Σελίδες

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Καρφώνει Στρος Καν η Λαγκάρντ για το πρώτο μνημόνιο


Βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις και προσήλωση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης η σωστή συνταγή για την Ελλάδα, λέει η επικεφαλής του ΔΝΤ

Picture 0 for Καρφώνει Στρος Καν η Λαγκάρντ για το πρώτο μνημόνιο
Βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις και προσήλωση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ελλάδα, σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του Οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραχωρεί συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
Η κ. Λαγκάρντ αναγνωρίζει ότι το ΔΝΤ δεν είναι αρεστό στους πολίτες, αλλά εμφανίζεται πεπεισμένη για την ορθότητα της πολιτικής που εφαρμόζει. Ερωτηθείσα, ωστόσο, γιατί το ΔΝΤ δεν έδωσε ήδη, από το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, μεγαλύτερη βάση στις μεταρρυθμίσεις και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου δεν...
αναγνωρίζει ευθύνη: «Τότε δεν ήμουν εδώ. Δεν το γνωρίζω», δηλώνει, καρφώνοντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, τον προκάτοχό της στο ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.
Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι η κ.Λαγκάρντ μπορεί κατά την περίοδο του πρώτου μνημονίου να μην ήταν στην ηγεσία του ΔΝΤ, ήταν όμως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, της δεύτερης δηλαδή μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, και συμμετείχε σε όλα τα Eurogroup που επικύρωσαν τη συνταγή του πρώτου μνημονίου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ισπανία θα βρεθεί στο επίκεντρο νέας ευρωκρίσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ παραπέμπει στο «οπλοστάσιο σημαντικών μέτρων», που ελήφθησαν από τους Ευρωπαίους,«από την ενίσχυση των κανόνων στο δημοσιονομικό σύμφωνο και την επιμονή στις σκληρές προσπάθειες λιτότητας της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, μέχρι την ενίσχυση του τείχους προστασίας».

Η κ. Λαγκάρντ υπερασπίζεται το ΔΝΤ απέναντι στις ανησυχίες, ακόμη και από κύκλους του διευθυντηρίου του, ότι το ίδιο το Ταμείο, με το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του, με το σκεπτικό ότι μπαίνει σε μεγάλους κινδύνους.
«Δεν είμαστε αρεστοί στους πολίτες», δηλώνει η ίδια, με αφορμή τους ελέγχους, τέσσερις φορές το χρόνο, εκ μέρους του ΔΝΤ, για το κατά πόσο η Ελλάδα πληροί τους όρους του δανειακού προγράμματος.

«Οι τακτικοί έλεγχοι, πάντως, του πρώτου προγράμματος, δεν εμπόδισαν καθυστερήσεις της κυβέρνησης των Αθηνών σ' ότι αφορά την εκπλήρωση των μεταρρυθμιστικών προϋποθέσεων», επισημαίνει ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει η κ. Λαγκάρντ, χρησιμοποιώντας φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν ποτέ την άποψή τους».
«Δεν πρόκειται περί αλλαγής πολιτικής. Είναι ένα μεγαλύτερο, συνολικότερο πρόγραμμα. Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις. Ταυτοχρόνως αναμένουμε να διατηρήσει και να συνεχίσει το πρόγραμμα της δημοσιονομικής της σταθεροποίησης», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: