Σελίδες

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ.

 
Σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ αποτελεί η επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών κ. Λίμπερμαν. Εκτός από τις σημαντικές συμφωνίες που θα υπογραφούν και που προωθούνται κυρίως στο θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου, έντονη κινητικότητα σημειώνεται και στην ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων.
Ο κ. Λίμπερμαν δήλωσε ότι αναμένεται επίσκεψη στην Κύπρο και του Υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ ενώ προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο - με τον οποίο συζητείται η από κοινού ανέγερση μεγάλου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο - να...

επισκεφθεί τη χώρα του. Επίσκεψη στο Ισραήλ θα εκτελέσει και ο υπουργός Εμπορίου κ. Συλικώτης.

Σημαντικές συμφωνίες θα υπογραφούν κατά την παρουσία του κ. Λίμπερμαν και άλλες εξίσου σημαντικές προωθούνται. Οι συμφωνίες αφορούν θέματα ενέργειας, ασφάλειας και επενδύσεων με κύριους τομείς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τον τουρισμό και την αφαλάτωση νερού.

Σημαντικότατη θεωρείται η συμφωνία για συνεκμετάλλευση των κοινών κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου. Το θέμα συζητήθηκε με τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Εμπορίου αλλά και τον Πρόεδρο Χριστόφια, με τους οποίους ο κ. Λίμπερμαν είχε συναντήσεις.

Μετά τη συνάντηση με την ΥΠΕΞ, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε ότι η συζήτηση βαίνει προς ολοκλήρωση και εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία για συνεκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων να υπογραφεί σύντομα.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης, το ενδεχόμενο συνεργασίας για διαχείριση των κρίσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τομέας για τον οποίο η Κύπρος έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με το Λίβανο και την Αίγυπτο, καθώς και θέματα ενίσχυσης των επενδύσεων μέσα από την υπογραφή συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας.

Στις δηλώσεις του, ο κύριος Λίμπερμαν ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, με στόχο την επιτάχυνση των συζητήσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: