Σελίδες

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ο Άκης με κινητό, και πως «το δικαιϊκό μας σύστημα αποτελεί οργανικό μέρος του δυτικοευρωπαϊκού δικαιικού συστήματος…»


 «Για να καταλάβεις πως λειτουργεί η φυλακή χρειάζεται μονάχα να ξέρεις πώς λειτουργεί η ίδια η κοινωνία»
Ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος έκανε χρήση κινητού (wow!) στις φυλακές Κορυδαλλού όπου και κρατείται και για αυτό παραπέμπεται στο Πειθαρχικό των φυλακών. Παρ’ ότι είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο για τις φυλακές Κορυδαλλού και κυρίως για τους επώνυμους οικονομικούς κρατούμενους, να κάνουν χρήση κινητού (sic), το συγκεκριμένο αδίκημα ελέγχεται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των φυλακών.
Ωστόσο:
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, δήλωσε με ευκαιρία την «υπόθεση» Εφραίμ:
«Το ποινικονομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου», καταλήγει ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο καθένας όσο ψηλά και αν βρίσκεται, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα τύχει της μεταχείρισης που προβλέπεται και συνεπώς στη συγκεκριμένη περίπτωση ουδεμία διάκριση ήταν νοητή» και συνεχίζει λέγοντας ότι:
«Το δικαιϊκό μας σύστημα αποτελεί οργανικό μέρος του δυτικοευρωπαϊκού δικαιϊκού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης. Συστατικά στοιχεία αυτών είναι: α) Η εγγύηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και κοινωνικής ιδιότητας και β ) Η διάκριση των εξουσιών».
Ωστόσο:
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος: Στο ίδιο κελί κρατήθηκε και ο Ηγούμενος Εφραίμ αλλά και ο “δικαστής με τη μεζούρα” Ευάγγελος Καλούσης.
Το VIP κελί του Κορυδαλλού βρίσκεται στην έκτη πτέρυγα των φυλακών η οποία κατασκευάστηκε πριν πολλά χρόνια ειδικά για την κράτηση των χουντικών απο τους οποίος εκεί παραμένει μόνο ο Ντερτιλής.
Οπως δήλωσε στο Newsit άνθρωπος που για πολλά χρόνια ήταν στη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού,  στο συγκεκριμένο κελί στο οποίο κρατήθηκε και ο γέροντας Εφραιμ υπάρχουν 4 κρεββάτια, ένα πλαστικό τραπέζι και δύο καρέκλες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διαθέτει και τηλεόραση.
Βέβαια όσοι κρατούνται σε αυτό το κελί το οποίο είναι σαφέστατα μεγαλύτερο από τα άλλα έχουν το προνόμιο να είναι μόνοι τους γι΄αυτό και θεωρείται μονόκλινο και ένα από τα VIP κελιά των φυλακών.
Ωστόσο τα vip κελιά μπορούν να διαμορφωθούν σύμφωνα με την επιθυμία των κρατουμένων με δικά τους έξοδα
.
Το δικαιϊκό μας σύστημα αποτελεί οργανικό μέρος του δυτικοευρωπαϊκού δικαιϊκού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης.
Ωστόσο:
Η διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού άδειασε θάλαμο 30 τ.μ. προκειμένου να μείνει σε αυτόν η λογίστρια του Ακη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου η οποία προφυλακίστηκε για την υπόθεση του ξεπλύματος -μέσω off shore- βρώμικου χρήματος το οποίο προέρχεται από μίζες οπλικών συστημάτων.
Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη, όταν και αποφασίστηκε η προσωρινή της κράτηση, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να αδειάσουν ένα από τα πλέον προνομιακά κελιά της τρίτης πτέρυγας. Ετσι, άδειασαν το θάλαμο 27 από τις κρατούμενες που πάσχουν από aids και τις μετέφεραν σε άλλα κελιά στα υπόγεια των φυλακών.
Οπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Εθνος» ο συγκεκριμένος θάλαμος είναι μεγαλύτερος σε σχέση με άλλους, και θεωρείται ησυχαστήριο καθώς βρίσκεται στην… αριστοκρατική περιοχή των φυλακών, όπου οι συνθήκες είναι πιο ανθρώπινες, γιατί δεν έχει φασαρία».
Κάτι άλλο που εξόργισε τις κρατούμενες ήταν και οι συνθήκες μεταφοράς της λογίστριας του πρώην υπουργού στις φυλακές. Σύμφωνα με όσα είπαν, «της κουβαλούσαν οι αστυνομικοί τον σάκο. Εμείς γιατί τον μεταφέρουμε μόνες μας;».
***
Το δικαιϊκό μας σύστημα […] διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης.
Ωστόσο:
(Μία από τις πολλές καταδίκες)
Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις φυλακές Ιωαννίνων
Καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές των Ιωαννίνων, μετά από προσφυγή σ’ αυτό δώδεκα Ελλήνων πολιτών και ενός Σομαλού, οι οποίοι κρατήθηκαν κατά δεκαπέντε μήνες κατά μέσο όρο, ενώ κάποιοι εξακολουθούν να κρατούνται εκεί. Οι προσφεύγοντες παραπονούνται, ότι υποχρεώνονται να ζουν σε στενούς κοιτώνες και κελιά με μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Οι φυλακισμένοι είναι περιορισμένοι στους κοιτώνες τους επί δεκαοκτώ ώρες το εικοσιτετράωρο, όπου είναι υποχρεωμένοι, να παραμένουν στα κρεββάτια τους. Κάποιοι υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες, για τις οποίες δεν λαμβάνουν καμμία θεραπεία, ενώ υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι μολύνσεων από τον υπερπληθυσμό της φυλακής. Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται, ότι, τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο Διευθυντής της φυλακής είναι ενήμεροι των συνθηκών αυτών από προηγούμενα παράπονα. Η προσφυγή τους βασίζεται στο Άρθρο 3 της ΕΣΔΑ (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης).
Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί στο σύνολό της εντός των ημερών. Το κείμενο του Δελτίου Τύπου στην Αγγλική
***
Το δικαιϊκό μας σύστημα […] διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης.
Ωστόσο:
«Το Ποντίκι»: Εξοντωτικές συνθήκες κράτησης
Καταγγελία των κρατούμενων γυναικών στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών
Είμαστε κρατούμενες στις φυλα­κές Ελαιώνα Θήβας. Με αυτήν την επιστολή καταγγέλλουμε δημόσια τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής μας, την άθλια και εκδικητική διοί­κηση της φυλακής από την περιβόητη πλέον διευθύντρια της φυλακής Κουτσομιχάλη Χαρά (υπεύθυνη για τον θάνατο της Κατερίνας Γκουλιώνη) και την αδυναμία ή ανικανότητα του επιστη­μονικού προσωπικού της φυλακής. Η καταγγελία μας αυτή είναι καταγγελία εναντίον του δήθεν «σωφρονιστικού συστήματος» της χώρας, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και των υπεύθυνων κυβερνήσεων γι’ αυτές τις άθλιες και απάνθρωπες συν­θήκες κράτησης.
Συγκεκριμένα για τις φυλακές του Ελαιώνα:
1 Σχεδόν ανύπαρκτη ιατρική περί­θαλψη. Ένας παθολόγος μια φορά κάθε δεκαπέντε μέρες (για 400 περί­που γυναίκες), ο οποίος είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στην πληθώρα των αιτήσεων για μια στοιχειώδη εξέταση. Ανυπαρξία προφανώς και εφημερεύο­ντος γιατρού. Οι αιτήσεις που κάνουμε για γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων μένουν συνήθως στα αζήτητα. Αυτόν τον χειμώνα που μας «θέρισαν» οι ιώ­σεις και η γρίπη, τα περισσότερα πε­ριστατικά αντιμετωπίστηκαν με παυ­σίπονα. Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες περιμένουν μια απλή εξέταση αίματος 3-4 μήνες. Τα παραπεμπτικά, απλά ή επείγοντα, ξεχασμένα στα συρτάρια.
2 Φαρμακευτική περίθαλψη μηδα­μινή. Αυτό σχετίζεται και με την έλλειψη γιατρών. Ακόμη και σε έκτα­κτα περιστατικά, αν κάποια κρατούμε­νη δεν αισθανθεί καλά τη στιγμή που η φυλακή είναι κλειστή, στην καλύτε­ρη περίπτωση της δίνεται ένα ντεπόν ή της λένε να κάνει υπομονή έως το πρωί που περνάει το φαρμακείο από τις πτέρυγες για να διανείμει φάρμα­κα. Το πρωί, χωρίς εξέταση γιατρού και με «αυτοδιάγνωση» τις περισσότε­ρες φορές, θα διανείμουν παυσίπονα.
3 Έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης ιδιαίτερα για τις άπορες κρατού­μενες (π.χ. ρούχα, παπούτσια, είδη ατομικής υγιεινής κ.λπ.). Μετά από μεγάλες πιέσεις μπορεί να δοθούν κάποια είδη. Για αυτόν τον λόγο, όταν κάποιες εθελοντικές ή φιλανθρωπικές οργανώσεις διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης, θα πρέπει να τα διανέμουν στις κρατούμενες οι ίδιες ή με την επο­πτεία τους.
4 Ανυπαρξία προσωπικού για τη φροντίδα και τη δημιουργική απα­σχόληση βρεφών και παιδιών που δια­μένουν στη φυλακή μαζί με τις μητέ­ρες τους. Έλλειψη υπαλληλικού προ­σωπικού και για άλλες απαραίτητες λειτουργίες του καταστήματος κρά­τησης.
5 Ασφυκτικός περιορισμός του προ­σωπικού χώρου των κρατουμέ­νων, με «στοίβαγμα» ράντζων μέσα στους θαλάμους. Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα της «σαρδελλοποίησης» των κρατουμένων η αδίστακτη διευθύντρια προχώρησε σε μια διπλή εγκληματική ενέργεια. Μετέτρεψε τη Β’ πτέρυγα τοξικομανών σε πτέρυγα κράτησης υπόδικων και δικασμένων γυναικών. Έτσι από τη μια πλευρά οι τοξικομανείς- οι οποίοι χρήζουν ιδι­αίτερης μεταχείρισης και αυτό απαι­τεί ιδιαίτερο χώρο – διασκορπίζονται σε πτέρυγες και θαλάμους με διαφο­ρετικά είδη ποινών (π.χ. οικονομικά, κλοπές κ.λπ.) ενώ από την άλλη πλευ­ρά κρατούμενες με ισόβια κάθειρξη βρίσκονται στον ίδιο θάλαμο με κρα­τούμενες που είτε είναι υπόδικες ανή­λικες ή μη, είτε έχουν ποινές από 3 μήνες έως 5 χρόνια. Και αυτό δεν συμ­βαίνει μόνο στη Β’ πτέρυγα, αλλά σε ολόκληρη τη φυλακή. Το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη κόλαση και το χάος.
6 Έλλειψη επαρκούς θέρμανσης τον χειμώνα και ζεστού νερού για μπά­νιο. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι σημαίνει να ανάβουνε τον χειμώνα τα καλοριφέρ μια ώρα το πρωί και μια ώρα το απόγευμα, όταν θα πρέπει να προλάβουν τετρακόσιες κρατούμενες να κάνουν μπάνιο με νερό που δεν εί­ναι παγωμένο. Ένας τραγικός αγώνας δρόμου με βραβείο ζεστό νερό, που επαρκεί όμως για πολύ λίγες τυχερές κρατούμενες.
7 Ανύπαρκτη επικοινωνία με τους εισαγγελείς, τη διεύθυνση και την κοινωνική υπηρεσία. (Σε αιτήσεις, ανταποκρίνονται μετά από 3 μήνες).
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα εκρηκτικά προβλήματα λόγω συμφό­ρησης και φτώχειας στις φυλακές. Αυ­τά δημιουργούν ένα άθλιο περιβάλ­λον, που αρκετές φορές μας δίνει μια ιδέα για το πώς είναι η κόλαση. Αυτό που παρατηρούμε όμως, είναι ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χει­ρότερο.
Ένα πράγμα ρωτάμε: Κύριοι των υπουργείων και της κυβέρνησης, μή­πως θεωρείτε ότι το να έχει μια χώρα ζωντανούς κρατούμενους (κρατούμε­νους τους περισσότερους από τους οποίους δημιούργησε η κοινωνική αθλιότητα και η μίζερη ζωή την οποία εσείς έπρεπε να διορθώσετε), σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, είναι πολυ­τέλεια;
Μήπως θέλετε να μας εξοντώσε­τε για λόγους οικονομικούς; Αν είναι έτσι, θα ήταν χρήσιμο να μας το δηλώ­νατε καθαρά και ξάστερα.
Τότε ίσως θα μπορούσαμε να υπε­ρασπιστούμε την αξιοπρέπεια που μας έχει απομείνει, χωρίς αυταπάτες.
ΥΓ.: Μετά την ψήφιση του απάν­θρωπου και εκδικητικού νόμου Δένδια για τις άδειες είδαμε ξαφνικά να κόβεται η γέφυρα επικοινωνίας μας με τον έξω κόσμο, σε σημείο που έγκριτοι νομικοί και εγκληματολόγοι να μιλούν για ουσιαστική κατάργηση του ίδιου του θεσμού. Αυτή είναι η δημοκρατία σας!
Ντροπή σας.
Γυναίκες κρατούμενες
του Ελαιώνα Θηβών
27.4.2012
 ***
Της φυλακής τα σίδερα δεν είναι για όλους ίδια
«Για να καταλάβεις πως λειτουργεί η φυλακή», λέει στη «ΜτΚ» άνθρωπος που γνωρίζει τα πράγματα, «χρειάζεται μονάχα να ξέρεις πώς λειτουργεί η ίδια η κοινωνία»
Των Κώστα Καντούρη και Δήμητρας Τσαμποδήμου
Μια μικρογραφία της είναι με τα καλά και τα άσχημά της και όπως έξω επιβιώνουν οι ισχυροί, έτσι και μέσα άμα έχεις λεφτά και είσαι μάγκας δεν θα περάσεις άσχημα». Ένας ένας οι προφυλακιστέοι των συμμοριών της Θεσσαλονίκης παίρνουν τον δρόμο για το κελί κι αν η άποψη πως η φυλακή είναι μια μικρογραφία ή έστω ένα κακέκτυπο της ελληνικής κοινωνίας πλησιάζει στην αλήθεια, τότε ο Μάρκος και η παρέα του μάλλον δεν έχουν και πολλά να φοβηθούν…
Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους να αυτοκτονήσει πνιγμένος από τα χρέη ο «αδερφός» Λεωνίδας Μαργιόλης, ξετυλίγοντας το κουβάρι μιας ιστορίας με έντονο άρωμα μαφίας, οι «εγκέφαλοι» του κυκλώματος τοκογλύφων και εκβιαστών θα στερηθούν μεν την ελευθερία τους, αλλά για αρχή, τουλάχιστον, θα ζήσουν σε συνθήκες που δεν θυμίζουν την εικόνα του… παστώματος που έχουμε για τις φυλακές. Σαν να τους περίμενε από καιρό, η ολοκαίνουργια πτέρυγα του σωφρονιστικού ιδρύματος Νιγρίτας Σερρών άνοιξε τις πύλες της μόλις πριν από δεκαπέντε ημέρες για να υποδεχτεί είκοσι από τους προφυλακισθέντες της υπόθεσης που συντάραξε το πανελλήνιο. Ανάμεσά στους νέους τροφίμους ο Χρήστος Παπαχατζής, ο Θωμάς Καραμπέρη, γιος του φερόμενου ως αρχηγού της μεγαλύτερης συμμορίας και ο Γιάννης Αθανασιάδης.
Με άνεση και Nova
Ο πρώην ισχυρός άντρας της διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε στη Νιγρίτα την περασμένη Τετάρτη και πλέον προσπαθεί να εγκλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον. Ο Παπαχατζής διαμένει σε νεόδμητο κελί, που, όπως μάθαμε, είναι αρκετά άνετο, έχοντας μόλις δύο συγκατοίκους, αφού οι φυλακές της κωμόπολης των Σερρών έγιναν με την τελευταία τεχνολογία ως προς την ασφάλεια, αλλά εξυπηρετούν και το πάγιο αίτημα των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των κρατουμένων για μικρά κελιά με λιγοστούς ενοίκους. «Μη φανταστείτε πως είναι και πεντάστερα, αλλά είναι αναμφισβήτητα τα πιο άνετα της χώρας», είπε στη «ΜτΚ» άνθρωπος των φυλακών, διαβεβαιώνοντάς μας πως παρότι απαγορεύονται αυστηρά τα… ταπεράκια από συζύγους και θείες, το φαγητό του καθημερινού συσσιτίου είναι εξαιρετικό, αν και η οικονομική κρίση έριξε αρκετά την ποιότητά του. Όπως και στις υπόλοιπες φυλακές της χώρας, τα κελιά έχουν τη δική τους τηλεόραση κι έτσι ο Χρήστος Παπαχατζής, που μια οικονομική άνεση την έχει, μπορεί να πληρώνει τη συνδρομή της Nova, ώστε όταν τελειώνουν οι πέντε συνολικά ώρες του πρωινού και μεσημεριανού προαυλισμού, να απολαμβάνει τα εκλεκτότερα τηλεοπτικά προγράμματα.
Τις υπηρεσίες της συνδρομητικής πλατφόρμας σίγουρα θα βρει ιδιαίτερα χρήσιμες και ο έτερος τρόφιμος της Νιγρίτας, ο Γιάννης Αθανασιάδης. «Λευτεριά στον Αττίλα» έγραφε πανό που ανάρτησαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στο πατατράκ του κυπέλλου κι όπως η ευχή για πρόκριση, έτσι και η απαίτηση να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην υπάλληλος του Δικεφάλου δεν εισακούστηκε. Ο «Αττίλας» του ΠΑΟΚ βρίσκεται κι αυτός στη νέα πτέρυγα των φυλακών των Σερρών και περνά τον χρόνο του μεταξύ γυμναστηρίου και κελιού, μέχρι να φτάσει η ώρα της δίκης.
Όσο για τον αρχηγό, σύμφωνα με τη δικογραφία, κρατείται ακόμη στην ασφάλεια της Θεσσαλονίκης, περιμένοντας να αδειάσει θέση σε κάποιο από τα κοντινά σωφρονιστικά καταστήματα, με την ελπίδα να πάρει κι αυτός τον δρόμο προς τις Σέρρες, όπου εξάλλου κρατείται και ο γιος του, και όχι προς τα υπερπλήρη Διαβατά.
Ο Λεμούσιας, ο Σαξώνης και οι πρώην VIP
Κι αν η μικρή Νιγρίτα απολαμβάνει μεγάλες δόξες με τους VIP κρατούμενούς της, τα Διαβατά δεν πάνε πίσω, αφού μόλις προχθές υποδέχτηκαν τον έναν από τους δύο φερόμενους ως αρχηγούς της τέταρτης συμμορίας τον Κώστα Μελέτη.
Κάποτε οι κρατούμενοι διαγωνίζονταν ποιος θα κερδίσει την εύνοια των διάσημων ποινικών, των αδερφών Παλαιοκώστα που βρέθηκαν εκεί για μεγάλο διάστημα, όμως τώρα οι «φίρμες» του μαγαζιού είναι δύο πρώην εκλεκτά τέκνα του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο Παναγιώτης Σαξώνης, πρώην ταμίας του της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, τρόφιμος κελιού με δέκα κρεβάτια στον πρώτο όροφο, περνά τις ημέρες του διαβάζοντας εφημερίδες και παρακολουθώντας δορυφορική τηλεόραση, ενώ ο έτερος… Καππαδόκης, ο Μιχάλης Λεμούσιας, έχει αναδειχτεί σε βιβλιοφάγο, αφού πού τον βρίσκεις πού τον χάνεις, στη βιβλιοθήκη αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του. Οι δυο ορκισμένοι εχθροί δεν απολαμβάνουν καμιάς ιδιαίτερης μεταχείρισης από τους υπαλλήλους ή τους συγκρατούμενούς τους, στους οποίους, πάντως, προσφέρουν, εάν τύχει και συναντηθούν, θέαμα που σπάει τη μονοτονία της φυλακής. Έτσι κι έγινε τον περασμένο Νοέμβρη όταν συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου και ήρθαν στα χέρια, με αποτέλεσμα ο Μιχάλης Λεμούσιας να καταλήξει με λιποθυμικό επεισόδιο στο νοσοκομείο και ο Παναγιώτης Σαξώνης να χάσει τη δουλειά του στην αποθήκη, όπου έκανε μεροκάματα, ώστε να εκτίσει πιο γρήγορα την ποινή του. Όπως και οι άλλοι, λιγότερο γνωστοί στο πανελλήνιο τρόφιμοι των φυλακών Διαβατών, οι δύο προφυλακισμένοι για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης υποχρεώνονται να τρώνε ό,τι έχει το μενού της ημέρας, ενώ προαυλίζονται σε διαφορετικούς χώρους, ώστε να αποφεύγονται δράματα όπως εκείνο μιας μέρας γενικής καθαριότητας, όταν ο Σαξώνης φώναξε τον πρώην φίλο του να πιάσει τη «μάπα και να καθαρίσει, γιατί εδώ δεν είναι γενικός γραμματέας».
Η δημοσιότητα που απόλαυσαν τα δύο πρώην μεγαλοστελέχη της πάλαι ποτέ ηγεσίας της Θεσσαλονίκης σίγουρα τους γλιτώνει από τις κακοτοπιές της φυλακής και τις τραγικές καταστάσεις που έζησαν οι παλιότεροι και αποτυπώνει με κάθε άλλο παρά υπερβολή ο κινηματογραφικός φακός. Το ίδιο ίσχυσε και για άλλους που βρέθηκαν στα Διαβατά και είχαν πρόσβαση σε δημοσιογράφους ή άλλες ισχυρότερες πηγές εξουσίας.
Ο Εφραίμ, ο Πανάγος και ο έλληνας Εσκομπάρ 
Μεγάλα «αστέρια» της βορειοελλαδίτικης ζωής δεν συναντάμε όμως μόνο στα εντός νομού σωφρονιστικά καταστήματα, καθώς αρκετοί από εκείνους που απασχόλησαν τον εγχώριο αλλά και διεθνή Τύπο, όπως η πρόσφατη περίπτωση του ηγουμένου Εφραίμ, βρίσκονται σε φυλακές του ελληνικού Νότου.
Από τον Κορυδαλλό έχουν περάσει κατά καιρούς πολλοί και διάφοροι επώνυμοι, από τους τρομοκράτες της «17 Νοέμβρη» έως επιχειρηματίες όπως ο Παύλος Ψωμιάδης, όμως μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν η πέμπτη πτέρυγα υποδέχτηκε τον Εφραίμ, κανείς κρατούμενος, λένε, δεν είχε τόσο προνομιακή μεταχείριση. Παρότι οι χιλιάδες φυλακισμένοι είναι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες στα κελιά τους, ο ηγούμενος έχει το δικό του προσωπικό κελί, το οποίο βρίσκεται απέναντι σε εκείνο του Ντερτιλή, του τελευταίου εναπομείναντα χουντικού, ενώ του παραχωρείται ειδικός χώρος για να δέχεται τις επισκέψεις του, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας ο ηγούμενος του Βατοπεδίου τις περνά στο κελί του, όπου δέχεται θεοσεβούμενους συγκρατούμενους αλλά ακόμη και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που προστρέχουν ζητώντας την ευλογία του, προσεύχεται συχνά, αλλά αποφεύγει να βγαίνει στο προαύλιο.
Το εσωτερικό των πιο διάσημων φυλακών της χώρας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει για δύο μήνες στο παρελθόν και ένας άλλος VIP της Θεσσαλονίκης, ο περίφημος Πανάγος. Ο εκτελωνιστής που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο με το σκάνδαλο με τους κουμπάρους που εκβίαζαν τη ΜΕΒΓΑΛ προφυλακίστηκε για δύο μήνες, όμως ο πρότερος έντιμος βίος τον γλίτωσε από τα χειρότερα.
Κάποτε περνούσε τον χρόνο του ανάμεσα σε ταξίδια στις ελληνικές θάλασσες με την αγαπημένη του θαλαμηγό και σε πολυδάπανες εξόδους, όπου έφτανε με τα πολυτελή αυτοκίνητά του. Πλέον, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος από την Πιερία, ο έλληνας Εσκομπάρ όπως τον βάφτισαν τα μίντια το καλοκαίρι του 2004 όταν στο αλιευτικό του «Άφρικα 1» οι «Ράμπο» των ισπανικών αρχών βρήκαν 5,4 τόνους κοκαΐνης, δουλεύει στους φούρνους των φυλακών της Πάτρας, περιμένοντας υπομονετικά την αποφυλάκισή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αγγελόπουλος που ξεκίνησε ως ναυτικός από τους Νέους Πόρους για να γίνει μεγιστάνας της ναυτιλίας, δεν έχει συμπεριφορά «φίρμας», διαμένει σε 12άρι κελί και είναι ιδιαίτερα φιλικός με τους συγκρατούμενούς του. Έχοντας μεγάλη οικονομική άνεση, ο Αγγελόπουλος διαθέτει φυσικά όλες τις ανέσεις της τεχνολογίας, όσες τουλάχιστον μπορεί να διαθέτει κανείς σε μια παλιά φυλακή όπως εκείνη της αχαϊκής πρωτεύουσας, γυμνάζεται, διαβάζει και δέχεται τους ευνοούμενούς του για καφέ στο τραπεζάκι που βγάζει τα απογεύματα στον διάδρομο έξω από το κελί του.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ε δ ώ
***
Ενδεικτικά το 2008, διαβάζουμε:
Πίσω από τα γκρίζα τείχη των φυλακών-σύγχρονων κολαστηρίων, 14.000 κρατούμενοι στοιβάζονται σαν εμπορεύματα σε κελιά που επαρκούν μόνο για 7.500 (!), 2.500 – 3.000 παραμένουν  στα εξοντωτικά κρατητήρια μεταγωγών, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός κρατουμένων μεταναστών και προσφύγων, στα κατ’ ευφημισμό «κέντρα υποδοχής μεταναστών» με μόνη ενοχή τον αγώνα για επιβίωση. Συγκεκριμένα, σε κάθε κελί 6 τ.μ. συνωστίζονται  4-5 κρατούμενοι κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, απουσία ιατρών, αναμονή 4 μηνών για ιατρική εξέταση, έλλειψη κατάλληλων φαρμάκων, απουσία φυσικού φωτός και φωτισμού. Η χρήση επικίνδυνων τροφίμων, οι απειλές, οι αυτοκτονίες, η διακίνηση ναρκωτικών, η έκδοση μεροληπτικών αποφάσεων των διοικήσεων των φυλακών σε όσους διαθέτουν χρήμα και εξουσία και η λογοκρισία της  αλληλογραφίας αποτελούν  καθημερινά φαινόμενα. Δεκάδες οι νεκροί κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα της ψυχολογικής βίας, των εξευτελισμών, των ξυλοδαρμών και των «δημοκρατικών» βασανιστηρίων που υφίστανται από τους δεσμοφύλακες. Πρόκειται για μια σωφρονιστικήπολιτική που απαξιώνει και εκμηδενίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενώ οι κάμερες παρακολούθησης, η στοχοποιημένη τηλεφωνική παρακολούθηση, και τα νέα προηγμένα συστήματα ελέγχου πυκνώνουν τον κατασταλτικό χαρακτήρα της φυλακής. Μια πολιτική που προωθεί το χτίσιμο νέων φυλακών υψίστης ασφαλείας με τη σύμπραξη ιδιωτικού και κρατικού κεφαλαίου, αντί της πραγματικής αποσυμφόρησης των φυλακών που θα προκύψει από την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, τη μη φυλάκιση τοξικομανών, την κατάργηση της προφυλάκισης, την τριετή αμνήστευση όλων των ποινών.
***
Αλήθεια, ποιο κόμμα έχει επεξεργαστεί ένα πλήρες πρόγραμμα για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού μας συστήματος; -Ξέρω, εμείς εδώ έχουμε χαρακτηριστεί «ηθικολόγοι», οι κούφιοι βερμπαλισμοί περί Μνημονίων και τα Αντιμνημονίων πρωτεύουν.
Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: