Σελίδες

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αφιερωμένο σε όσους ακόμα δεν θέλουν να καταλάβουν


Βλέπω πολλούς που αγανακτούν (φυσικά δικαίως) είτε με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Λοβέρδου είτε με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη. Δεν καταλαβαίνω, όμως, εκείνους που απορούν με το θράσος τους. Λες και ξαφνικά μαθαίνουν τι είναι (και ήταν πάντα) το ΠΑΣΟΚ – δηλαδή μια πολιτική αλητεία. Γι’ αυτό θα πω μια μικρή ιστορία από τη γέννηση του ΠΑΣΟΚ.

Τον Σεπτέμβριο του 1974 γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτή τη γέννηση συμμετείχαν (εκτός από εκείνους που διασκέδαζαν επί δικτατορίας εκτός Ελλάδας, όπως ο ΓΑΠ και ο Τσοχατζόπουλος, και ζούσαν ανεπάγγελτοι με χρήματα που έστελναν αντιστασιακοί από την Ελλάδα) και σοβαροί Ελλαδίτες. Μεταξύ αυτών σημαντική θέση είχαν τα μέλη της “Δημοκρατικής Άμυνας” που περιλάμβαναν κυρίως πνευματικούς ανθρώπους που είχαν αγωνιστεί εναντίον της δικτατορίας, ρισκάροντας τα πάντα.

Ένα από τα σημαντικά στελέχη της “Δημοκρατικής Άμυνας” ήταν ο Σάκης Καράγιωργας, καθηγητής της Παντείου, ο οποίος τον Ιούλιο του 1969 συλλαμβάνεται καθώς...

εκρήγνυται στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός, που προοριζόταν για αντιστασιακή δράση κατά του καθεστώτος, κι έτσι ο Καράγιωργας χάνει το ένα του χέρι. Ο Καράγιωργας βασανίστηκε απάνθρωπα όντας βαριά τραυματισμένος. Ακολουθεί η δίκη της “Δημοκρατικής Άμυνας” και η καταδίκη του από το Έκτακτο Στρατοδικείο τον Απρίλιο του 1970 σε ισόβια, ποινή που θα εκτίσει ως την αμνηστία του 1973.

Αλλά τα μέλη της Δημοκρατικής Άμυνας ήταν προσωπικότητες που δεν θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο του σφογγοκολάριου του Ανδρέα Παπανδρέου. Γι’ αυτό ένα από τα πρώτα πράγματα που επιδίωξε ο Ανδρέας ήταν να τους εξαφανίσει. Στη συνεδρίαση, λοιπόν, της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 1974, ο Ανδρέας έβαλε τα τσιράκια του (που είχε φέρει μαζί του από το εξωτερικό) να ξεφτιλίσουν τον Καράγιωργα, φωνάζοντας εν χορώ “έξω ο κουλοχέρης”. Και δυο μήνες μετά διέγραψε από το ΠΑΣΟΚ όλα τα μέλη της Δημοκρατικής Άμυνας.

Το ΠΑΣΟΚ από τη γέννησή του ήταν βυθισμένο στην πολιτική αλητεία. Και τώρα, μετά από 37 χρόνια απορούμε με αυτά που λένε τα βασικά του στελέχη; Δεν είναι λίγο αργά;…

Υ.Γ. Η σύλληψη Φυντανίδη είναι το κερασάκι στην τούρτα της “προοδευτικής” παράταξης… Θα καταλάβουμε, επιτέλους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: