Σελίδες

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Μετά την απόφαση των Κυπρίων αδελφών μας να αντιδράσουν στην τουρκόφιλη τακτική του...

...εξηγήσεις Ντάουνερ για τις δηλώσεις στο Greentree
Στα Ηνωμένα Έθνη έχει φτάσει η ενόληση που υπάρχει έντονη στην Κύπρο σχετικά με το προκλητικό σχόλιο του ειδικού Διαμεσολαβητή Αλεξάντερ Ντάουνερ περί Ελληνοκυπριων όταν αναφέρθηκε στην προεδρία της ΕΕ. Το Sigma βρέθηκε στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών σήμερα και όπως μας υπογράμμισαν, ήταν ενήμεροι για τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις Νταουνερ στο Γκρην Τρη. Μάλιστα μας παρέπεμψαν στον εκπρόσωπο τύπου του ειδικού συμβούλου του Μπαν Κι Μουν τον κ. Μισέλ Μποναρντό ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο.
Στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του, αφού μας υπογράμμισε ότι επρόκειτο για μία... απάντηση που δόθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, μας παρέθεσε την ερώτηση του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου προς τον κ. Ντάουνερ και την απάντηση του ιδίου. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ήταν κάθετος και απόλυτα σαφής λέγοντας ότι καμία πρόθεση δεν υπήρχε να υποβαθμιστεί ο ρόλος και η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απλά ο κ. Ντάουνερ χρησιμοποίησε τον όρο Ελληνοκύπριοι όταν μίλησε για την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης από την πρώτη Ιουλίου, θέλοντας όπως μας είπε χαρακτηριστικά να αναφερθεί στην ομάδα εργασίας που την δεδομένη χρονική στιγμή βρισκόνταν στις διαπραγματεύσεις στο Λονγκ Άιλαντ.
Επιπροσθέτως σε συνομιλία που είχαμε με διπλωματική πηγή των Ηνωμένων Εθνών, και υπό το καθεστώς της ανωνυμίας μας τόνισαν ότι είναι εις γνώσιν τους ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί σε βάρος του κ. Ντάουνερ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ο Αυστραλός Διπλωμάτης πρέπει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε και να είναι στο άμεσο μέλλον πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του καθώς τέτοιοι χειρισμοί ζημιώνουν τις προσπάθειες σύγκλισης και προκαλούν σύχηυση στην κοινή γνώμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: