Σελίδες

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΑΘΗΝΑ & ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΧΡΟΝΟ


Αρκετοί απόρησαν με την επίσκεψη Παπαδήμου στη Λευκωσία, όταν μάλιστα όλοι γνωρίζουμε πως μετρά μέρες πιά στην πρωθυπουργία και η χώρα βαδίζει προς εκλογές. Φαίνεται πως ο στόχος της παρουσίας στην κυπριακή πρωτεύουσα του Έλληνα πρωθυπουργού, ήταν διπλός. Να αποφύγει η Κύπρος την παγίδα της πολυμερούς, αλλά και να μην μπλέξει και η Ελλάδα σε μια τέτοια διαδικασία, όντας η ίδια βυθισμένη στην οικονομική της κρίση. Χρόνο θέλησε να κερδίσει ο Παπαδήμος, για λογαριασμό Αθηνών και Λευκωσίας.

Ο Λουκάς Παπαδήμος λοιπόν, εξέφρασε την κατηγορηματική θέση της Ελλάδας να παραμείνει και εμμείνει στην τρέχουσα διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, και όχι να συναινέσει σε σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης, όπως την προωθούν οι Βρετανοί και ο ΓΓ του ΟΗΕ. ''Προτάσεις για εναλλακτικά σχήματα δεν είναι αποδεκτές από την Ελλάδα'', ανέφερε με έμφαση ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι...
αυτή η θέση δεν θα αλλάξει μετά τις εκλογές. Εξέφρασε ακόμα την αντίθεση της Αθήνας και σε σκέψεις για "Σχέδιο Β". Η μόνη κατάλληλη διαδικασία, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι αυτή των απευθείας διαπραγματεύσεων, χωρίς χρονοδιαγράμματα και ''Σχέδια Β''.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές για το θέμα των υδρογονανθράκων και εν' όψει της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι ''...απειλές μεταξύ γειτονικών χωρών δεν είναι κατανοητές και είναι καταδικαστέες''.

Για το θέμα της ΑΟΖ και κατά πόσο θα υπογράψει η Ελλάδα τον καθορισμό της με Αίγυπτο και Κύπρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ''...κάθε χώρα έχει δικαίωμα να οριοθετήσει ΑΟΖ σύμφωνα με τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι κάτι που εξετάζει η Ελλάδα, έχει ήδη συμφωνίες με την Ιταλία και την Αλβανία. Είναι κάτι που θα γίνει με συντονισμό και συνεργασία με τις γειτονικές χώρες με τις οποίες πρέπει να γίνουν και σχετικές επαφές και ειδικότερα με την Κύπρο''.

Η δική μας θέση είναι γνωστή και έτσι συμφωνούμε με τα όσα κατέθεσε στη Λευκωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ούτε η -αναβαθμιζόμενη ελέω ενέργειας- Κύπρος έχει λόγο να συρθεί τώρα σε επιδιαιτησίες και άρον άρον λύση, ούτε η ασθμαίνουσα οικονομικά Ελλάδα, που χάνει σε ισχύ. Πρέπει η ελληνική πλευρά να κερδίσει χρόνο, η Κύπρος να συνεχίσει να αυξάνει το διεθνές της κύρος και να οικοδομήσει συμμαχίες, η δε Ελλάδα να ξεφύγει από τα σημερινά αδιέξοδα. Τότε, και μόνον τότε, θα μπορούν να να διαπραγματευθούν από μια καλύτερη κοινή θέση για το μείζον εθνικό θέμα και την επίλυσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: