Σελίδες

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής των εικόνων


Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, κατέληξε στη μονάδα ενταντικής θεραπείας, όπου νοσηλευόταν μετά από τροχαίο που συνέβη το απόγευμα της Τρίτης στον περιφερειακό δρόμο της Δραπετσώνας.
Picture 0 for Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής των εικόνων
Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος, σε ηλικία 77 ετών άφησε τη τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου στο Φάληρο, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε τροχαίο, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τρίτης.
Τον διεθνούς φήμης δημιουργό παρέσυρε μοτοσικλέτα στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας, μετά το πρώτο τούνελ, στο ρεύμα προς Κερατσίνι. Βρισκόταν στο σημείο για γύρισμα της τελευταίας ταινίας του, "Η άλλη Θάλασσα", και τη στιγμή που διέσχιζε το οδόστρωμα παρασύρθηκε από τη μοτοσικλέτα. Στο πλευρό του βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η σύζυγός του.
Βιογραφικό
O Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο πιο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης στο εξωτερικό, πολυβραβευμένος σε διεθνές επίπεδο, αποκαλούμενος και ποιητής των εικόνων, κινηματογράφησε με μοναδικό, προσωπικό τρόπο τη σύγχρονη ελληνική ιστορία...
και κοινωνική πραγματικότητα.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του.

Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l' homme.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Εκπομπή, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.
Κορυφαία διεθνής διάκρισή του, και ταυτόχρονα κορυφαία διάκριση στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, ο Χρυσός Φοίνικας που κέρδισε στο φεστιβάλ των Καννών  για τη «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα».
Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ' όλο τον κόσμο. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex). Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος.
Φιλμογραφία

1968: Η Εκπομπή (μικρού μήκους)
1970: Αναπαράσταση
1972: Μέρες του ’36
1975: Ο θίασος
1977: Οι Κυνηγοί
1980: Ο Μεγαλέξανδρος
1983: Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη
1984: Ταξίδι στα Κύθηρα
1986: Ο Μελισσοκόμος
1988: Τοπίο στην Ομίχλη
1991: Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού
1995: Το βλέμμα του Οδυσσέα
1998: Μια αιωνιότητα και μια μέρα
2003: Τριλογία - Ι. Το λιβάδι που δακρύζει
2008: Τριλογία - ΙΙ. H σκόνη του χρόνου
Πηγή Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: