Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Αναβίωση του Αρχαίου Επιδαύριου Δρόμου στο Δήμο Επιδαύρου για το 2012. Παράδειγμα προς μίμηση.

Ο Δήμος Επιδαύρου έχει το εκπληκτικό προνόμιο να ανήκουν στα γεωγραφικά του όρια δύο αρχαία θέατρα: Το μοναδικής αισθητικής και αρχιτεκτονικής σπουδαιότητας μνημείο του Αρχαίου Θεάτρου στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου στο Λυγουριό.

Το καλύτερα σωζόμενο απ’ όλα τα θέατρα της Αρχαίας Ελλάδας, μέγιστης χωρητικότητας 14.000 θέσεων του οποίου η κατασκευή προοριζόταν για αγώνες μουσικούς, ωδικούς και παραστάσεις αρχαίου δράματος στο πλαίσιο της λατρείας του Ασκληπιού και το Μικρό Θέατρο στην πόλη-λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου το οποίο χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. προς τιμήν του θεού Διονύσου αλλά ανακαλύφθηκε μόλις το 1971, είναι χωρητικότητας 2.000 θέσεων περίπου και φιλοξενεί από το 1995 τον πολιτιστικό θεσμό «Μουσικός Ιούλιος» όπου προβάλλονται μουσικές εκδηλώσεις υψηλού...
καλλιτεχνικού επιπέδου. 


Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν πολύ καλά ότι η ψυχοσωματική υγεία και η ηθικοπνευματική καλλιέργεια αποτελούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας και επομένως ικανής να υπηρετήσει το «άστυ» δηλαδή να αναδείξει την πολιτική της υπόσταση στο πλαίσιο της Δημοκρατίας. 


Έτσι στην Επίδαυρο κατά την αρχαιότητα αυτό που δέσποζε αποκτώντας παγκόσμια φήμη και αναγνωσιμότητα ήταν το Ιερό του Ασκληπιού του προστάτη θεού-Ιατρού που οι θαυματουργικές του ιάσεις ανάδειξαν το ιερό ως τον υπέρτατο χώρο θρησκευτικής πίστης και λατρείας αλλά και γενικότερα ως πολιτικό και πνευματικό κέντρο της εποχής. 


Προς τιμή του θεού Ασκληπιού γίνονταν γιορτές και αγώνες σε διάφορα μέρη όπως στην Ναύπακτο, Αίγινα, Αθήνα, Πέργαμο, Λάμψακο. 


Τα μεγάλα Ασκληπίεια της Επιδαύρου όμως που τελούνταν κάθε 4 χρόνια ήταν τα λαμπρότερα και πιο επίσημα. Γιορτάζονταν εννέα μέρες μετά τα Ίσθμια και διαρκούσαν 7 μέρες. Περιλάμβαναν πομπή η οποία ξεκινούσε απ’ το ναό του Ασκληπιού, περνούσε τον υπόγειο θολωτό διάδρομο της βόρειας πλευράς του σταδίου και κατέληγε στο στάδιο. Με την άφιξη της πομπής στο στάδιο άρχιζαν οι αγώνες, στους οποίους έπαιρναν μέρος ονομαστοί αθλητές, απ’ όλη την Ελλάδα. Οι αγώνες ήταν μουσικοί (ραψωδίας κ.λ.π.) και γυμνικοί. Αναφορά στους μουσικούς αγώνες της Επιδαύρου κάνει ο Πλάτωνας (Ίων.53 α), ενώ στους γυμνικούς αναφέρεται ο Πίνδαρος (Νεμ. Ε’, 96). 


Το ιερό του Ασκληπιού και την πόλη-λιμάνι της Επιδαύρου συνέδεε στην αρχαιότητα ο Μυκηναϊκός Δρόμος ο οποίος γνώριζε μεγάλη κίνηση κατά την διάρκεια των Ασκληπιείων, τότε που ολόκληρη σχεδόν η πόλη, και όχι μόνο, ανηφόριζε στο Ιερό. 


Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως θεσμός ο «Επιδαύριος Δρόμος», η πραγματοποίηση δηλαδή αγώνων δρόμου, αθλητών και αθλητριών, με αφετηρία το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και τερματισμό το Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου- Ασκληπιείου, κάθε Ιούνιο. 


Η Πρόεδρος του Δ.Σ. 
Εύη Αισώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: