Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Αντάρτικο πόλεων και πολυφωνία

Γράφει ο Ηλίας Μαγκλίνης* 
Δύο μάλλον περίεργα πράγματα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες.
Και τα δύο σχετίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτον, η υπόθεση με τον κ. Ιφικράτη Αμυρά.
Οι απίθανες δηλώσεις του περί «αντάρτικου πόλεων» προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, που κλήθηκε ως πρώτος μάρτυρας στην υπόθεση, κατέθεσε προχθές στον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, προσκομίζοντας το DVD της επίμαχης διαδικτυακής εκπομπής.
Η Νέα Δημοκρατία είχε ήδη αντιδράσει άμεσα στα λεγόμενα του κ. Αμυρά, τονίζοντας τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα όμως που διαψεύσθηκε άμεσα από τον ίδιο.
Όπως είπε, αυτοπροτάθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται πως βρήκε κλειστές τις πόρτες της Κουμουνδούρου.
Ο κ. Μιχελάκης σχολίασε ως εξής τη διάψευση αυτή: «Αν δείτε τις επίσημες ανακοινώσεις και στην “Αυγή” είχε αρχικά συμπεριληφθεί στις επίσημες λίστες».
Η υπόθεση Αμυρά, και η προσπάθειά του να...

ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση που είχε προκληθεί πρόσφατα, σχετικά με τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με ακραία στοιχεία, όταν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «πέντε από τα δεκαεννέα μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη της 17 Νοέμβρη».
Ουσιαστικά, η υπόθεση Αμυρά επανέφερε στο τραπέζι μιαν ευρύτερη συζήτηση γύρω από τη σχέση του κόμματος της Κουμουνδούρου με τη βία.
Δεν εκπλήσσεται ιδιαίτερα κανείς γιατί ένας θιασώτης του αντάρτικου πόλεων χτύπησε την πόρτα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Η θολή, επαμφοτερίζουσα -ή απλώς μονομερής- στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα φαινόμενα (πολιτικής) βίας έχει δημιουργήσει ένα πολύ κακό προηγούμενο και το κόμμα μοιάζει να είναι δέσμιο είτε κάποιων ακραίων συνιστωσών του είτε μερίδας ψηφοφόρων του που εναγκαλίζονται τέτοιες «επαναστάσεις», βαφτίζοντας τις βίαιες επιθέσεις ως «εξεγέρσεις».

Το δεύτερο περίεργο γεγονός που συνέβη χθες, και που σχετίζεται άμεσα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαια η επιστολή του στελέχους του, κ. Νίκου Χανιά, υποψηφίου στην Κορινθία και μέλους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του κόμματος, προς τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, κ. Δημήτρη Βίτσα.
«Φίλε Δημήτρη», έγραφε σε αυτή, «είμαι πλέον σίγουρος ότι έστω και μία ώρα κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και το μέλλον των παιδιών μας», ενώ «τρέμει στην προοπτική να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία», καθώς όπως γράφει, «αν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ “θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι”».
Σημειώνεται ότι ο κ. Χανιάς ήταν παρών σε όλες τις συσκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας και ιδιαίτερα θερμός για το κόμμα και το πρόγραμμά του, καθώς τις τελευταίες ημέρες έκανε σειρά περιοδειών στην περιοχή του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «ανεξήγητη και ανήθικη πράξη», αφήνοντας αιχμές για μικροπολιτικά κίνητρα.
Είναι ομολογουμένως παράξενη η αντίδραση του υποψηφίου βουλευτή, αλλά αυτό είναι προσωπικό του θέμα, καθώς επίσης θέμα του ΣΥΡΙΖΑ που σχετίζεται με την επιλογή των μελών που τον εκπροσωπούν.

Από την άλλη, όπως η σχέση του κ. Αμυρά με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν στερείται βάσης, έτσι και τα λεγόμενα του κ. Χανιά έχουν μια κάποια βαρύτητα, όποια κι αν είναι τα κίνητρά του και παρά μια κάποια υπερβολή στον λόγο του.

Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει εκ των προτέρων τα αποτελέσματα μιας πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, από τις έως τώρα (συχνά αντιφατικές μεταξύ τους) δηλώσεις των στελεχών του, αλλά και από το πρόγραμμά του, μόνον απαισιόδοξος μπορεί να είναι.

Οι δύο αυτές ιστορίες φέρνουν στην επιφάνεια, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο, τη διάσταση απόψεων που επικρατεί στους κόλπους του Συνασπισμού και των συνιστωσών του πάνω σε διάφορα, σοβαρά ζητήματα.

Πέρα από τις καταγγελίες του Μνημονίου κ.τ.λ., η πολυφωνία -αν όχι η χασμωδία- στο εσωτερικό του κόμματος, μπορεί είναι μία από τις αιτίες των προβλημάτων που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει η χώρα εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία.


*Ο Ηλίας Μαγκλίνης είναι δημοσιογράφος – συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: