Σελίδες

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Βίοι παράλληλοι...“Τα ίδια αίτια οδηγούν σε αντίστοιχα αποτελέσματα”


του Ιωάννη Πέππα

Το 367 π.Χ. ο λαός των Θηβών διέθεσε σε αριθμό βοιωταρχών δύναμη 8.000 οπλιτών και 800 ιππέων για να απελευθερώσουν το Πελοπίδα και τον Ισμηνία οι οποίοι κρατούνταν φυλακισμένοι από τον τύραννο των Φερών Αλέξανδρο . Μετά από απανωτά σφάλματα των βοιωταρχών τα οποία οδήγησαν σε έλλειψη τροφίμων, στην αποχώρηση των συμμάχων των Θεσσαλών και την ενίσχυση του Αλεξάνδρου από την Αθήνα, αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν παρενοχλούμενοι από τον εχθρό. Οι απώλειες των Βοιωτών ήταν μεγάλες και ανάγκασαν το στρατό να αναθέσει την αρχηγία σε έναν οπλίτη, τον Επαμεινώνδα, ο οποίος είχε υποβιβασθεί μετά την...
μάχη της Κορίνθου...
Αμέσως, αυτός ξεχώρισε τους ελαφρά οπλισμένους και τους ιππείς, τους ανέλαβε ο ίδιος και πήρε θέση στην οπισθοφυλακή. Μ' αυτούς αναχαίτιζε τους εχθρούς που τους ακολουθούσαν, παρέχοντας ασφάλεια στους οπλίτες που προπορεύονταν. Δίνοντας λοιπόν μάχες από την οπισθοφυλακή που την παρέτασσε εντέχνως, κατάφερε να σώσει το στράτευμα. Μετά απ' αυτό, οι Θηβαίοι καταδίκασαν τους τότε Βοιωτάρχες σε μεγάλο χρηματικό πρόστιμο. (Στρατιωτική ιστορία της Βοιωτίας)

Οι επιμέρους ενέργειες, οι οποίες απορρέουν από τη βοιωτική αυτή εκστρατεία, εντοπίζονται σε:
• Αποφασιστικότητα του λαού να υπερασπισθεί τα δίκαιά του.
• Αδράνεια και άστοχες ενέργειες των εκλεγμένων ηγετών.
• Έντονες πιέσεις στο λαό (βοιωτικό στράτευμα)
• Αντικατάσταση της ηγεσίας από μη αιρετό αλλά ικανό άνδρα.
• Αποτελεσματικότητα της νέας ηγεσίας.
• Επιβολή μεγάλου προστίμου στην ηγεσία που απέτυχε.

Ας έλθουμε όμως στο σήμερα

Ο κύριος Γεώργιος Παπανδρέου επιδίωξε να κερδίσει τις εκλογές του 2009 με το «λεφτά υπάρχουν». Με την αναρρίχησή του στην εξουσία κατέβαλε κάθε προσπάθεια να διογκώσει την κακή οικονομική κατάσταση, εκπλήσσοντας τους πάντες. Οι ενέργειές του αυτές δημιούργησαν το κακό κλίμα στις αγορές, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των spreads και την αδυναμία δανεισμού, ενώ παράλληλα όσοι είχαν δυνατότητα έσπευσαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε τράπεζες εξωτερικού. Κάνοντας ακόμη περισσότερο τραγική την κατάσταση υπογράφει το «Μνημόνιο» αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε έτσι την τρόικα και παρέδωσε την εθνική κυριαρχία στην κυρία Μέρκελ.
Η τρόικα με το μνημόνιο ήθελε πρωτίστως να εξασφαλίσει χρήματα για να πληρωθούν οι δανειστές και δευτερευόντως να ανακάμψει η χώρα. Στον εκτελεστή, εν προκειμένω η ελληνική κυβέρνηση, λέμε τι θέλουμε να κάνει και αφήνουμε το πώς για να το αποφασίσει ο ίδιος. Προφανώς έτσι έκανε και η τρόικα αλλά η κυβέρνηση στράφηκε στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα να νεκρώσει η αγορά και να μπουν λουκέτα σε όλο και περισσότερα καταστήματα μικρομεσαίων. Χαρακτηριστική είναι η φράση στελέχους της τρόικα: Δεν είναι κρίμα να κόβουν μισθούς και συντάξεις για να πληρώσουν την υπεραξία των φαρμάκων και τις σπατάλες στα νοσοκομεία; Στη δύσκολη επιβολή των μέτρων τους διευκόλυναν κάποιοι οι οποίοι τεχνηέντως έστρεφαν τη μία ομάδα εργαζομένων κατά της άλλης. Τα ληφθέντα μέτρα απέτυχαν στο σύνολό τους και ενώ εξαθλίωσαν την κοινωνία διόγκωσαν το δημόσιο χρέος. Ειδικότερα:

• Η μείωση των συντάξεων, πέραν του ότι αποτελεί κλοπή παρακρατηθέντων, στέρεψε την αγορά. Οι συντάξεις διατίθενται στο ακέραιο στην αγορά.
• Η μείωση των μισθών παρέλυσε το δημόσιο.
• Η αύξηση των καυσίμων είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων από αυτά. Επιπρόσθετα η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οδήγησε πολλούς στα καυσόξυλα με ανεξέλεγκτη κοπή δένδρων από βουνά, ποτάμια και ιδιοκτησίες ακόμη. Αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση θα οδηγηθούμε σύντομα σε οικολογική καταστροφή.
• Η αύξηση του ΦΠΑ, χωρίς προηγούμενη εξασφάλιση της αποδόσεώς του, πλούτισε αρκετούς.
Πέραν αυτών, πριν από κάθε δόση επέβαλαν νέα μέτρα εκβιάζοντας τη Βουλή ότι χωρίς τη δόση δεν μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Εκόπτοντο τάχα για μισθωτούς και συνταξιούχους με το 11% και όχι για τις τράπεζες με το 71% .
Και κάτι ακόμη. Σήμερα σεβόμαστε εκείνον ο οποίος θα αποδείξει ότι αξίζει το σεβασμό μας. Η νομικίστικη πολυπλοκότητα των θεμάτων εξυπηρετεί συμφέροντα.,

Τι μπορούσε να γίνει κατά τη γνώμη μας

• Επίσημη και πλήρης ενημέρωση του ελληνικού λαού. Αν έβλεπε ειλικρίνεια και δικαιοσύνη θα αντιδρούσε θετικά.
• Να μείωνε τον αριθμό των βουλευτών στο ελάχιστο που προβλέπει το Σύνταγμα (100).
• Από το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων (Ε1) κάθε υπόχρεου και τα δηλωθέντα περιουσιακά του στοιχεία (Ε9) είναι δυνατός ο προσδιορισμός αυτών που έχουν αποκτηθεί χωρίς διαφάνεια. Σε αυτά πρέπει να περιληφθούν και οι καταθέσεις όλων σε τράπεζες εσωτερικού και εξωτερικού. Η βαρύτατη φορολόγηση, ή και κατάσχεση, αυτών που δεν δικαιολογούνται, μηδενίζει το δημόσιο χρέος και δημιουργεί πλεονάσματα για πραγματική ανάπτυξη. Αυτό που περιγράφεται δεν είναι «πόθεν έσχες». Το «πόθεν έσχες» είναι συναλλαγή.
• Κοινοποίηση των συνολικών αποδοχών όλων των κατηγοριών που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο (Πρόεδρος Δημοκρατίας, βουλευτές, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, ΔΕΚΟ, στρατιωτικοί κλπ.). Θέσπιση ως ανώτατου μισθού το τριπλάσιο του βασικού του πρωτοδιοριζομένου στο Δημόσιο. Οι ελάχιστοι οι οποίοι καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις με τη συνταξιοδότηση των υπολοίπων να λαμβάνουν ένα επίδομα ευθύνης, μέχρι το ύψος του βασικού τους μισθού. Όποιος τοποθετείται σε υψηλές θέσεις της ιεραρχίας για να πλουτίσει, είναι ανίκανος να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. Οι υπερωρίες, επιτροπές κλπ. να καταργηθούν.
• Ανασυγκρότηση του κράτους, κάτι που υποσχέθηκε η ΝΔ το 2004 και κέρδισε τις εκλογές αλλά αμέσως μετά το ξέχασε. Καμία προσωπική ή άλλη επικοινωνία πολίτη με υπαλλήλους του δημοσίου. Όλα τα αιτήματα θα υποβάλλονται μέσω ΚΕΠ και από εκεί θα παίρνουν τις απαντήσεις (πολεοδομία, εφορεία κ.λ.π.).
• Αλλαγή ρόλου σε συμβολαιογράφους, δικηγόρους, λογιστές κ.λ.π. ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η μη καταβολή στο κράτος των προβλεπομένων ποσών.
• Έλεγχος των τιμών σε όλα τα είδη, από δημόσια έργα και μελέτες μέχρι τρόφιμα και αμοιβές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα τραπεζάκι του ΙΚΕΑ το οποίο στη Γερμανία στοιχίζει 40 €, στη Γαλλία 42, στην Ισπανία 60 και στην Ελλάδα 140. Ποίοι ωφελούνται και τι προσφέρουν στο ελληνικό κράτος;
• Περιορισμός των εισαγωγών, ειδικά από χώρες εκτός ΕΕ, και τόνωση της εσωτερικής παραγωγής, με έμφαση στα γεωργικά προϊόντα που μπορούν να καταστήσουν τη χώρα αυτάρκη.
• Εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου, φοροδιαφυγής, υγείας κ.λ.π.
• Κατάργηση όλων των προνομίων. Κοινωνική πολιτική κάνει μόνο το κράτος και κανένας άλλος. Οι αδύναμοι πληρώνουν τα «χαράτσια» και τους επιστρέφονται με το εκκαθαριστικό της Εφορίας.
• Πρώτα αναβάθμιση και μετά αξιοποίηση της εθνικής περιουσίας.
• Βάρος για ανάπτυξη στον τουρισμό και τις αρχαιότητες.
• Συνεργασία με άλλες χώρες για δημιουργία κοινού μετώπου.

Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά. Αρκεί:

• Όλα τα πολιτικά πρόσωπα να απομακρυνθούν από την κυβέρνηση, διότι αποτελούν μέρος του προβλήματος και ως εκ τούτου δεν μπορούν να δώσουν λύση. Η κυβέρνηση να στελεχωθεί με τεχνοκράτες και να είναι ολιγομελής, όπως στην Ιταλία. Εξυπακούεται ότι όσοι αναλάβουν πρέπει να παραιτηθούν κάθε αμοιβής. Οι αργυρώνητοι, όσο ιδικοί και να είναι, δεν μπορούν να επιφέρουν τομές. Το μοναστήρι να είναι καλά και από καλογέρους …
• Η κυβέρνηση με τη συντριπτική πλειοψηφία που διαθέτει είναι ισχυρότερη και από δικτατορική και μπορεί να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές. Να κάνει ότι δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως αναλύονται στην προηγούμενη παράγραφο. Η νομοθεσία να είναι σαφής και να μην αφήνει κανένα παραθυράκι. Τα μέτρα να αναγγελθούν με διάγγελμα, στο οποίο να περιλαμβάνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με το οικονομικό και κοινωνικό όφελος.
• Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να εκφράζουν την όποια διαφωνία τους ανοικτά, ώστε να περιορίσουν τις αδικίες και να δεσμεύονται στο εκλογικό σώμα. Με τη στάση τους αυτή θα κάνουν αυτοκάθαρση σε μεγάλο βαθμό.
• Να δικαστούν και πληρώσουν βαρύτατο πρόστιμο όσοι χειρίσθηκαν τα οικονομικά θέματα. Περιλαμβάνονται και οι κάθε λογής σύμβουλοι οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν όλα όσα πήραν, ακόμη και με δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Αν αυτά δεν συμβούν πρέπει να εξετάσουμε την περίπτωση της Ισλανδίας.
“Τα ίδια αίτια οδηγούν σε αντίστοιχα αποτελέσματα”
http://aliartos-city.blogspot.com/, Φιλοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια: