεί το παγκόσμιο κίνημα, ώστε να αναγνωρισθούν αυτές οι ωμότητες/κτηνωδίες (atrocities), ως είναι».

Ο βουλευτής Joe Hockey, στην τοποθέτησή του επί του ζητήματος, κάλεσε με έμφαση την Αυστραλία να αναγνωρίσει επίσημα το έγκλημα αυτό κατά της ανθρωπότητας, τονίζοντας: «Εμείς ως έθνος δεν θα πρέπει πλέον να υστερήσουμε στην αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας – αλήθειας, η οποία καταγράφηκε ακόμη και από τα αυστραλιανά μέσα, τη στιγμή ακριβώς που συνέβαινε, στις αρχές του 20ου αιώνα – έτσι επισήμως καλώ πάλι το Κοινοβούλιο μας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, η οποία έλαβε χώρα στην οθωμανική Τουρκία μεταξύ του 1915 και του 1923».

Να σημειωθεί ότι τα επτά Ομοσπονδιακά Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον σκιώδη Υπουργό Μετανάστευσης Scott Morisson, το Γερουσιαστή Nick Xenophon και το Γερουσιαστή Lee Rhiannon, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες απηύθυναν έκκληση υπέρ της αναγνώρισης – από μέρους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστραλίας – της Αρμενικής, Ασσυριακής και Ελληνικής Γενοκτονίας.

Η Εβδομάδα Προώθησης 2011 στην Καμπέρρα ολοκληρώθηκε με παρουσίαση – ενώπιον της Μικτής Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Εμπορίου και Άμυνας – της ιστορίας της Αρμενικής, Ασσυριακής και Ελληνικής Γενοκτονίας, τις συνεχιζόμενες συνέπειές της, τη σχέση της με την Αυστραλιανή ιστορία και τη σημασία της επίσημης αναγνώρισης από την Αυστραλία αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Η παρουσίαση αυτή συνέβη για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά της Αυστραλιανής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η παρουσίαση, με τίτλο «Συνέπειες Ενός Άλυτου Εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας» έγινε από τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Αρμενικών Εθνικών Επιτροπών κ. Hagop Der Khatchadourian και από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αυστραλίας κ. Varant Meguerditchian.

«Η πρόοδος, που επιτύχαμε στην Καμπέρρα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών υπήρξε πραγματικά εξαιρετική, με αρκετά Ομοσπονδιακά Μέλη να δηλώνουν δημόσια τη στήριξή τους στην αναγνώριση από μέρους της Αυστραλίας της Αρμενικής, Ελληνικής και Ασσυριακής Γενοκτονίας, όπως επίσης και με την πρώτη στα χρονικά παρουσίασή της ενώπιον του κορυφαίου οργάνου Εξωτερικών Υποθέσεων της Αυστραλιανής Κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Meguerditchian.

«Συνεργαζόμενοι με τους συναδέλφους μας στο Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο (AHC) και στην Παγκόσμια Ασσυριακή Συμμαχία (AUA), πετύχαμε την υποστήριξη για το σημαντικό αυτό για την ανθρωπότητα ζήτημα από όλες τις πλευρές του Αυστραλιανού πολιτικού φάσματος, και αναμφίβολα έχουμε οικοδομήσει ένα μη αναστρέψιμο momentum σε όλο το πολιτικό φάσμα για την αναγνώριση από μέρους της Αυστραλίας της Αρμενικής, Ελληνικής και Ασσυριακής Γενοκτονίας», σημείωσε ο κ. Meguerditchian.

Ιστορική αναδρομή

Ως γνωστόν, κατά την τελευταία ιστορική περίοδο της οθωμανικής τουρκικής αυτοκρατορίας (1913-1923), η σουλτανική Κυβέρνηση - κατόπιν γερμανικής κυβερνητικής προτροπής και τεχνοκρατικής αρωγής υψηλόβαθμων Γερμανών στρατιωτικών - εφήρμοσε συγκεκριμένο Σχέδιο Γενοκτονίας κατά του συνόλου των Χριστιανικών πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων, των Ασσυρίων/Αραμέων και των Ελλήνων/Ρωμιών. Το Σχέδιο αυτό συνέχισε και ολοκλήρωσε η μετά-οθωμανική Εθνικιστική Κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ Πασά (“Ατατούρκ”) με αποτέλεσμα το συνολικό εξανδραποδισμό και το Ολοκαύτωμα των προαναφερθέντων γηγενών Χριστιανικών ιστορικών λαών της Εγγύς Ανατολίας.

Τα γεγονότα κατά των Αρμενίων και των Ασσυρίων/Αραμέων της λεγομένης μείζονος Αρμενίας και της ιστορικής κοιτίδας των Ασσυρίων, αλλά και κατά των Ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στη διαδικασία αυτή εξολόθρευσης, ενώ η απαρχή τους εντοπίζεται στις γενοκτονικές διώξεις κατά των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης και της Ιωνίας το 1913-1914 με πρώτο αποκορύφωμα τα γενοκτονικά γενονότα κατά των Αρμενίων και των Ασσυρίων/Αραμέων το 1915.

Υπολογίζεται πως ως αποτέλεσμα του τουρκικού αυτού σχεδίου άνω του 1.5 εκατομμυρίου Αρμενίων, 1 εκατομμυρίου Ελλήνων/Ρωμιών και 750.000 Ασσυρίων/Αραμέων απώλεσαν τη ζωή τους και περίπου ίσος αριθμός από επιζήσαντες εξαναγκάσθηκε σε βίαια εξορία από τις από χιλιετιών ιστορικές τους κοιτίδες και υποχρεωτική μετεγκατάσταση στην Ελλάδα ή μετανάστευση στη Δυτική Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία.

Το Ολοκαύτωμα αυτό των Χριστιανικών Λαών της Τουρκίας αποτελεί την πρώτη χρονικά - αυτού του μεγέθους - Γενοκτονία του 20ου αιώνα, και θεωρείται πρόδρομος και εμπνευστής του Ναζιστικού Εβραϊκού Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλων παρομοίων Γενοκτονιών.

Αναρτήθηκε από Theophilos Kotsidis στο e-Pontos

Δεν υπάρχουν σχόλια: