Σελίδες

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΡΙΚΕΛΗ

Τιμή σε μια Λαρισαία δημιουργό της διασποράς
* Το ντοκιμαντέρ της για τους εγκλωβισμένους της Κύπρου απέσπασε διεθνή διάκριση σε φεστιβάλ της Ν. Υόρκης

Μια Λαρισαία της διασποράς που υπηρετεί τη δημοσιογραφία και μέσω αυτής τιμά την πόλη που γεννήθηκε αλλά και τον ελληνισμό στο εξωτερικό, τίμησαν το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαρτίου 2012, σε μια λιτή εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Λαρισαίων, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού  Λάρισας και η Φοιτητική Ένωση Κυπριών Λάρισας στην κατάμεστη αίθουσα του ΟΥΗΛ.
Διακεκριμένη και βραβευμένη για τη δουλειά της, η Αθηνά Κρικέλη, δραστηριοποιείται στο χώρο του ντοκιμαντέρ και της δημοσιογραφικής έρευνας. Το οδοιπορικό της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και το αφιέρωμά της στους εγκλωβισμένους της τουρκικής εισβολής, έκανε αίσθηση στην παγκόσμια κοινότητα και την αντάμειψε, πέρα από την ικανοποίηση για την ανάδειξη ενός θέματος άγνωστου ή ξεχασμένου στον πολύ κόσμο, με το πρώτο βραβείο καλύτερου πολιτικού ντοκιμαντέρ από το διεθνές φεστιβάλ ταινιών της Ν. Υόρκης για το 2011.
Στη σημασία της ανάδειξης του ζητήματος των εγκλωβισμένων, μιας ιδιαίτερης...
πτυχής του Κυπριακού, μέσω του ντοκιμαντέρ «The enclaved in Cyprus» (Οι Εγκλωβισμένοι της Κύπρου), αναφέρθηκε ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Σπ. Μπαρμπούτης, χαρακτηρίζοντας ανήσυχο αλλά ελεύθερο πνεύμα τη δημιουργό της.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των Κύπριων φοιτητών Ανδρέας Σταυρινίδης, αναφέρθηκε στο θέμα των 300 πλέον -από τους 20.000 που παρέμειναν στα κατεχόμενα μετά την τουρκική εισβολή- εγκλωβισμένων, που ζουν κυρίως στην Καρπασία, για να δηλώσει ότι η νέα γενιά του Κυπριακού Ελληνισμού, δεν είναι μια «γενιά του καναπέ», αλλά είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί τη διχοτόμηση της νήσου, είτε ως αποτέλεσμα των συνομιλιών, είτε ως απόρροια του αδιεξόδου τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των Κυπρίων Λάρισας κ. Ντ. Αυγουστή, στάθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα και ειδικό βάρος από τη διεθνή κοινότητα. Ακόμα έκανε μια εκτενή αναφορά στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων που ζουν σε καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας. Θύμισε ακόμα τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Λάρισα όταν το 1996 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας οι δασκάλες των κατεχομένων που με ανοικτές εκδηλώσεις και επισκέψεις σε σχολεία έκαναν γνωστό το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα σε μικρούς και μεγάλους. Ο σύλλογος μας είπε ο κ. Αυγουστή, σε πολύ δύσκολους ομολογουμένως για τον Ελληνισμό καιρούς, δεν θα πάψει ποτέ να ενημερώνει σωστά και να αξιώνει μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό
Τέλος η δημοσιογράφος-παραγωγός, η οποία ζει και εργάζεται στη Ν. Υόρκη, παίρνοντας παράδειγμα από την προσωπική της εμπειρία και διαδρομή, έστειλε μήνυμα στους Έλληνες ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί κάποιος να πιστέψει στον εαυτό του και να δουλέψει σκληρά, προβάλλοντας ήθος και εντιμότητα. Ακόμη, χαρακτήρισε τον Πολιτισμό ως το μεγάλο ελληνικό όπλο στη διεθνή διπλωματία.
Τιμητικές πλακέτες στην Αθηνά Κρικέλη απένειμαν οι κ. Σπ. Μπαρμπούτης και Ντ. Αυγουστή, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ.
Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Λιάπης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λάρισας καθώς και εκπρόσωποι του διοικητή Στρατιάς και του αρχηγού Τ.Α., οι πολεμιστές στην Κύπρο Βασίλης Κουτσαντάς, Ευάγγελος Διβράμης και Κώστας Ρουμελιώτης, πολλοί Λαρισαίοι αλλά και Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι της Λάρισας και φοιτητές.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Ι. Γιαννακόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: