Σελίδες

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η καθυστέρηση μιας πτήσης και το μήνυμα Νετανιάχου

Σάββα Ιακωβίδη
Η σημειολογία στην πολιτική είναι εξίσου σημαντική με τη διπλωματία. Λίγες μόνο ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία την απείλησε να μην προχωρήσει στον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων για το φυσικό αέριο, για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της.
Η Τουρκία προειδοποίησε ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα επιτρέψει σε εταιρείες να διεξάγουν χωρίς άδεια έρευνες σε περιοχές, που εφάπτονται δήθεν τουρκικών ζωνών. Και σε μια ευθεία αναφορά στο Ισραήλ, προειδοποίησε κράτη και εταιρείες να απέχουν από τέτοιες έρευνες. Χθες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νετανιάχου, η Τουρκία, κλιμακώνοντας την ένταση και τις προκλήσεις, διεξήγαγε άσκηση με πραγματικά πυρά στα όρια του κυπριακού τεμαχίου 12, «Αφροδίτη», όπου ανακαλύφθηκαν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου…
Σε δηλώσεις του, ο Νετανιάχου είπε ότι «η πτήση από το Ισραήλ προς...
την Κύπρο διαρκεί 45 λεπτά. Πήρε 63 χρόνια για να γίνει αυτή η πρώτη πτήση Ισραηλινού Πρωθυπουργού από το Ισραήλ προς την Κύπρο». Πράγματι, η επίσκεψη Νετανιάχου είναι ιστορικής σημασίας με πολυσήμαντες πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και ενεργειακές διαστάσεις, πρωτόγνωρες για την Κύπρο. Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε ενώ κορυφώνεται η ένταση με το Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμά του.
Ερωτηθείς χθες από Ισραηλινό δημοσιογράφο, ο Νετανιάχου επετέθη κατά της Τεχεράνης και χαρακτήρισε το Ιράν ως το πιο ανεύθυνο κράτος στον κόσμο, που παραβιάζει όλους τους κανόνες. Σ' ερώτηση Κύπριου δημοσιογράφου, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να απαντήσει αν το Ισραήλ έχει την βούληση να βοηθήσει την Κύπρο στον τομέα της ασφάλειας, εξαιτίας και των συνεχών τουρκικών απειλών εναντίον και της Κύπρου και του Ισραήλ. Αντίθετα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε την Τουρκία ως τον «ταραξία της περιοχής».
Είναι εύκολα κατανοητό ότι, παρά την καταφανή προσπάθεια Χριστόφια-Νετανιάχου να διαψεύσουν οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας και προστασίας της Κύπρου έναντι των τουρκικών απειλών, η λογική ανάλυση των πραγμάτων υποβάλλει ότι: Δεν είναι δυνατόν Ισραήλ και Κύπρος να αφήσουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, την εξόρυξη, εκμετάλλευση και προστασία τους στα… ψηφίσματα και στο… διεθνές δίκαιο. Ή στην ειρηνική ανάπτυξη σχέσεων ευημερίας και προόδου ή και ευρύτερης συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής, αν το θελήσουν.
Το Ισραήλ έχει ψύχωση με την ασφάλεια και δεν θα άφηνε επ' ουδενί ανυπεράσπιστα τα κοιτάσματα και τα συμφέροντά του, ιδιαίτερα έναντι μιας Τουρκίας, με την οποία οι σχέσεις του διαρκώς χειροτερεύουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στο πλέγμα των ισχυρών συμφερόντων και της αναπτυσσόμενης στενότατης συνεργασίας Ισραήλ-Κύπρου, το πρώτο θέμα που πρέπει να συζητήθηκε είναι η ασφάλεια των κοιτασμάτων και η αμυντική συνεργασία.
Οι διαψεύσεις εκατέρωθεν επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα των εξ ανάγκης προθέσεων των δύο χωρών να συνεργαστούν και αμυντικά για την προστασία και υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Δεν ξέρουμε πόσο πειστικός ήταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας προς τους Ισραηλινούς, όταν εξηγούσε το τουρκογενές διζωνικό όραμα λύσης του Κυπριακού.
Στην εύφλεκτη και μονίμως ασταθή περιοχή της Μ. Ανατολής, με τις ασύμμετρες απειλές και την έξαρση του ισλαμισμού, το Ισραήλ έχει κάθε έννομο συμφέρον να ενδιαφέρεται και για λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που δεν θα επιβληθεί απ' έξω, όπως υπέδειξε με νόημα ο Νετανιάχου. Το Ισραήλ, εμφανώς, δεν θα ήθελε μια κακή, μη λειτουργική και μη βιώσιμη λύση για λόγους ευνόητους. Ελπίζεται η Λευκωσία να πήρε το ευκρινές μήνυμα Νετανιάχου

Δεν υπάρχουν σχόλια: