Σελίδες

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ ΥΠΕΡ ΚΥΠΡΟΥ

Σε (μια ακόμη) δύσκολη στιγμή για την Κύπρο, λόγω των πιέσεων για ''γρήγορη'' και με επιδιαιτησία λύση, αλλά συν τοις άλλοις και της ελλαδικής αποδυνάμωσης, μια ρωσική παρέμβαση έρχεται να βεβαιώσει την πάγια θέση της Μόσχας περί του ''απολύτου'' της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πιό σπουδαίο όμως, κατά την άποψή μας, είναι πως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με την συγκεκριμένη ανακοίνωση, δίχως περιστροφές, αποκαλεί ανοιχτά "κατοχικό" το καθεστώς του ψευδοκράτους στη βόρειο Κύπρου, και συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις της Λευκωσίας  σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες κυριολεκτικά ''σέρνονται''.
 Με μια κίνηση που στέλνει μάλλον σκληρά μηνύματα προς την Άγκυρα, η Μόσχα προχώρησε χθες στην απόρριψη των τουρκικών ''επιχειρημάτων''  ως προς τα ''δικαιώματα'' που οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως...
έχουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, ακόμη και στη θάλασσα νοτίως της Λεμεσσού! Στην ίδια ανακοίνωση, με αφορμή το ζήτημα των ελληνικών ιδοκτησιών στην κατεχόμενη Κύπρο, που σφετερίζονται παράνομα από Άγγλους και Τούρκους, η Μόσχα συνιστά στους Ρώσους πολίτες να μην προχωρούν σε αγορά ακινήτων "...στο έδαφος  της λεγόμενης τουρκικής δημοκρατίας της βορείου Κύπρου, που είναι κατεχόμενο μέρος από την Τουρκία και αναγνωρίζεται μόνον από την Άγκυρα".
Η  αναπληρώτρια διευθύντρια Τύπου και Πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε: "Το τμήμα αυτό της Κύπρου, βρίσκεται υπό κατοχή και ανήκει στην ανεξάρτητη και διεθνώς αναγνωρισμένη Δημοκρατία της Κύπρου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε έντονα την παράνομη απόφαση, με τα ψηφίσματα του 1983 και του 1984. Η αγορά ενός ακινήτου στην κατεχόμενη Κύπρο, είναι παράνομη, αφού τα περισσότερα ακίνητα ανήκουν νόμιμα στους Έλληνες Κύπριους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής το 1974. Η αγορά ακινήτων συνδέεται με μεγάλους κινδύνους, αφού εκρεμούν αγωγές που κατατέθηκαν από τους ιδιοκτήτες, ενώ σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Κύπρου για την ιδιοκτησία, χωρίς την συγκατάθεση του νόμιμου ιδιοκτήτη, η αγορά είναι απάτη και τιμωρείται με φυλάκιση επτά ετών'', προειδοποίησε η Ζαχάροβα. 
Η πολιτική σημασία της δήλωσης έγκειται στο ότι ''προσημειώνει'' τετελεσμένα και καταστάσεις de facto, που θα επιχειρήσει πιθανότατα η Τουρκία, προβαίνοντας σε έκνομες ενέργειες στην κυπριακή και ελλαδική ΑΟΖ. Τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτειά της και την ΑΟΖ της, υπογραμμίζονται και αυτό εκτιμούμε πως ενδυναμώνει τη διεθνή θέση και υπόσταση της ημικατεχόμενης Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: